Ειδήσεις

Διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες ζητούν Μητσοτάκης, Μέρκελ, Μακρόν και 20 ακόμη ηγέτες

Παρέμβαση για την κατάρτιση μιας διεθνούς συνθήκης που θα βοηθήσει τον πλανήτη να αντιμετωπίσει μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις, ανάλογες με την πανδημία του κορωνοϊού, πραγματοποιούν 23 ηγέτες από όλο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν, Άγκελα Μέρκελ και Μπόρις Τζόνσον, αλλά και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η πρωτοβουλία των «23» κινείται στον άξονα της διασφάλισης συντονισμένης δράσης απέναντι σε μελλοντικές υγειονομικές προκλήσεις, αλλά και της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας, την ώρα που το ζήτημα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρεται:

«Θα υπάρξουν και άλλες πανδημίες, αλλά και άλλες μεγάλες υγειονομικές επείγουσες καταστάσεις. Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε αυτή την απειλή κατά μόνας. Η ερώτηση δεν είναι αν, αλλά πότε. Από κοινού θα πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα, ώστε να προβλέπουμε, να αποτρέπουμε και να εντοπίζουμε αποτελεσματικά τις πανδημίες με έναν συντονισμένο τρόπο. Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε μια έντονη και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανένας δεν είναι ασφαλής, έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς.

Είμαστε, επομένως, αφοσιωμένοι στη διασφάλιση της παγκόσμιας και δίκαιης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά από οικονομικής απόψης εμβόλια, φάρμακα και διαγωνιστικές διαδικασίες για την τρέχουσα αλλά και για μελλοντικές πανδημίας. Η ανοσοποίηση είναι παγκόσμιο κοινό αγαθό και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε και να κατασκευάσουμε εμβόλια το συντομότερο δυνατό.

Ο βασικός στόχος αυτής της συνθήκης είναι η προώθηση μιας συνολικής κυβερνητικής και κοινωνικής προσέγγισης, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εθνικών, τοπικών και παγκόσμιων δυνατοτήτων της ανθεκτικότητας απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη σημαντική ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη βελτίωση, για παράδειγμα, συστημάτων «συναγερμού», ανταλλαγής δεδομένων, έρευνας και τοπικής, περιφερειακής και παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ιατρικών και δημόσιων υγειονομικών μέτρων, όπως τα εμβόλια, τα φάρμακα, οι διαγνωστικές διαδικασίες και οι εξοπλισμοί ατομικής προστασίας.

Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την αναγνώριση μιας προσέγγισης στην κατεύθυνσης της «Μίας (Ενιαίας) Υγείας», που συνδέει την υγεία ανθρώπων, ζώων και του πλανήτη μας συνολικά. Και μια τέτοια συνθήκη θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αμοιβαία λογοδοσία και κοινή ευθύνη, διαφάνεια και συνεργασία, εντός του διεθνούς συστήματος, και με τους κανόνες και τους νόμους του».

Το κείμενο υπογράφουν ο Έλληνας πρωθυπουργός κι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας, της Ουκρανίας, της Αλβανίας, της Χιλής, της Κόστα Ρίκα, της Νοτίου Αφρικής, του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, της Τυνησίας, της Σενεγάλης, της Ινδονησίας, των Νήσων Φίτζι, του ΠΟΥ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου