Προβλήματα στον εμβολιασμό του πληθυσμού δημιουργεί η γραφειοκρατία με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση των ανθρώπων, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ). Τα προβλήματα αφορούν τόσο τα εμβόλια της ιλαράς ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο επιδημικής έξαρσης, αλλά και τα αντιγριπικά εμβόλια την ώρα που η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού βρίσκεται στην κορύφωσή της, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί.

Όσον αφορά στα εμβόλια της ιλαράς, τονίζουν ότι «παρά το γεγονός  ότι έγινε έκτακτη εισαγωγή λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους γιατί δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα».

Για τα αντιγριπικά εμβόλια, επισημαίνουν, «το πρόβλημα παρουσιάζεται γιατί  το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί τα δυο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση», με αποτέλεσμα «να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του από το άλλο όμοιο».

Ο ΕΟΦ και ο ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, ενημερώθηκαν για την κατάσταση, συνηγορούν με τον ΠΦΣ και έχουν κινηθεί προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα το οποίο οφείλεται στην αδράνεια της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ