Ειδήσεις

Πλεύρης: “Δεν αίρεται η μονιμότητα των γιατρών ΕΣΥ” – Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη προκάλεσαν οι κατηγορίες του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ότι η κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ψήφισε την άρση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ.

Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση άρση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ ενώ καταλόγισε σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενόψει των επικείμενων εκλογών των γιατρών.

“Ξαφνικά το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ μια μέρα πριν από τις εκλογές των γιατρών. Μην πέφτετε στο επίπεδο του κ. Πολάκη. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Ο νόμος ισχύει από το 2003 και το μόνο που προστέθηκε είναι η επαναδιατύπωση του άρθρου. Γραφή και ανάγνωση χρειάζεται, όχι νομικές γνώσεις. Δεν καταργείται καμία νομιμότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός επέμεινε ότι με τη νέα διάταξη αίρεται η μονιμότητα. “Το νέο άρθρο αναφέρει ρητά ότι στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται. Μας δουλεύετε; Ή έχετε κάνει νομοθετική πατάτα και είστε βαθύτατα εκτεθειμένοι και πρέπει να φέρεται νέα ρύθμιση αλλιώς αυτός ήταν ο σχεδιασμός σας, να ψηφιστεί λάθρα και στα μουλωχτά”, αντέτεινε ο κ. Ξανθός.

Περαιτέρω διευκρινήσεις ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς όπως είπε “έχουν δημιουργηθεί πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ερμηνεία της επαναπροκήρυξης των θέσεων στο τέλος της πενταετίας”.

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ζήτησε την απόσυρση της διάταξης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “με ύπουλο τρόπο αίρει την μονιμότητα των γιατρών, δίνοντας τη δυνατότητα και σε άλλους γιατρούς, όχι μόνο αυτούς που είναι ήδη εν υπηρεσία, να τις διεκδικήσουν.

Η εγκύκλιος του υπουργείου
Εγκύκλιο απέστειλε σήμερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προς τους Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών να ενημερώσουν τους ιατρούς των εποπτευόμενων Μονάδων Υγείας σχετικά με το θέμα της μονιμότητας των ιατρών του ΕΣΥ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται:

“Προς αποφυγή παρερμηνειών, διευκρινίζουμε ότι η μονιμότητα στις προσλήψεις του ΕΣΥ ΔΕΝ καταργείται.

Ο νόμος 4915/2022 (ΦΕΚ 63/τ. Α΄) προσθέτει την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Β. Αμερική, η Μ. Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία. Πρόκειται για διάταξη συμπληρωματική προς τον νόμο 2889/2001 (ΦΕΚ 37/τ. Α΄) όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3204/2003 (ΦΕΚ 296/τ. Α΄) και ισχύει έως σήμερα και βάσει αυτού αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσθήκη δηλαδή που έγινε, αφορά την προϋπηρεσία σε τρίτες χώρες, και καμία άλλη μεταβολή δεν έχει γίνει. Η προσθήκη των νέων χωρών (και της Μ. Βρετανίας, λόγω εξόδου από την ΕΕ) είναι η μόνη αλλαγή που γίνεται στις διατάξεις που ισχύουν για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Τα εδάφια των νόμων 3754/2009 (ΦΕΚ 43/τ. Α΄) και 4316/2014(ΦΕΚ 270/τ. Α΄), που ορίζουν ότι γίνεται ατομική κρίση των ιατρών στην πενταετία, ισχύουν όπως ίσχυαν από το 2009 και 2014 αντίστοιχα, και δεν καταργούνται. Δηλαδή, οι θέσεις δεν επαναπροκηρύσσονται και δεν καταργείται η μονιμότητα”.

“Δεν καταργήθηκε ποτέ η μονιμότητα. Ισχύει κανονικά ο νόμος του 2009 και η νομοθετική πρωτοβουλία με τις αλλαγές που έγιναν αφορούν αποκλειστικά την προϋπηρεσία. Η μη επαναπροκήρυξη των θέσεων συνεχίζει να ισχύει κανονικά. Άρα το θέα έχει λήξει. Ο νόμος του 2009 είναι κανονικά σε ισχύ, δεν ανοίγει κανένα παράθυρο για άρση της μονιμοποίησης απλώς μπαίνει το θέμα της προϋπηρεσίας”, ανταπάντησε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου