Ειδήσεις

Γρηγόρης Τάσιος(ΠΟΞ): Μόλις στο 20% η πληρότητα – Υπερβολικές οι αμοιβές των γιατρών αναφοράς

Μια ανάσα πριν την 1η Ιουλίου, οι Έλληνες ξενοδόχοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη δεύτερη φάση άρσης των μέτρων, με τη χώρα να ανοίγει εκ νέου τα σύνορά της. Βασικό μέλημά τους, να κάνουν ό, τι μπορούν για να μη χαθεί ολοκληρωτικά η φετινή σεζόν παρότι τα πρώτα στοιχεία εμπνέουν ανησυχία.

Μιλώντας στο TheTOC, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων δήλωσε ότι η πληρότητα σήμερα στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 20%, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ξενοδοχεία που άνοιξαν είναι τα μισά, δηλαδή 5.000 πανελλαδικά.

“Συνεχίζεται βέβαια αυτή η ροή και εκτιμώ ότι περίπου μέχρι τις 15 Ιουλίου γύρω στα 7.000 ξενοδοχεία από τα 10.000 θα έχουν ανοίξει” πρόσθεσε ο Γρηγόρης Τάσιος.

Οι Βαλκάνιοι “ψηφίζουν” Ελλάδα

Ενθαρρυντικά είναι ωστόσο τα νέα από τον οδικό τουρισμό καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες αφίξεις στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος “τις τελευταίες 10 μέρες έχουμε τουριστικές αφίξεις γύρω στις 50.000” και πρόκειται κατά κύριο λόγο για Ρουμάνους, Σέρβους και Βούλγαρους.

Οι φετινές πτήσεις δεν θα ξεπεράσουν το 30% των περσινών

Ερωτηματικό παραμένει βέβαια για τους ξενοδόχους το τι θα γίνει με τη λεγόμενη δυτική αγορά.

“Αυτή τη στιγμή είναι όλα παγωμένα. Ξεκινάνε μεν οι πτήσεις αλλά η ζήτηση είναι νωχελική, σίγουρα το πρώτο διάστημα θα είναι νεκρό” εξηγεί στο TheTOC, ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
“Υπάρχει φοβία στον κόσμο και είναι λογικό να αργούμε στο να έχουμε τις αυξήσεις που θέλουμε, αν και μέχρι τώρα φαίνεται ότι το πτητικό έργο των αεροπορικών εταιρειών δεν θα ξεπεράσει το 30% του περσινού αριθμού”.

Το 46% των Ελλήνων θα πάει διακοπές αλλά…

Ο κορονοϊός δεν άλλαξε όπως φαίνεται τις συνήθειες των Ελλήνων οι οποίοι όπως κάθε χρόνο θα κάνουν διακοπές μετά τις 15 με 20 Ιουλίου. Ωστόσο, φέτος δεν προβλέπεται να νοικιάσουν δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο.

“Μια μελέτη δείχνει ότι το 46% των Ελλήνων θα κάνει διακοπές, αλλά από αυτό, το 40% δεν θα επιλέξει ξενοδοχείο. Άρα σημαίνει ότι θα πάνε πάρα πολύ σε σπίτια, σε φίλους κλπ”.

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, οι τιμές στα ξενοδοχεία δεν έχουν πέσει “εξαιτίας της αύξησης του κόστους από τα υγειονομικά πρωτόκολλα”, υπολογίζοντας αυτό το κόστος σε 5%-10%.

“Ένας γιατρός χρειάζεται 1.000 ευρώ το μήνα για να είναι σε ένα ξενοδοχείο ως γιατρός αναφοράς και αυτό είναι υψηλότατο τίμημα” σημειώνει, καθώς λόγω της πανδημίας κάθε ξενοδοχείο άνω των 50 δωματίων υποχρεούται να έχει γιατρό αναφοράς.
Έτσι λοιπόν, εκτιμά ότι οι τιμές στα τουριστικά καταλύματα θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα ίσως και με κάποιες εκπτώσεις για διαμονές πέντε ημερών και άνω.

“Πολύ υψηλές οι αμοιβές που ζητάνε οι γιατροί αναφοράς”

Αναφερόμενος στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των γιατρών αναφοράς.

“Γιατροί αναφοράς δεν υπάρχουν, δεν τους βρίσκεις εύκολα και είναι πολύ ακριβές οι τιμές που ζητάνε για την μηνιαία παρακολούθηση των ενδεχόμενων κρουσμάτων. Πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι και όχι να βρίσκουν τη στιγμή να βγάλουν χρήματα όταν υπάρχει μια δυσκολία” τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “διακρίνουμε μία συνδικαλιστική δράση των γιατρών η οποία ουσιαστικά φέρνει μια δυστοκία στο να έχουμε καλές συμφωνίες”.

Καλώντας τον ιατρικό κλάδο να βάλει “νερό στο κρασί του”, ζήτησε επίσης “να υπάρξει πίεση από το υπουργείο υγείας” προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. “Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή να υπάρχει διάθεση για πραγματική προσφορά γιατρών παρά μόνο γιατρούς οι οποίοι θέλουν να παίρνουν το μήνα υψηλές αμοιβές, βρίσκοντας την ευκαιρία τώρα να το κάνουν”.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου