ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεδριάζει στη Ρόδο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Από τις 2 έως και τις 7 Οκτω­βρί­ου 2017 θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην Ρόδο η συ­νε­δρί­α­ση της Συμ­βου­λευ­τι­κής και Ελεγ­κτι­κής Επι­τρο­πής της Κε­ντρι­κής Επι­τρο­πής του Πα­γκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Εκ­κλη­σιών.

Το όρ­γα­νο αυτό ονο­μά­ζε­ται «Επι­τρο­πή Συ­ναι­νέ­σε­ως και Συ­νερ­γα­σί­ας» (Commision of Consensus and Collaboration of the Conference of European Churches).

Σύμ­φω­να με απο­κλει­στι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες της «δη­μο­κρα­τι­κής» πρό­κει­ται για μια μικρή επι­τρο­πή την οποία απο­τε­λούν μέλη της Εκτε­λε­στι­κής και Κε­ντρι­κής Επι­τρο­πής του Πα­γκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Εκ­κλη­σιών: εκ­πρό­σω­ποι από Ορ­θό­δο­ξες και Προ­τε­στα­ντι­κές Εκ­κλη­σί­ες (δεν συμ­με­τέ­χουν οι Ρω­μαιο­κα­θο­λι­κοί).

Η λει­τουρ­γία της ‘Επι­τρο­πής Συ­ναι­νέ­σε­ως και Συ­νερ­γα­σί­ας’ είναι το απο­τέ­λε­σμα μιας μα­κρό­χρο­νης δια­δι­κα­σί­ας η οποία ξε­κί­νη­σε το 1958 όταν οι Ορ­θό­δο­ξοι έθε­σαν με­ρι­κές απαι­τή­σεις που θε­ω­ρού­σαν ότι έπρε­πε να τε­θούν στο ΠΣΕ (Πα­γκό­σμιο Συμ­βού­λιο Εκ­κλη­σιών) καθώς αφο­ρούν την συμ­με­το­χή και συ­νερ­γα­σία των Ορ­θο­δό­ξων Εκ­κλη­σιών μέσα στα θε­σμι­κά όρ­γα­να του Συμ­βου­λί­ου. Ένα από τα θέ­μα­τα ήταν κατά πόσον οι Εκ­κλη­σί­ες που γί­νο­νται μέλη, ακο­λου­θούν πιστά τον Κα­τα­στα­τι­κό Χάρτη του ΠΣΕ, αν τη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις, εάν όλα γί­νο­νταν επί ίσοις όροις ενώ στο κέ­ντρο απο­φά­σε­ων επει­δή οι Ορ­θό­δο­ξοι δεν είχαν την πλειο­ψη­φία και γί­νο­νταν όλα διά ψη­φο­φο­ρί­ας, ήταν δύ­σκο­λο να διεκ­δι­κή­σουν τα αι­τή­μα­τά τους. Γι αυτό τον λόγο τέ­θη­κε και το ζή­τη­μα της ‘Συ­ναι­νέ­σε­ως’.

Στο ΠΣΕ δεν συμ­με­τέ­χει η Ρω­μαιο­κα­θο­λι­κή Εκ­κλη­σία παρά μόνον σε δύο επι­τρο­πές με εκ­προ­σώ­πους: στην Θε­ο­λο­γι­κή Επι­τρο­πή ‘Πίστη και Τάξη’ και στην Επι­τρο­πή ‘Ιε­ρα­πο­στο­λής και Ευαγ­γε­λι­σμού’. Εκ πα­ραλ­λή­λου, συμ­με­τέ­χουν και σε μια μικτή επι­τρο­πή συ­νερ­γα­σί­ας και δια­λό­γου με­τα­ξύ Βα­τι­κα­νού και ΠΣΕ.

Να ση­μειω­θεί πως όταν ανα­φέ­ρε­ται η λέξη ‘Ορ­θό­δο­ξοι’ ση­μαί­νει πως συμ­με­τέ­χουν και οι Αρ­χαί­ες Ανα­το­λι­κές Εκ­κλη­σί­ες ή Προ-Χαλ­κη­δό­νιες (ή μο­νο­φυ­σί­τες όπως είναι γνω­στοί: Κό­πτες, Αρ­μέ­νιοι, Αι­θί­ο­πες, Συ­ροϊ­α­κω­βί­τες, οι Ερυ­θραί­οι και η Εκ­κλη­σία του Μπα­λα­μάντ στην Ινδία).

Η Επι­τρο­πή αυτή λει­τουρ­γεί συμ­βου­λευ­τι­κά και πα­ρα­κο­λου­θεί την κα­νο­νι­κή πο­ρεία όλων των εκ­δη­λώ­σε­ων και δρα­στη­ριο­τή­των μέσα στο ΠΣΕ. Π.χ. τις εκ­κλη­σί­ες που θέ­τουν υπο­ψη­φιό­τη­τα για να γί­νουν μέλη και εξε­τά­ζει εάν έχουν τις απα­ραί­τη­τες προ­ϋ­πο­θέ­σεις και αν τη­ρούν μια σειρά από κρι­τή­ρια.

Την προ­ε­δρία την έχει το Οι­κου­με­νι­κό Πα­τριαρ­χείο Κων­στα­ντι­νου­πό­λε­ως ενώ υπάρ­χει και εκ­πρό­σω­πος από την πλευ­ρά των Προ­τε­στα­ντών.

Η Επι­τρο­πή συ­νέρ­χε­ται κάθε χρόνο με μια ατζέ­ντα θε­μά­των που εκ­κρε­μούν προς συ­ζή­τη­ση. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα τί­θε­νται προς συ­ζή­τη­ση προς την Κε­ντρι­κή Επι­τρο­πή του ΠΣΕ.

Στην Συ­νά­ντη­ση της Ρόδου, ανα­μέ­νε­ται να έρθει για λίγες ώρες και ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΠΣΕ, Dr Olav Fykse Tveit (Νορ­βη­γός) για να πα­ρα­κο­λου­θή­σει τις ερ­γα­σί­ες και να έχει συ­νά­ντη­ση με τα μέλη της Επι­τρο­πής.

Τα μέλη της ‘Επι­τρο­πής Συ­ναι­νέ­σε­ως και Συ­νερ­γα­σί­ας’ που έχουν εκλε­γεί για μία πε­ρί­ο­δο επτά ετών είναι ένας εκ­πρό­σω­πος από το Οι­κου­με­νι­κό Πα­τριαρ­χείο, μία εκ­πρό­σω­πος του Πα­τριαρ­χεί­ου Αντιο­χεί­ας, ένας εκ­πρό­σω­πος από το Πα­τριαρ­χείο Μό­σχας, ένας εκ­πρό­σω­πος από την Εκ­κλη­σία της Ρου­μα­νί­ας, μία εκ­πρό­σω­πος από την Εκ­κλη­σία της Ελ­λά­δας, και δύο εκ­πρό­σω­ποι από τις Αρ­χαί­ες Ανα­το­λι­κές Εκ­κλη­σί­ες (Αρ­με­νία και Μπα­λα­μάντ της Ιν­δί­ας. (Ση­μειώ­νε­ται πως στην εν λόγω Επι­τρο­πή δεν είναι όλοι ιε­ρείς που συμ­με­τέ­χουν).

Οι ερ­γα­σί­ες θα ξε­κι­νή­σουν με μια μικρή Δο­ξο­λο­γία που θα γίνει στον Ιερό Ναό της Φα­νε­ρω­μέ­νης (έμπρο­σθεν του ξε­νο­δο­χεί­ου ‘Ρόδος Παλάς’ όπου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν οι ερ­γα­σί­ες τις Επι­τρο­πής του ΠΣΕ).

Θε­ω­ρεί­ται πάρα πολύ ση­μα­ντι­κό το γε­γο­νός πως το Οι­κου­με­νι­κό Πα­τριαρ­χείο, επι­λέ­γει την Ρόδο και τα Δω­δε­κά­νη­σα για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τέ­τοιες συ­να­ντή­σεις και συ­νέ­δρια καθώς όπως είναι γνω­στό, η πε­ριο­χή μας υπά­γε­ται απ’ ευ­θεί­ας στο Φα­νά­ρι με την ιδιαί­τε­ρη θρη­σκευ­τι­κή και ιστο­ρι­κή του βα­ρύ­τη­τα –όπως και η Κρήτη, η οποία όμως είναι ημι-αυ­τό­νο­μη.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της «δη­μο­κρα­τι­κής» μετά την κο­ρυ­φαία συ­νά­ντη­ση για τον Θε­ο­λο­γι­κό Διά­λο­γο που έγινε στην Λέρο και αυτή την επί­σης ση­μα­ντι­κή συ­νά­ντη­ση που θα γίνει στην Ρόδο, το Οι­κου­με­νι­κό Πα­τριαρ­χείο (ως οι­κο­δε­σπό­της) σχε­διά­ζει να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει και άλλες συ­να­ντή­σεις ανά­λο­γου επι­πέ­δου και θρη­σκευ­τι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου στην πε­ριο­χή μας.

*Να ση­μειω­θεί τέλος, ότι λίγες ημέ­ρες αρ­γό­τε­ρα, από τις 11 έως τις 15 Ὀκτω­βρί­ου 2017, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί επί­σης στην Ρόδο και στο ξε­νο­δο­χείο ‘Ρόδος Παλάς’, το «4ο Διε­θνές Συ­νέ­δριο τοῦ Οἰκου­με­νι­κοῦ Πα­τριαρ­χεί­ου γιά τήν Ποι­μα­ντι­κή Δια­κο­νία στόν Χῶρο τῆς Ὑγεί­ας» που, με θέμα: «Ἀνα­θερ­μαί­νο­ντας τήν Ἐλ­πί­δα: Ἀνα­κα­λύ­πτο­ντας τήν ἐλ­πί­δα στίς δυ­σχέ­ρειες τῆς ζωῆς».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.