Ειδήσεις

Economist: Σε … λήθαργο το νομικό σύστημα της Ελλάδας

Στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο “Doing Business”, στην οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 61η θέση σε σύνολο 189 χωρών για το επιχειρείν, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του ο Economist.

Η «μικροσκοπική» Σιγκαπούρη ηγείται στη λίστα για άλλη μία χρονιά ως η πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ανάλυσή του με τίτλο “Που να μην επενδύσετε στην Ευρώπη” o Economist, το σημαντικότερο στοιχείο της έκθεσης – το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επίλυση μίας διαφοράς ή εκκαθάρισης μίας εταιρείας – ρίχνει φως στην υποτονική επενδυτική δραστηριότητα στην ευρωπεριφέρεια από την αρχή της κρίσης. Σημειώνεται ότι χώρες όπου που εμφανίζουν γρήγορη και εύκολη εκτέλεση συμφωνιών είναι συνήθως πιο ελκυστικές για τους επενδυτές από αυτές που το νομικό τους σύστημα είναι σε “λήθαργο”.
Για παράδειγμα στην Ελλάδα και στη Σλοβενία που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να πραγματοποιήσεις μία επένδυση απ’ ότι στη Γαλλία και στη Γερμανία, οι οικονομίες των οποίων έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Χρειάζεται περισσότερο από δύο μήνες για την επιβολή μιας σύμβασης μέσω του νομικού συστήματος στη Σλοβενία απ’ ότι ένα χρόνο πριν ενώ στην Ελλάδα χρειάζεσαι τέσσερα χρόνια το λιγότερο, ενώ το 2010 απαιτούνταν γύρω στους 20 μήνες.

Το μόνο φωτεινό σημείο είναι ότι περισσότεροι Έλληνες δικηγόροι μπορεί να έχουν περισσότερη δουλειά στο άμεσο μέλον, τονίζει ο Economist

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου