Αθλητικά

Μαραθώνιος Ρόδου: Με εκπλήξεις η φετινή διοργάνωση

Το μεσημέρι της Πέμπτης σε αίθουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου του 8ου Διεθνή Μαραθωνίου της Ρόδου που θα διεξαχθεί στις 30 Απριλίου.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η αντίστροφή μέτρηση για τη διοργάνωση έχει ξεκινήσει, με την οργανωτική επιτροπή να έχει ετοιμάσει εκπλήξεις, όπως η συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και αθλητριών και η αφή της Φλόγας του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.
Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Μαριέτα Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος τη ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου Βασίλης Ζήκας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Φώτης Μπάρδος, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Αλέξανδρος Κολιάδης και ο τεχνικός διευθυντής του Μαραθωνίου της Ρόδου Νίκος Πολιάς.
Αναλυτικά οι ομιλίες της Μαριέτας Παβασιλείου και του Βασίλη Ζήκα:
Μαριέτα Παπαβασιλείου:
«Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, ένα μήνα πριν τον 8ο Διεθνή Μαραθώνιο Ρόδου, ένα αγώνα που έχει κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων μας. Ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου ξεκίνησε την πορεία του τον Οκτώβριο του 2014 και έχει διανύσει τη δική του ξεχωριστή διαδρομή, κατέχοντας πλέον μία θέση μεταξύ των σημαντικών δρομικών αγώνων ανά τον κόσμο.
Πράγματι, ο Μαραθώνιος της Ρόδου έχει εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Είναι ένας αγώνας που πραγματοποιείται σε ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας και κατατάσσεται στις σημαντικές αγωνιστικές δράσεις της χώρα μας λόγω της οργανωτικής και λειτουργικής του αρτιότητας.
Η επίσημη έγκριση της ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ, καθώς επίσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων-AIMS και της Διεθνούς Ένωσης Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού-IAAF, πιστοποιούν την εγκυρότητα και διασφαλίζουν τη διεθνή αναγνώρισή του. O Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου επιστρέφει δυναμικά στις 30 Απριλίου, έτοιμος να υποδεχθεί και πάλι δρομείς από όλη την Ελλάδα και από κάθε γωνιά της υφηλίου. Και επιστρέφει με πολλές εκπλήξεις… μερικές από τις οποίες θέλω να σας αποκαλύψω…
Είμαστε ενθουσιασμένοι, καθώς σημαντικοί αθλητές θα πάρουν μέρος στη φετινή διοργάνωση.
Πρόκειται για την Βασιλική Κωνσταντοπούλου νικήτρια του Μαραθωνίου της Αθήνας το 2022, τον Χαράλαμπο Πιτσώλη νικητή του Μαραθωνίου της Αθήνας το 2022, την Κατερίνα Ασημακοπούλου νικήτρια του Ημιθαραθωνίου της Αθήνας το 2022 και νικήτρια του 6ου Μαραθωνίου της Ρόδου, την φίλη του Μαραθωνίου της Ρόδου και 3η του Μαραθωνίου της Αθήνας το 2022 Ράνια Ρεμπούλη, τον Ευάγγελο Μαλιόγλου αθλητής της Αθλητικής Ακαδημίας Αντίκυρας Ξενόδαμος που πέρυσι πήρε την 3η θέση στον Μαραθώνιο Μ. Αλεξανδρος με χρόνο 2.29.04 ενώ φέτος έπιασε όριο για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 50κμ με 3.19 και έτρεξε τον ημιμαραθώνιο στη Καλαμπάκα Τρίκαλα με χρόνο 1.10.04, τον Γιώργο Μάλλιαρη βετεράνο μαραθωνοδρόμο και τον Βλάση Καραβασίλη υπερμαραθωνοδρόμο και πρόεδρο του συλλόγου Τελμησσός.
Από εκεί και πέρα, τον φετινό αγώνα θα φωτίσει η φλόγα του Αυθεντικού Μαραθωνίου που θα υποδεχθούμε για πρώτη φορά στη Ρόδο. Μία από τις ιδιαίτερες παράλληλες εκδηλώσεις θα είναι η τελετή της Φλόγας που θα αφιχθεί στη Ρόδο με αντιπροσωπεία του Δήμου Μαραθώνα και θα ανάψει με ένα όμορφο τελετουργικό στην πλατεία Δημαρχείου, μία εκδήλωση την οποία αξίζει να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι.
Χαιρόμαστε που φέτος φέρνουμε και πάλι κοντά στη διοργάνωση τα παιδιά, τους μελλοντικούς δρομείς. Εντάξαμε ξανά τον παιδικό αγώνα στο πρόγραμμα του Μαραθωνίου και επαναλαμβάνουμε τον πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου που φοιτούν σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, μία πρωτοβουλία που διοργανώνεται και συντονίζεται όπως πάντα από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.
Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά την πρόεδρο της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, κ. Αικατερίνα Λέγγου για τη συνεργασία με τα εξαιρετικά αποτελέσματα κάθε φορά.
Η επιτυχία και η ανταπόκριση που γνωρίζει ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου, μας γεμίζει με αισιοδοξία, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις για να οδηγήσουμε τη διοργάνωση όλο και πιο ψηλά.
Τίποτε όμως δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχαμε την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια από τους εθελοντές μας στους οποίους θα αναφερθεί αναλυτικότερα ο κ. Ζήκας και βεβαίως δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς τη βοήθεια των χορηγών μας.
Η ΕΡΤ3 ως μέγας χορηγός επικοινωνίας θα μεταδώσει ζωντανά τους αγώνες του 2023 και του 2024.Η συμφωνία αποτελεί μία ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία για το Μαραθώνιο της Ρόδου καθώς δίνει την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερο κόσμο να γνωρίσει τη διοργάνωση, δημιουργώντας παράλληλα, ακόμα μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης για τον αγώνα. Επιπλέον, η απευθείας μετάδοση, θα αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή του νησιού μας, της Ρόδου μας που μας έδωσε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μία μοναδική παραθαλάσσια διαδρομή δίπλα στη θάλασσα και πλάι σε σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, όπως η Μεσαιωνική Πόλη.
Τέλος, θέλω να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στους συνδιοργανωτές του αγώνα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Νικολή, το Δήμο Ρόδου, τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη, τον ΔΟΠΑΡ, τη ΔΕΡΜ.Α.Ε. και τον ΠΡΟΤΟΥΡ και τον πρόεδρο κ. Αλέξανδρο Κολιάδη. Ευχαριστούμε επίσης την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, τον πρόεδρο κ. Μανώλη Μαρκόπουλο, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τον πρόεδρο κ. Γιάννη Πάππου για την υποστήριξη… και βεβαίως τον ΕΟΤ που για μία ακόμη φορά παραχώρησε την αιγίδα του στη διοργάνωση.
Ευχαριστώ από καρδιάς και όλα τα μέλη της οργανωτικής και εκτελεστικής επιτροπής που με αγάπη και μεράκι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου Ρόδου είναι μία ομάδα που έχει δέσει, που λειτουργεί αρμονικά και που επιδίδεται κάθε φορά σε ένα …μαραθώνιο προετοιμασιών, θέλοντας να προσφέρει μία αξέχαστη δρομική εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες. Ευχαριστούμε και όλους εσάς, τα ΜΜΕ που προβάλλετε πάντα τις δράσεις μας.
Ραντεβού λοιπόν στις 30 Απριλίου, στη μεγάλη αθλητική γιορτή του νησιού μας και του Νοτίου Αιγαίου…»
Βασίλης Ζήκας:
«Ο Μαραθώνιος Ρόδου είναι μία ξεχωριστή αθλητική διοργάνωση που αποτελεί ιδανικό μοντέλο σύνθεσης αθλητισμού, πολιτισμού, τουριστικής προβολής και τοπικής αναπτυξιακής δραστηριότητας. Περιλαμβάνει δρόμους που καλύπτουν ολόκληρο το ηλικιακό φάσμα δίνοντας την ευκαιρία για αθλητική συμμετοχή – κινητοποίηση στους πολίτες της Ρόδου και τους επισκέπτες.
Αναδεικνύει αξίες όπως ο εθελοντισμός, η κοινωνική προσφορά, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η ευγενής άμιλλα και ο συναγωνισμός, όπως έχουν αναδειχθεί και διδαχθεί από την αρχαία Ελλάδα και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Δίνει την ευκαιρία σε αθλητές και αθλούμενους όλων των ηλικιών, στα μέλη του δρομικού κινήματος, στους μαθητές Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων να αισθανθούν τη χαρά της συμμετοχής και της κίνησης, στοχεύει πέρα από τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των πολιτών, στην προαγωγή των αληθινών ανθρώπινων σχέσεων και στην προάσπιση όλων εκείνων των αξιών και των ιδανικών που καθιστούν μια κοινωνία ενεργή και ικανή να ανταπεξέλθει με αξιώσεις στη σημερινή συγκυρία.
Υποδέχεται συμμετοχές από το εξωτερικό και από την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Δίνει την ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ των συνδιοργανωτών φορέων και συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού, κινητοποιεί σωματεία, συλλόγους και εθελοντικές ομάδες.
Ο Μαραθώνιος της Ρόδου είναι ο μοναδικός αγώνας στην Ελλάδα και όχι μόνο που πραγματοποιείται με την συμμετοχή όλων σχεδόν των τοπικών Φορέων, των φορέων όλων των βαθμίδων της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα:
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου (μέσα από το ΔΟΠΑΡ), την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το ΕΒΕΔ Δωδεκανήσου, την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, την Τροχαία Ρόδου, την 95 ΑΔΤΕ, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου,
Από 28 σωματεία και εθελοντικές ομάδες:
1. Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών διασωστών και ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
2. Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης Καταστροφών C.B. Δωδεκανήσου.
3. Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου.
4. Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών.
5. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
6. Επιλεκτική Ομάδα Ειδικών Καταστροφών.
7. Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.
8. Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Δωδεκανήσου.
9. Rodos Cycling.
10. Αθλητικός Σκοπευτικός Σύλλογος Ρόδου.
11. Σύλλογος Γυμναστών Ρόδου.
12. C.RO.P. Λέσχη Ερασιτεχνών Φωτογράφων.
13. Σύλλογος Ποντίων Ρόδου “Διγενής” .
14. Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΙΕΚ Ρόδου.
15. ΙΕΚ Γ.Ν. Ρόδου Νοσηλευτική.
16. Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομών Ιερού Λόχου Ρόδου.
17. Μουσικό Σχολείο Ρόδου.
18. Ε.Κ.Α.Β.
19. Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου.
20. ΕΥΘΥΤΑ.
21. Ορθοπεδική Κλινική Νοσοκομείου Ρόδου.
22. Μπουρνή Ειρήνη Καρδιολόγος.
23. Αναστασίου Σοφία Πνευμονολόγος.
24. Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
25. Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Δωδεκανήσου.
26. Αφοί ΣΙΕΧ.
27. Ροδιακός Σύλλογος Μουσικών.
28. Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.
Επίσης από 350 μεμονωμένους εθελοντές που συμμετέχουν υπό την καθοδήγηση της οργανωτικής επιτροπής. Δίνει την ευκαιρία σε τοπικές επιχειρήσεις να υποστηρίξουν τον τόπο τους συμμετέχοντας οικονομικά στη διοργάνωση και στις ανάγκες που προκύπτουν ως χορηγοί για την εξασφάλιση υπηρεσιών και αγαθών απαραίτητων για την οργάνωση και διεξαγωγή του αγώνα.
Στοχεύοντας, στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος για άθληση σε όλες τις ηλικίες με τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό, στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, την ανάδειξη της ιστορικής, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της σπάνιας φυσικής ομορφιάς της Ρόδου, στην Ανάπτυξη του εθελοντισμού, την κοινωνική προσφορά και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση των πολιτών για συμμετοχή σε γεγονότα που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο, η οργανωτική επιτροπή που αποτελείται από εθελοντές έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια για έναν ποιοτικό και πετυχημένο αγώνα που θα εκπληρώσει τους στόχους όλων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου