ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ταφόπλακα» το νομοσχέδιο για τη νέα κατηγοριοποίηση των ενοικιαζομένων δωματίων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ενοικιαζόμενα
Μέγεθος γραμμάτων

Ένα βήμα πίσω για την ελ­λη­νι­κή του­ρι­στι­κή βιο­μη­χα­νία είναι το νο­μο­σχέ­διο που φέρ­νει στη Βουλή η κυ­βέρ­νη­ση και κα­ταρ­γεί την υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα της κα­τά­τα­ξης των του­ρι­στι­κών κα­τα­λυ­μά­των που πι­στο­ποιού­σε την κα­τά­τα­ξη των Ενοι­κια­ζό­με­νων Επι­πλω­μέ­νων Δω­μα­τί­ων – Δια­με­ρι­σμά­των (Ε.Ε.Δ.Δ.) σε κλει­διά.

Αυτό επι­ση­μαί­νει η HELLASCERT -Ελ­λη­νι­κή Ένωση Δια­πι­στευ­μέ­νων Φο­ρέ­ων Επι­θε­ώ­ρη­σης- Πι­στο­ποί­η­σης- μέσω του πρό­ε­δρου της κ. Γιάν­νη Κα­ρα­γιάν­νη υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η μη κα­τά­τα­ξη σε κα­τη­γο­ρί­ες κλει­διών ισο­πε­δώ­νει προς τα κάτω όλα τα κα­τα­λύ­μα­τα ,ευ­ερ­γε­τεί τον κακό επι­χει­ρη­μα­τία και δεν δίνει την δυ­να­τό­τη­τα στον επι­σκέ­πτη να επι­λέ­ξει ανά­λο­γα με τις υπη­ρε­σί­ες που προ­σφέ­ρει το κάθε κα­τά­λυ­μα.

«Με τον προς ψή­φι­ση νόμο περί δήθεν απλο­ποί­η­σης της δια­δι­κα­σί­ας για την αδειο­δό­τη­ση των του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων ενοι­κια­ζο­μέ­νων δω­μα­τί­ων μπαί­νει τα­φό­πλα­κα σε μια προ­σπά­θεια να μπουν κα­νό­νες ποιό­τη­τας: σε ένα προ­ϊ­όν που είναι το μόνο που μπο­ρεί να οδη­γή­σει την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία στην ανά­πτυ­ξη : Το του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν.

Με το πρό­σφα­το νο­μο­θε­τι­κό πλαί­σιο που τώρα τρο­πο­ποιεί­ται, δεν έχουν πε­ρά­σει δυο χρό­νια από την ψή­φι­ση του, τέ­θη­καν οι βά­σεις, ώστε τα 40.000 του­ρι­στι­κά κα­τα­λύ­μα­τα ενοι­κια­ζό­με­νων δω­μα­τί­ων που λει­τουρ­γούν σε όλη την χώρα να γί­νουν οι πρε­σβευ­τές της πραγ­μα­τι­κής ελ­λη­νι­κής πα­τρο­πα­ρά­δο­της φι­λο­ξε­νί­ας πα­ρέ­χο­ντας συ­γκε­κρι­μέ­νες ποιο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες με βάση Διε­θνείς προ­δια­γρα­φές και Πρό­τυ­πα», υπο­στη­ρί­ζει ο κ. Κα­ρα­γιάν­νης. «Έτσι δι­νό­ταν η δυ­να­τό­τη­τα στους του­ρί­στες επι­σκέ­πτες μας να επι­λέ­ξουν ένα κα­τά­λυ­μα όχι μόνο για την τιμή του αλλά και για τις ποιο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες που αυτό πα­ρεί­χε, ανά­λο­γα με την κα­τά­τα­ξη του σε μια από τις 3 κα­τη­γο­ρί­ες κλει­διών. Ακόμα όμως και η πιο χα­μη­λή κα­τη­γο­ρία αυτή των 2 κλει­διών θα πα­ρεί­χε τις βα­σι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις για μια αξιο­πρε­πή και ασφα­λή δια­μο­νή του επι­σκέ­πτη στην χώρα μας. Η Ελ­λά­δα δεν είναι Ρου­μα­νία και δεν μπο­ρεί να εφαρ­μό­σει το ρου­μα­νι­κό μο­ντέ­λο στον του­ρι­σμό που επι­βά­λουν οι δα­νει­στές και οι εγ­χώ­ριοι συν­δι­κα­λι­στές του χώρου».

Η HELLASCERT υπο­στη­ρί­ζει ότι ”όπως η Γερ­μα­νία έχει θέσει προ­δια­γρα­φές και όρους για να προ­στα­τέ­ψει το εθνι­κό τους προ­ϊ­όν- χα­λυ­βουρ­γία και αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία- ως και δα­σμούς επέ­βαλ­λαν σε τρί­τες χώρες, εκτός πο­λι­τι­κής ΕΕ, έτσι και η Ελ­λά­δα οφεί­λει να αντι­στα­θεί και να προ­στα­τέ­ψει και να ανα­βαθ­μί­σει ποιο­τι­κά το πο­λυ­τι­μό­τε­ρο προ­ϊ­όν που δια­θέ­τει”.

Η υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα της κα­τά­τα­ξης των κα­τα­λυ­μά­των, με τη θέ­σπι­ση και τή­ρη­ση ποιο­τι­κών προ­δια­γρα­φών ήταν προς αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση και επι­πλέ­ον οδη­γού­σε τον κάθε μικρό ή με­σαίο ιδιο­κτή­τη να βελ­τιώ­σει το προ­ϊ­όν του σύμ­φω­να με τα διε­θνή πρό­τυ­πα και να ξε­χω­ρί­σει από τον αντα­γω­νι­σμό επι­λέ­γο­ντας να κα­τα­τα­γεί σε μια από τις υψη­λές κα­τη­γο­ρί­ες τριών η τεσ­σά­ρων κλει­διών αλλά και να δει την επέν­δυ­ση του να επι­βρα­βεύ­ε­ται από την αγορά, αφού η απαι­τη­τι­κή ευ­ρω­παϊ­κή αγορά και γνω­ρί­ζει και ανα­ζη­τά προ­ο­ρι­σμούς και κα­τα­λύ­μα­τα με υψη­λές προ­δια­γρα­φές δη­λα­δή κα­τη­γο­ρί­ες των 4 η 3 κλει­διών. «Η κα­τάρ­γη­ση της με το παρόν νο­μο­σχέ­διο περί δήθεν απλού­στευ­σης της δια­δι­κα­σί­ας αδειο­δό­τη­σης, δεν απλου­στεύ­ει και δεν επι­σπεύ­δει κα­θό­λου την αδειο­δό­τη­ση του κα­τα­λύ­μα­τος, για τον λόγο ότι η υπο­χρε­ω­τι­κή κα­τά­τα­ξη που απαι­τού­σε το προη­γού­με­νο νο­μο­σχέ­διο γι­νό­ταν εν λει­τουρ­γία του κα­τα­λύ­μα­τος και αφού είχε πάρει την αδειο­δό­τη­ση του (το Ει­δι­κό Σήμα Λει­τουρ­γί­ας ) από τις αρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες του υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού», ανα­φέ­ρει ο κ. Κα­ρα­γιάν­νης.

«Ακόμα, η μη κα­τά­τα­ξη σε κα­τη­γο­ρί­ες κλει­διών, ισο­πε­δώ­νει προς τα κάτω όλα τα κα­τα­λύ­μα­τα ,ευ­ερ­γε­τεί τον κακό επι­χει­ρη­μα­τία και δεν δίνει την δυ­να­τό­τη­τα στον επι­σκέ­πτη να επι­λέ­ξει ανά­λο­γα με τις υπη­ρε­σί­ες που προ­σφέ­ρει το κάθε κα­τά­λυ­μα. H πο­λι­τι­κή να μην υπάρ­χει κα­τά­τα­ξη ώστε να επι­βιώ­νουν οι μέ­τριοι και οι κακοί δεν μπο­ρεί να είναι πο­λι­τι­κή μιας χώρας που θέλει, που πα­σχί­ζει να βγει από την κρίση και είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να αντα­γω­νί­ζε­ται αγο­ρές υψη­λών ποιο­τι­κών προ­δια­γρα­φών όπως η Ιτα­λία, Ισπα­νία κ.λπ. Εάν λοι­πόν θέ­λου­με να υπε­ρη­φα­νευό­μα­στε ότι δια­θέ­του­με και εμείς σαν χώρα μία δυ­να­μι­κή βιο­μη­χα­νία που έχει ακόμα μέλ­λον, οφεί­λουν οι πο­λι­τι­κοί ιθύ­νο­ντες να αφαι­ρέ­σουν από το προς ψή­φι­ση νο­μο­σχέ­διο την κα­τάρ­γη­ση της κα­τά­τα­ξης των κα­τα­λυ­μά­των για να μην συ­νε­χί­σουν να υπάρ­χουν hotspot με μπε­τόν στον Ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό.

«Τε­λι­κά πρέ­πει όλοι να κα­τα­νο­ή­σουν ότι η ποιό­τη­τα του του­ρι­σμού δεν είναι και δεν μπο­ρεί να είναι προ­αι­ρε­τι­κή και ότι αυτή η αυ­τα­πό­δει­κτη αλή­θεια δεν έχει καμία σχέση με την απλού­στευ­ση των δια­δι­κα­σιών λει­τουρ­γί­ας των ελ­λη­νι­κών επι­χει­ρή­σε­ων για την οποία η HellasCert έχει πρω­τα­γω­νι­στή­σει. Με την προ­αι­ρε­τι­κό­τη­τα δυ­στυ­χώς χά­νο­νται η αξιο­πι­στία, η αντι­κει­με­νι­κό­τη­τα και η αμε­ρο­λη­ψία των απαι­τού­με­νων ποιο­τι­κών ελέγ­χων για την κα­τά­τα­ξη των ενοι­κια­ζό­με­νων του­ρι­στι­κών κα­τα­λυ­μά­των, αξίες που επά­ξια εκ­προ­σω­πεί η HellasCert με τα δια­πι­στευ­μέ­να από το ΕΣΥΔ μέλη της, τους φο­ρείς πι­στο­ποί­η­σης».

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.