Ειδήσεις

Ελληνικές ταινίες αποσύρθηκαν από φεστιβάλ λόγω FYROM

Επτά ελληνικές μικρού μήκους αποσύρθηκαν από το Φεστιβάλ «OtherMovie» του Λουγκάνο, που γίνεται τρίτη χρονιά, από τις 20 έως τις 27 Οκτωβρίου έπειτα από επιστολή του Ελληνα πρέσβη στην Ελβετία κυρίου Χαράλαμπου Μάνεση, με το σκεπτικό πως στο φεστιβάλ (το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει) συμμετέχει μια ταινία η οποία στον κατάλογο αναγράφεται πως προέρχεται από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Ελληνας πρέσβης στην επιστολή, που εστάλη στις 23 Οκτωβρίου, ζητεί «εκ μέρους της Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου» να αποσυρθούν οι ελληνικές συμμετοχές, επειδή το Φεστιβάλ στον κατάλογό του παρουσιάζει ταινίες που κανονικά, σύμφωνα με την οδηγία του ΟΗΕ, θα έπρεπε να αναφέρεται ότι έχουν παραχθεί στην «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «FYROM».

Το Φεστιβάλ συμμορφώθηκε, αναφέροντας στο site του πως «έλειπε σημαντική εξουσιοδότηση από την Ελλάδα» για να επιτραπεί η προβολή τους. Οι δε σκηνοθέτες/παραγωγοί των ταινιών (Βενετία Ευρυπιώτου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Τόνια Μισιαλή, Βουβούλα Σκούρα, Βασίλης Ντάνης, Θάνος Κουτσανδρέας, Ασημίνα Προέδρου, Σπύρος Χαραλάμπους και Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη) ενημερώθηκαν στο παρά πέντε. Το Φεστιβάλ τούς παραπέμπει στην επικοινωνία του με την πρεσβεία μας στην Ελβετία, «η οποία δεν μας προσέφερε καμιά δυνατότητα να τακτοποιήσουμε αυτό το ζήτημα με έναν τρόπο κοινής αποδοχής, καθώς από τη δική μας πλευρά δεν υπήρχε ο παραμικρός δόλος».

Το ζήτημα είναι περίπλοκο. Ομως το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι πως στο Φεστιβάλ του Λουγκάνο θα προβληθεί η σκοπιανή ταινία, και μάλιστα ως «Μακεδονία», ενώ δεν θα υπάρχει ούτε μια ελληνική…

( πληροφορίες από enet.gr)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου