Ρεπορτάζ

Ασφαλιστικά μέτρα της «ΚΑΪΡ» κατά της «PQH» που κατάσχεσε συντηρητικώς λογαριασμούς της!!

Eνώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων για την ανάκληση συντηρητικής κατάσχεσης που επιβλήθηκε από την «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.», προσέφυγε χθες η «ΚΑΙΡ Α.Ε.».
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», με την υπ’ αριθμ. 7/2022 απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε δεκτή η αγωγή που άσκησε κατά της ΚΑΪΡ ΑΕ η υπό ειδική εκκαθάριση «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και συγκεκριμένα την ανώνυμη εταιρεία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.».
Δυνάμει αυτής της αποφάσεως η «PQH» προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τρίτων, ποσού 500.000 ευρώ δεσμεύοντας λογαριασμούς της ΚΑΪΡ σε τραπεζικά ιδρύματα.
Οπως εκθέτει η εταιρεία συνιστά μεγάλη ανώνυμη εταιρεία που λειτουργεί από το 1928, ήτοι για σχεδόν 94 χρόνια με έδρα το νησί της Ρόδου και καθ’ όλα αυτά τα έτη λειτουργεί αδιάλειπτα προς εξυπηρέτηση του καταστατικού της σκοπού συνιστάμενου στην παραγωγή, βιομηχανία και πώληση οίνων, ελαίων και οινοπνευματωδών ποτών. Από το 1996 λειτουργεί το νέο της εργοστάσιο στο 2ο χλμ της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου.
«Η ιστορική διαδρομή της εταιρίας, συνδέεται αναπόσπαστα με την ιστορία του νησιού εφόσον αναπτύσσουμε τη δραστηριότητά μας σε ένα κομβικό για την οικονομική ανάπτυξη τομέα και εφόσον απορροφά επί μακρόν ολόκληρη σχεδόν την σταφυλοπαραγωγή του νησιού που προορίζεται για οινοποίηση», αναφέρει η ΚΑΪΡ.
Ηταν καθ’ όλα ακμάζουσα υγιής και αξιόχρεη και κάλυπτε το σύνολο των υποχρεώσεων της. Συνεργάζονταν άριστα με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες και προμηθευτές της τοπικής κοινωνίας και διατηρούσε άριστη φήμη τόσο για τα προϊόντα όσο και για το εργασιακό κλίμα που επικρατεί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την εύρωστη και επί πολλά έτη ακμάζουσα επιχείρηση. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η ελλιπέστατη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η πτώση ζήτησης των προϊόντων (αφού μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα), οι έκτακτοι φόροι, η αύξηση του φπα, η αύξηση κόστους πρώτων υλών κοκ, είχαν σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει κάποια οικονομική δυσπραγία κατά τα έτη 2010-2016, αλλά το μέγεθός της ήταν ελεγχόμενο.
Σωρεύτηκαν ωστόσο μεγάλες οφειλές κυρίως προς το δημόσιο και τις τράπεζες.
Η κρίση του 2010 και έπειτα, βρήκε ήδη την ΚΑΪΡ σε έλλειψη ρευστότητας και δυσπραγία, καθώς αφενός λόγω της ιδιαίτερης μετοχικής σύνθεσης (ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδ/σου – νομικό πρόσωπο που διαδέχτηκε καθολικά κατάχρεους αγροτικούς συνεταιρισμούς), αφετέρου λόγω του υψηλού λειτουργικού και εργατικού κόστους (περισσότεροι εργαζόμενοι, υποκατάστημα στην Αττική κοκ) και του υψηλού μεγέθους τραπεζικού δανεισμού στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, αντιμετώπιζε σοβαρούς κινδύνους βιωσιμότητας. Την τελευταία δεκαετία (2010-2020) με καίριες παρεμβάσεις, διαρθρωτικές αλλαγές παντός είδους, κατάφερε να ορθοποδήσει οικονομικά.
Σε ό,τι αφορά στις οφειλές προς την «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» τονίζει ότι προέβη στη σύναψη του από 29-11-2011 ιδιωτικού συμφωνητικού, με το οποίο συμφωνήθηκε η μεταβίβαση τριών ακινήτων ιδιοκτησίας της, με σκοπό την εξόφληση της οφειλής, αλλά και τη χορήγηση χρηματοδότησης για κάλυψη οφειλών σε τρίτους.
Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι ενόψει της μεταβίβασης αυτής θα διαγραφούν οι τόκοι ποινής που είχαν λογισθεί από την τράπεζα σε βάρος της από 01-01-2011 και οι δεδουλευμένοι τόκοι από 01-07-2011 και ότι θα εξαλείφονταν τα βάρη που είχε εγγράψει η τράπεζα στα ακίνητα ιδιοκτησίας της.
Ενώ ήταν στη διαδικασία ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ενεργειών για τη μεταβίβαση και των υπόλοιπων ακινήτων, αιφνιδίως ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Αγροτικής και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Κι ενώ είχε παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως καμία ενημέρωση, μετ’ εκπλήξεως έλαβαν την από 26-01-2018 επιστολή της «PQH», με την οποία ενημέρωσε για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ υπό ειδική εκκαθάριση».

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση του Πολυμελούς η ΚΑΪΡ τονίζει ότι δεν κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή ενώ ακόμη δεν έχει υποβληθεί και εξεταστεί η έφεση.
Υποστηρίζει δε ότι η «PQH» πριν καν κοινοποιήσει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προέβη,δήθεν προς εξασφάλιση των δικαιωμάτων της, στην δια συντηρητικής κατάσχεσης δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών, σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, με σκοπό όχι βεβαίως την διατήρηση των δικαιωμάτων της, αλλά την οικονομική καταστροφή της ΚΑΪΡ, αφού παρέλυσε εντελώς κάθε τραπεζική συναλλαγή μιας ανώνυμης εταιρίας με κύκλους εργασιών εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, με 48 εργαζόμενους, με 400 συνδεδεμένους σταφυλοπαραγωγούς προμηθευτές και με εκατοντάδες συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου