Τοπικές Ειδήσεις

Σύσκεψη ΟΕΒΕΔ με τον υφ. Τουρισμού και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου έπειτα από πρόσκληση του προέδρου, Νικολάου Τσούλλου. Συμμετείχαν ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, τα μέλη της Διοίκησης της ΟΕΒΕΔ και εκπρόσωποι τουριστικών επαγγελματικών συλλόγων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από την σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19.

Οι επαγγελματίες ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ανέφεραν ότι οι τζίροι των επιχειρήσεων τους έχουν μειωθεί έως και 80%. Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι ένα ποσοστό των εποχικών επιχειρήσεων δεν λειτούργησε καν. Αυτές οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από την λήξη της σεζόν του 2019, καθώς οι υφιστάμενες δύσκολες συνθήκες καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους. Ζήτησαν να μεταφερθούν οι προβληματισμοί τους στην κεντρική Διοίκηση, ώστε να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό και στη λήψη μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Τσούλλος τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη τα μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες:

-Σε μέτρα άμεσης απόδοσης για την περίοδο του χειμώνα με στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πάγιες υποχρεώσεις τους, όπως ασφαλιστικές εισφορές, μισθολογικά κόστη, δημοτικά τέλη, οφειλές ΔΕΚΟ.

-Σε μακροπρόθεσμα μέτρα όπως είναι η μείωση της φορολογίας, η επιδότηση νέων θέσεων εργασίας, η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, η προστασία όλων των μικρομεσαίων ΚΑΔ στα νησιά, λόγω του μεγάλου βαθμού εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε επίσης η σχεδόν καθολική εφαρμογή του μοντέλου του all inclusive στο νησί και ζητήθηκε να τεθούν περιοριστικοί κανόνες. Όπως επισημάνθηκε, αυτά τα πακέτα διακοπών αποτρέπουν τους ξένους επισκέπτες να επισκεφθούν την αγορά.

Τέθηκε και το ζήτημα της επαναφοράς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που ήταν και το μοναδικό μέτρο το οποίο εξισορροπούσε τις ανισότητες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως η απόσταση, ο χρόνος και το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Ο Υφυπουργός, κ. Κόνσολας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα και η υφήλιος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεσμεύθηκε ότι θα συζητηθούν οι θέσεις και οι προτάσεις της Ομοσπονδίας σε επίπεδο Υπουργείου και ότι θα συμβάλει ο ίδιος, ώστε να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά η κρίση. Επίσης, δήλωσε ότι στόχος του είναι η συνεχής κατάρτιση των εργαζόμενων στον τουρισμό.

Ο κ. Καββαθάς, αφού άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς των επαγγελματιών μελών της ΟΕΒΕΔ, δήλωσε ότι η ΓΣΕΒΕΕ ως κοινωνικός εταίρος παρεμβαίνει πάντα στοχευμένα στην Κεντρική Διοίκηση. Τόνισε ότι τα προβλήματα είναι κοινά για όλες τις ΜμΕ της Ελλάδας, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, δεν είναι εμπροσθοβαρή και αφορούν την επόμενη χρονιά.

 

Για το Δ.Σ.

Τοπικός Κοινωνικός Εταίρος

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου

 

Ο Πρόεδρος                           Ο Γ.Γραμματέας

Νικόλαος Τσούλλος            Γεώργιος Πάγκαλης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου