ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προς «μπλακ άουτ» το φθινόπωρο σε παιδεία, υγεία και πρόνοια

news room 3 λεπτά ανάγνωση

Φόβοι επι­κεί­με­νου «μπλακ άουτ» αμέσως μετά το καλο­καίρι σε καί­ριους τομείς της δημό­σιας ζωής, όπως η παιδεία, η υγεία, η κοι­νω­νική πρόνοια, δια­φαί­νο­νται, καθώς σωρεία προ­βλη­μά­των διο­γκώ­νο­νται χωρίς προ­ο­πτική άμεσης επί­λυ­σής τους. Ενδει­κτικό είναι το χθεσινό μπαράζ συνα­ντή­σεων του υπουρ­γού Οικο­νο­μίας Γιώργου Σταθάκη με τους υπουρ­γούς Παι­δείας Αρι­στείδη Μπαλτά και Υγείας Πανα­γιώτη Κου­ρου­μπλή για την αξιο­ποί­ηση κον­δυ­λίων του ΕΣΠΑ.

Ειδι­κό­τερα, με τις περισ­σό­τε­ρες, μετα­πο­λι­τευ­τικά, ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού προ­βλέ­πε­ται ότι θα ξεκι­νή­σει η νέα σχολική χρονιά, καθώς τα κενά –οργα­νικά και λει­τουρ­γικά– στα σχολεία εκτι­μώ­νται σε περίπου 24.000. Πέρυσι τον Σεπτέμ­βριο η σχολική χρονιά ξεκί­νησε με 22.000 κενά, πολλά εκ των οποίων καλύ­φθη­καν από το πρό­γραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο ωστόσο βρί­σκε­ται σε μετα­βα­τική περίοδο μέχρι να γίνει ο προ­γραμ­μα­τι­σμός του επό­με­νου. Για να γίνει μετα­φορά κον­δυ­λίων από άλλη δράση του ίδιου προ­γράμ­μα­τος για το 2014, οι προ­τά­σεις θα έπρεπε να έχουν ήδη κατα­τε­θεί έως τα τέλη Ιουνίου. Κάτι που δεν συνέβη. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει εάν η Ελλάδα θελήσει να πάρει κον­δύ­λια από εμπρο­σθο­βαρή προ­γράμ­ματα από το νέο ΕΣΠΑ του 2015. Ακόμη κι αν αυτό επι­τευ­χθεί, τα κενά που μπορούν να καλυ­φθούν θα είναι λιγό­τερα από 10.000 που, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, ζήτησε χθες ο κ. Μπαλτάς από τον κ. Σταθάκη, καθώς τα δια­θέ­σιμα κον­δύ­λια είναι 125 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, τα οποία μάλιστα θα δοθούν για κάλυψη κενών μόνο σε συγκε­κρι­μέ­νες Περι­φέ­ρειες αλλά όχι σε Περι­φέ­ρειες με παρα­δο­σιακά πολλές ελλεί­ψεις, όπως η Αττική και το Νότιο Αιγαίο.

Στον τομέα της υγείας ύστατη προ­σπά­θεια για να μη χαθούν τα κον­δύ­λια του ΕΣΠΑ για την αγορά 96 ασθε­νο­φό­ρων για πέντε Περι­φέ­ρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική, κατα­βάλ­λει το ΕΚΑΒ και το υπουρ­γείο Υγείας. Ο σχε­τι­κός δια­γω­νι­σμός ακυ­ρώ­θηκε στο σκέλος που αφορά στα 96 ασθε­νο­φόρα, και αυτήν τη στιγμή το ΕΚΑΒ καλεί­ται να επα­να­δια­πραγ­μα­τευ­τεί για καλύ­τε­ρες τιμές, έχοντας ωστόσο ως ημε­ρο­μη­νία «λήξης» του ΕΣΠΑ την 31η Δεκεμ­βρίου 2015. Το «σχέδιο Β» είναι να επα­να­προ­κη­ρυ­χθεί ο δια­γω­νι­σμός για τα 96 ασθε­νο­φόρα και να επι­χει­ρη­θεί να υπάρξει ένα πρό­γραμμα «γέφυρα» (μεταξύ του παλιού και του νέου ΕΣΠΑ) για την αγορά τους με κοι­νο­τικά κον­δύ­λια. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο δια­γω­νι­σμός αφο­ρούσε την αγορά 186 ασθε­νο­φό­ρων σε 13 Περι­φέ­ρειες. Για 90 ασθε­νο­φόρα ήδη προχωρά η υπο­γραφή των συμ­βά­σεων με τη μειο­δό­τρια εται­ρεία, η οποία ωστόσο «απο­κλεί­στηκε» με δικα­στι­κές απο­φά­σεις από πέντε Περι­φέ­ρειες. Η τιμή που έδωσε η μειο­δό­τρια εται­ρεία ήταν περίπου 10.000 ευρώ χαμη­λό­τερη ανά ασθε­νο­φόρο από τις άλλες εται­ρείες.

Το θέμα της αγοράς των ασθε­νο­φό­ρων ετέθη στη χθεσινή συνά­ντηση Σταθάκη – Κου­ρου­μπλή, κατά τη διάρ­κεια της οποίας ο κ. Κου­ρου­μπλής ενη­μέ­ρωσε για την πρόταση που έχει ήδη υπο­βά­λει στην Ευρω­παϊκή Επι­τροπή για την ενί­σχυση του ΕΣΥ με 13.000 προ­σλή­ψεις ανέργων νοση­λευ­τών και λοιπών επαγ­γελ­μα­τιών υγείας. Το πρό­γραμμα προ­τεί­νε­ται να έχει συνο­λική διάρ­κεια έξι έτη και να υλο­ποιεί­ται μέσω 24μηνων συμ­βά­σεων απα­σχό­λη­σης και από­κτη­σης επαγ­γελ­μα­τι­κής εμπει­ρίας. Τέλος, αξίζει να σημειω­θεί ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα εντα­χθούν και προ­γράμ­ματα στο πλαίσιο της μεταρ­ρύθ­μι­σης της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγείας που δρο­μο­λο­γεί το υπουρ­γείο Υγείας.

Ανάλογη εικόνα στα δημόσια έργα. Χθες, η Πανελ­λή­νια Ενωση Διπλω­μα­τού­χων Μηχα­νι­κών Εργο­λη­πτών Δημο­σίων Εργων με επι­στολή της προς τον κ. Σταθάκη κρούει τον κώδωνα του κιν­δύ­νου, ζητώ­ντας νομο­θε­τική παρέμ­βαση για την παρά­ταση του ΕΣΠΑ του­λά­χι­στον για ένα εξάμηνο. Σύμφωνα με την Ενωση, δημόσια έργα παρα­μέ­νουν ημιτελή, υπάρχει κίν­δυ­νος απώ­λειας πόρων και κατ’ επέ­κταση απώ­λειας θέσεων εργα­σίας.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.