Ειδήσεις

Παγκόσμια προσπάθεια ανάσχεσης των συνεπειών από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία

Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε διεθνές επίπεδο λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες με σκοπό να ανασχεθούν οι – άγνωστες – συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μία ελληνική χρεοκοπία ενόψει και του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής. Στις διαβουλεύσεις αυτές υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετέχει και ο αμερικανικός παράγοντας, όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου.

Η προσπάθεια φαίνεται ότι επικεντρώνεται στην αποτροπή ανεξέλεγκτων καταστάσεων μετά από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, κάτι που απαιτεί υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Ίσως μία κίνηση που θα μπορούσε να αποφορτίσει την κατάσταση είναι η σύγκληση μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη 1η Ιουλίου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η αμερικανική πλευρά φέρεται δε να βάζει στο τραπέζι και την ανάγκη συζήτησης του ζητήματος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – με κάποιο τρόπο – πριν από τις 5 Ιουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία λαμβάνουν οι κινήσεις στο τρίγωνο Ουάσιγκτον – Βερολίνο – Παρίσι. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνομίλησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται η ανάγκη η Ελλάδα να ακολουθήσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης αλλά πάντα εντός της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η σημαντικότερη παρέμβαση προήλθε από τον Τζακ Λιου. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είναι ο άνθρωπος που έχει επιφορτιστεί από τον πρόεδρο Ομπάμα να παρακολουθεί στενότατα την ελληνική κρίση. Ο κ. Λιου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον γερμανό και γάλλο ομολογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν αντιστοίχως, όσο και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα που θα αποτρέψει τα χειρότερα. Η κυρία Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας της στην Καγκελαρία τη Δευτέρα, ενώ ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχει συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο επίσης τη Δευτέρα. Από αυτές τις συναντήσεις και φυσικά από τις συνεννοήσεις στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού άξονα θα κριθούν πολλά τις προσεχείς ημέρες.

Το κλίμα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι βαρύ όχι τόσο για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος όσο για τον καταγγελτικό/εμπρηστικό τόνο του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επαναλήφθηκε και στη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής. Είναι για αυτόν τον λόγο που οι δηλώσεις πολλών από τους υπουργούς Οικονομικών μετά το Eurogroup Σαββάτου και ιδιαίτερα του προέδρου του Γερούν Ντάισελμπλουμ υπήρξαν σκληρές. Βασικό σημείο που θέτουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές είναι πως θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να συνενοηθεί με τους εταίρους του σε περίπτωση που χάσει στο δημοψήφισμα.

Κρίσιμο είναι επίσης το ερώτημα πως θα αντιδρούσε το γερμανικό Κοινοβούλιο, καθώς και άλλα, σε περίπτωση που καλούνταν να λάβουν αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα. Μία κίνηση στο ζήτημα του χρέους δύσκολα θα μπορούσε να αποκοπεί από παραχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, που ίσως σε αυτή τη φάση να είναι πιο επώδυνες.

Σε μία προσπάθεια της Αθήνας να εξηγήσει το σκεπτικό της, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί αύριο με τους πρεσβευτές των 28 κρατών – μελών της ΕΕ στη χώρα μας όσο επίσης με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πιρς, της Κίνας Ξου Ζαολί, της Ρωσίας Αντρέι Μασλόφ και του Ισραήλ Ιρίτ μπεν Άμπα. Ωστόσο, μόνο απαρατήρητα δεν έχουν περάσει σε ξένους διπλωματικούς κύκλους των Αθηνών τα μηνύματα του κ. Κοτζιά εντός του Σαββατοκύριακου στο Twitter περί της χρήσης βέτο από την Ελλάδα, εφόσον χρειαστεί, εντός ΕΕ ή ακόμη και η δυνατότητα προσφυγής της στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου