Ειδήσεις

«Colpo grosso» η συζήτηση στη Βουλή!

Αθήνα, 29
Οι συναθροιζόμενες στην αυλή του υπουργού Επικρατείας δυνάμεις προπαγάνδας διακινούν τούτες τις μέρες πληροφορίες για «οχτώ καυτούς φακέλους» που έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός προκειμένου να ανατρέψει τις πολλές κατηγορίες περί κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.
Και επιμένουν, οι ίδιες ενοποιημένες – έπ’ ωφελεία προφανώς – δυνάμεις ότι στην Ολομέλεια της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη, θα ακουστούν δήθεν «πράγματα και θάματα» που όλους θα σοκάρουν και την κυβέρνηση θα αναστήσουν.
Ωστόσο, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ουδέν νεώτερον από το μέτωπο, το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό θα σερβίρει ο «μεγάλος αρχηγός» προκειμένου να δημιουργήσει περιβάλλον προπαγάνδας για τους αφελείς και τους αόμματους, για εκείνους που ακόμη ελπίζουν ότι η χώρα θα προκόψει επί των ημερών της αριστερής διακυβέρνησης.
Το σχέδιο είναι απλό στη σύλληψή του: Αντιπερισπασμοί και συμψηφισμοί στην υποτιθέμενη προβληματική ζώνη της αντιπολίτευσης ώστε να σηκωθεί ο απαιτούμενος κουρνιαχτός, που θα κρύψει τις δικές τους παρεμβάσεις και αμαρτίες.
Και μαζί να διαμορφωθεί πεδίο πολιτικής έντασης και αντιπαράθεσης, ικανό να μεταφέρει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα επερχόμενα σκληρά μέτρα του κυβερνώντος κόμματος στα παλαιά των ιστορικών παρατάξεων.
Όμως ό,τι κι αν κάνουν οι κυβερνώντες και τα «Ηνωμένα Βουστάσια» της προπαγάνδας που τους συνοδεύουν τίποτε δεν θα επιτύχουν.
Γιατί απλούστατα η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει. Η χώρα έχει υψωμένο στα βόρεια σύνορά της απροσπέλαστο ευρωπαϊκό φράχτη την ώρα που τα ανατολικά της θαλάσσια σύνορα – αυτά που ο πρωθυπουργός μας θεωρούσε μέχρι πρότινος ανύπαρκτα – παραμένουν ανοιχτά και ο αριθμός των εισερχόμενων εξαρτάται από την καλή διάθεση του σουλτάνου της γείτονος.
Το χειρότερο είναι ότι αντίστοιχο με τον φράχτη των προσφύγων έχουν στήσει οι εταίροι μας και για την ελληνική Οικονομία.
Οι τελευταίες «καλοσύνες» του Σόιμπλε είναι επιβεβαιωτικές και του ευρωπαϊκού οικονομικού φράχτη.
«Κάνετε ό,τι θέλετε» διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Αν δεν αντέχετε τα μέτρα για τις συντάξεις, λάβετε άλλα, φορολογικά κ.λ.π.», ό,τι σας πάει καλύτερα, λέει με τον τρόπο του, αρκεί όμως να γνωρίζετε ότι «το χρέος δεν είναι του παρόντος, η εξέταση και ρύθμισή του μπορούν να περιμένουν».
Προηγουμένως είχε φροντίσει να διευκρινίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «εγώ δεν είμαι σε θέση να υπερασπισθώ νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή».
Και ακόμη έχει δηλώσει ότι κατανοεί το βάρος του προσφυγικού προβλήματος, αλλά ξεχωρίζει εκείνο της Οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.
Βασικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μοιάζει να έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει και τι αναμένει από την Ελλάδα.
Ο ίδιος και κατ’ επέκταση η κυβέρνησή του, αλλά και συνολικά η Ευρώπη, ζητούν ουσιαστικά από την κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στην Οικονομία και να αναλάβει την υποχρέωση φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.
Αλλά επειδή δεν τον εμπιστεύονται έχτισαν δύο φράχτες. Ένα προσφυγικό κι ένα οικονομικό.
Τον προσφυγικό τον βλέπουμε, τον οικονομικό τον περιγράφουν με τον τρόπο τους.
Αν η κυβέρνησή μας θελήσει να αποφύγει, όπως φαίνεται, τη μεγάλη μεταρρύθμιση των συντάξεων και να μεταφέρει μέρος του βάρους στους φόρους δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
Γνωρίζουν ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλους φόρους και θα κλατάρει.
Στη βάση αυτής της εκτίμησης διατυμπανίζουν ότι άλλη βοήθεια δεν προβλέπεται για την Ελλάδα, ούτε βεβαίως ρύθμιση του χρέους.
Αυτός είναι ο δεύτερος φράχτης, ο οικονομικός, τον οποίο οι δικοί μας κάνουν πως δεν βλέπουν.
Κοινώς μας την έχουν στήσει. Έχουν καταστήσει την Ελλάδα υγειονομική ζώνη, έχουν σηκώσει ανάμεσά μας δύο φράχτες προστασίας και περιμένουν.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της πιστεύει ότι θα μπλέξει το οικονομικό με το προσφυγικό, θα «κλέψει» δι’ αυτού λίγα μέτρα ίσα που να δικαιολογεί τη μακρά και «ηρωική» διαπραγμάτευση και νομίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα «πάρει» κάποια αξιολόγηση, έστω λειψή, αλλά ικανή, κατά την εκτίμησή της, να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας που θα της προσφέρει ανάσες διακυβέρνησης.
Θα φορτώσει τα μέτρα στην παλαιά διαπλοκή, τους πρόσφυγες στους υπανθρώπους Ευρωπαίους και όλα καλά..
Με άλλα λόγια χρόνο θέλει να κερδίσει ο κ.Τσίπρας.
Να βγάλει την άνοιξη, να φθάσει στο καλοκαίρι, να ανοίξει η τουριστική σεζόν, να χαλαρώσουν λίγο οι πολίτες και το φθινόπωρο βλέπουμε.
Κάτι θα σκαρφιστεί στο επιτελείο της συμφοράς μήπως και βγει και ο επόμενος χειμώνας.

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση τη λήψη νέων
 μέτρων 5,4 δισ
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση συζητά στη βάση λήψης μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ήτοι 5,4 δισ. ευρώ.
Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τα 1,8 δισ. ευρώ από φόρους και ένα ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους.
Είναι σταθερός μας στόχος όμως να μην πληγούν τα αδύναμα και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τόνισε, παραδεχόμενη πάντως ότι δεν είναι μέτρα που βοηθούν την ανάπτυξη, ούτε και μέτρα όμως που επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Τι ανέφερε νωρίτερα
το ρεπορτάζ
«Θα έχουμε κλείσει έως τις 15 Απριλίου γιατί μετά έχουμε τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Οπως πρόσθεσε, «αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση».
Παράλληλα τόνισε ότι τελικά δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ που θέλει το ΔΝΤ, αλλά 3% του ΑΕΠ, όπως ήταν ο υπολογισμός της Κομισιόν, δηλαδή περίπου 5,5 δισ. ευρώ, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) για το 2017-2018 που ακόμη αναζητούνται.
Στην ερώτηση αν οι δηλώσεις Σόιμπλε για το χρέος προβληματίζουν την κυβέρνηση, η απάντηση του κυβερνητικού στελέχους ήταν ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να προχωρήσει γιατί το θέλει το ΔΝΤ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφέρει την 13η Απριλίου (όταν ξεκινά και η σύνοδος του ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ) ως ημέρα αναχώρησης των δανειστών από την Αθήνα με στόχο την πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Με τα έως τώρα δεδομένα αναζητούνται μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για το δημοσιονομικό κενό του 2017-2018 ύψους 1% του ΑΕΠ. Οι δανειστές έχουν προτείνει ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες ωστόσο δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. Οι δύο πλευρές συμφωνούν σε μέτρα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση αναζητεί τα μέτρα που θα καλύψει τη διαφορά των 800 εκατ. ευρώ, για να πετύχει τον στόχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και περικοπές δαπανών, ωστόσο αν δεν καταφέρει να τα προσδιορίσει τότε θα χρειαστεί να στραφεί και πάλι στους φόρους. Συνολικά, η Αθήνα θα πρέπει να προσδιορίσει μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) από τώρα έως το 2018. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, το ΔΝΤ απαιτεί κατώτατη σύνταξη 380 ευρώ για  15 χρόνια και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των νέων συντάξεων έως και 30%. Η κυβέρνηση, αντιπροτείνει νέους συντελεστές που οδηγούν σε μειώσεις 10% έως 20%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου