Λεφτά για συντάξεις δεν υπάρχουν –τουλάχιστον όχι όλα όσα χρειάζονται- και η κυβέρνηση βάζει χέρι στον Α.Κ.Α.ΓΕ, για να μην βρεθούν εκατομμύρια συνταξιούχοι προς δυσάρεστης εκπλήξεως μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Χέρι» στο Α.Κ.Α.ΓΕ για να πληρωθούν οι συντάξεις

Κοινή υπουργική απόφαση του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Γιώργου Χουλιαράκη, άναψε το πράσινο φως ώστε να αφαιρεθεί το ποσό «μαμούθ» των 290 εκατομμυρίων ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδας το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών και να πιστωθεί στους λογαριασμούς του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του Ταμείου Νομικών. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την απόφαση, ένα μεγάλο μέρος από τα 290 εκατομμύρια ευρώ, πιστώθηκαν ήδη στους λογαριασμούς των τριών ταμείων ανήμερα του Αγίου Δημητρίου (26/10) έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα χρήματα, θα μεταφερθούν στις 10 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου ώστε να βοηθήσουν στην πληρωμή των συντάξεων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Το καλοκαίρι, η κυβέρνηση είχε βάλει και πάλι «χέρι» στο ΑΚΑΓΕ για να καλύψει τρύπες των ταμείων. Μάλιστα, είχε αποφασιστεί ότι το συνολικό ποσό που θα αφαιρεθεί από το ΑΚΑΓΕ, δεν θα ξεπερνούσε τα 400 εκατ. ευρώ. Η «αφαίμαξη» του λογαριασμού που υποτίθεται ότι φτιάχτηκε για να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες του ασφαλιστικού (σ.σ ο ΑΚΑΓΕ χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και με εισφορές που έχουν επιβληθεί στις υφιστάμενες συντάξεις) οδήγησε τους δανειστές στο να μας επιβάλλουν να ψηφίσουμε διάταξη για να κλείσει αυτό το «κανάλι» χρηματοδότησης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων.

Έτσι, και έγινε. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε στις 17 Οκτωβρίου στη Βουλή. Ωστόσο, η κυβέρνηση, φρόντισε με αυτή την απόφαση για μια ακόμη «ένεση» ρευστότητας των ταμείων αποφασίζοντας τη μεταφορά των 290 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, αναλύεται ως εξής:

Με την πρώτη απόφαση, διατάσσεται η διάθεση του ποσού των εκατόν είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (120.000.000,00 €) για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Κλάδου Σύνταξης του Ο.Α.Ε.Ε. για το έτος 2015 από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) που τηρείται στο Α.Κ.Α.ΓΕ. Το ποσό αποφασίστηκε να καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση επρόκειτο να δοθεί στις 26 Οκτωβρίου, η δεύτερη στις 10 Νοεμβρίου και η 3η στις 10 Δεκεμβρίου.

Με τη δεύτερη απόφαση, ζητείται η μεταφορά 20 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του ΕΤΑΑ και συγκεκριμένα του τομέα νομικών. Η μεταφορά του ποσού θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση των 10 εκατ. ευρώ επρόκειτο να δοθεί στις 26 Οκτωβρίου και η 2η είναι η προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου.

Με την 3η απόφαση, διατάσσεται η μεταφορά του μεγαλύτερου ποσού -150 εκατ. ευρώ- αυτή τη φορά προς το ΙΚΑ. Η καταβολή έγινε και θα γίνει σε τρεις δόσεις: 50 εκατ. ευρώ στις 26 Οκτωβρίου, 50 εκατ. ευρώ στις 10 Νοεμβρίου και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στις 10 Δεκεμβρίου.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ