Ρεπορτάζ

Κατέλαβαν ιδιωτικό ακίνητο για να επεκτείνουν νεκροταφείο

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κατά του Ιερού Ναού Ταξιαρχών της Λάρδου, προσέφυγε ένας ομογενής από τη Γερμανία, που υποστηρίζει ότι χωρίς τη συγκατάθεσή του χρησιμοποιήθηκε τμήμα οικοπέδου του για τη δημιουργία… νεκροταφείου!

Δυνάμει συγκεκριμένα συμβολαίου αγοραπωλησίας ο ομογενής απέκτησε κατά πλήρες και αποκλειστικό δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής, ένα αγρό στην τοποθεσία «Σκοποί» της Δημοτικής Κοινότητας Λάρδου, επιφανείας 930 τ.μ. ιδιοκτησίας, έως το έτος 1986, του ιερού ναού.

Από τον χρόνο μεταβίβασης του αγρού, ποτέ δεν οχλήθηκε ως προς το δικαίωμα της κυριότητάς του επ’ αυτού. Καθότι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, επισκέπτεται κάθε χρόνο τη Ρόδο.
Πριν από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2009, ερχόμενος και πάλι για διακοπές, βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Αντίκρισε μεγάλο μέρος από την έκταση που νομίμως κατέχει, να έχει καταληφθεί παράνομα από τον ιερό ναό.
Ειδικότερα, χωρίς να έχει καμία ενημέρωση διαπίστωσε ότι οι εκπρόσωποι του ιερού ναού αποφάσισαν αυθαίρετα, να επεκτείνουν το χώρο του νεκροταφείου καταλαμβάνοντας μέρος της δικής του έκτασης, με τη δικαιολογία ότι δεν επαρκεί πλέον ο χώρος ταφής.
Πριν από περίπου επτά χρόνια, του είχε ζητηθεί από τον τότε δήμαρχο Λίνδου, να μεταβιβάσει στον Δήμο έναντι κάποιου ποσού μέρος της συγκεκριμένης έκτασης που κατέχει, επειδή αυτή συνορεύει με τη μερίδα 1400 γαιών Λάρδου εντός της οποίας βρίσκεται το νεκροταφείο, με σκοπό την επέκταση του τελευταίου λόγω μη επάρκειας χώρου ταφής.

Εξήγησε στους υπεύθυνους ότι δεν προτίθεται να προβεί σ’ αυτή την πώληση, διότι χρειάζεται το ακίνητο αυτό για δική του χρήση, ενώ συνέχισε να υφίσταται πιέσεις για να πουλήσει μέρος αυτού.

Έτσι, οι υπεύθυνοι της εκκλησιαστικής ενορίας σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Λάρδου, όπως υποστηρίζει, θεώρησαν σωστό να εκμεταλλευτούν το χρονικό διάστημα της απουσίας του στη Γερμανία και να καταλάβουν παράνομα μέρος της ιδιοκτησίας του, επεκτείνοντας το χώρο του νεκροταφείου, με την κατασκευή αρκετά μεγάλου τοίχου για την περίφραξη αυτού και την τοποθέτηση πόρτας.

Ο ομογενής προέβη σε επανειλημμένες οχλήσεις προς τον ιερό ναό για να προβεί στην αποκατάσταση της παρανομίας και την απόδοση του καταληφθέντος επίδικου αγρού, καθώς και την επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση.
Όπως υποστηρίζει οι υπεύθυνοι του υποσχέθηκαν ότι όλα θα τακτοποιηθούν χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς, οι οχλήσεις του περιέπεσαν στο κενό, καθώς ο εναγόμενος μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια και αντί αυτού κωλυσιεργεί και μετέρχεται διάφορες παρελκυστικές προφάσεις, ώστε να επιτύχει τη συνέχιση μέχρι και σήμερα της παράνομης καταλήψεως και διακατοχής.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Κόκκινος και Δήμητρα Δασκαλάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου