Ειδήσεις

Ελλάδα: Ουραγός στην ανταγωνιστικότητα – Πτώση κατά μία θέση, 5η από το τέλος

Η ανταγωνιστική θέση της χώρας μας παρουσίασε πτώση κατά μια (1) θέση και φέτος βρίσκεται στην 58η θέση μεταξύ 63 χωρών

Ουραγός παραμένει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, η ανταγωνιστική θέση της χώρας μας παρουσίασε πτώση κατά μια (1) θέση και φέτος βρίσκεται στην 58η θέση μεταξύ 63 χωρών, από την 57η την οποία κατείχε την περσινή χρονιά. Η παραπάνω κατάταξη προέκυψε παρά τη βελτίωση που πέτυχε η Ελλάδα σε κάποιους από τους επιμέρους δείκτες που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην εξηκοστή θέση (60ή) για το 2019, βελτιώνοντας τη θέση της κατά μια (1) αφού πέρυσι βρισκόταν στην 61η θέση, μεταξύ των 63 χωρών της κατάταξης, δηλαδή βρίσκεται τρεις μόλις θέσεις πριν την τελευταία θέση της κατάταξης. (Η Ελλάδα είναι «τέταρτη» από το τέλος). Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται εφέτος στην 60ή θέση, βελτιώνοντας κατά μια (1) θέση την επίδοσή της σε σχέση με την 61η θέση στην οποία βρισκόταν κατά την περυσινή χρονιά. (Και σ’ αυτή την ομάδα δεικτών η χώρα μας είναι «τέταρτη» από το τέλος της κατάταξης)

Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται βελτίωση της Ελλάδας κατά μια θέση, σε σχέση με την περυσινή κατάταξη. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εφέτος κατατάσσεται στην 58η θέση, καταγράφοντας βελτίωση κατά μία θέση σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αφού πέρυσι ήταν στην 59η, και, τέλος, Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά μια θέση: συγκεκριμένα από την 40ή θέση του 2018, η χώρα μας για το 2019 κατατάσσεται στην 41η θέση, εμφανίζοντας υποχώρηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Οι χώρες που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως

Όσον αφορά στις χώρες που πρωταγωνιστούν και ξεχωρίζουν για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, στην πρώτη θέση για φέτος βρίσκεται η Σιγκαπούρη από την τρίτη θέση που βρισκόταν το 2018, ανεβαίνοντας στη διεθνή κατάταξη κατά δυο θέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) χάνουν την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές τοπίο ανταγωνιστικότητας και από την 1η θέση της κατάταξης βρίσκονται πλέον στην 3η θέση.

Τη δεύτερη θέση διατηρεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Χονγκ-Κονγκ. (Σημειώνουμε ότι η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD υπολογίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κίνας ως διακριτή οικονομία από την υπόλοιπη Κίνα.) Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελβετία, κερδίζοντας μια θέση (βρισκόταν στην 4η) σε σχέση με το 2018, ενώ στην πέμπτη θέση, από την 7η της περυσινής κατάταξης, βρίσκονται τα «Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Η δεκάδα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών παγκοσμίως συμπληρώνεται από τις ακόλουθες χώρες, οι οποίες καταλαμβάνουν τις θέσεις από το 6 έως το 10: Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία και Κατάρ. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Arturo Bris, Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD «…Σε ένα έτος υψηλής αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές λόγω των ταχύτατων αλλαγών στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, καθώς και στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, η ποιότητα των θεσμών φαίνεται να είναι το ενοποιητικό στοιχείο για την αύξηση της παγκόσμιας ευημερίας. Ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη σταθερότητα στις επιχειρήσεις να επενδύουν και να καινοτομούν, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες των χωρών που είναι εγκατεστημένες…».

πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου