Ειδήσεις

Οι ενστάσεις οδηγούν σε επανάληψη των εκλογών;

Διαπαραταξιακή συνεργασία, από τις εξαιρετικά απρόβλεπτες, υπήρξε μεταξύ συμβούλων της παράταξης «Ρόδος Δύναμη Πολιτών», με επικεφαλής τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο και «Ροδίων Όραμα», με επικεφαλής τον κ. Στράτο Καρίκη για την υποβολή ενστάσεων με τις οποίες θα επιχειρηθεί να κηρυχθεί άκυρος ο συνδυασμός «Ροδιακή Δημιουργία», με επικεφαλής τον κ. Χατζή Χατζηευθυμίου (σχετικά είχε γράψει και χθες η «δ»).
Η ένσταση, που επρόκειτο αρχικώς να υποβληθεί σήμερα, αναβάλλεται, καθώς διαπιστώθηκε αρμοδίως ότι δεν παρήλθε η προβλεπόμενη από τον Καλλικράτη προθεσμία.
Την ένσταση της παράταξης Καρίκη, θα υπογράψουν οι κ.κ. Κολώνα Μαριάννα, Μιχάλης Συκόφυλλος, Στ. Στάγκας (εξετάζεται αν έχει έννομο συμφέρον από την στιγμή, που εκλέγεται) και Αναστασία Τσούλου-Δημητριάδη.
Αρμοδίως δηλώνεται ότι η ένσταση θα υποβληθεί απ΄όλη την παράταξη αν και ο κ. Στράτος Καρίκης κατέστησε χθες σαφές ότι δεν συμφωνεί ούτε με την κίνηση ούτε και με το περιεχόμενό της και ισχυρίζεται ότι κρατά αποστάσεις.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος κατέστησε ομοίως χθες σαφές ότι δεν συμφωνεί με την υποβολή ενστάσεως με το αυτό περιεχόμενο και ότι πρόκειται να δηλώσει την αντίθεσή του αυτή δημόσια σε συνέντευξη τύπου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει στο μεταξύ πληροφορία, που θέλει την ανεξάρτητη παράταξη να έχει αναθέσει την εκπροσώπησή της, ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, μετά από ενέργειες της κ. Μ. Κολώνα, στον γραμματέα εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, δικηγόρο κ. Επαμεινώνδα Λεκέα.
Ο κ. Λεκέας, μέλος της Νέας Δημοκρατίας και της ΕΚΟ δικηγόρων του κόμματος από το 1987, έχει διατελέσει εκπρόσωπος του κόμματος στην Διακομματική Επιτροπή Ελέγχου Εκλογικών Παραβάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και υπεύθυνος του Τομέα Εκλογικών Διαδικασιών.
Διεξήγαγε μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών σεμιναρίων, με αντικείμενο την ερμηνεία και εφαρμογή της εκάστοτε εκλογικής νομοθεσίας.
Παραμένει άγνωστο, αν θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν την παράταξη στην συγκεκριμένη ένδικη διαφορά οι δικηγόροι Ρόδου και υποψήφιοι σύμβουλοι της παράταξης Καρίκη κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής και Γιάννης Καραμιχάλης.
Ο τελευταίος είναι εξάλλου σε συνεργασία με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Χατζηδιάκου, κ. Μάριο Μαραβέλια, για την υποβοήθηση του έργου της υποβολής ενστάσεως με ταυτόσημο περιεχόμενο από τον ίδιο.
Στόχος των ενστάσεων είναι, οι πέντε έδρες που έχει καταλάβει η παράταξη Χατζηευθυμίου να κατανεμηθούν στις παρατάξεις της μειοψηφίας και συγκεκριμένα 4 στην παράταξη Καρίκη και μια στην παράταξη του κ. Πότσου. Ο συνδυασμός του κ. Χατζηδιάκου έχει λάβει ήδη το μέγιστο αριθμό, που προβλέπει ο Καλλικράτης, των 29 εδρών. Ο κ. Μαραβέλιας επιδιώκει να αλλάξει το εκλογικό μέτρο και να πετύχει την εκλογή του με ανακατανομή των εδρών. Βέβαια η έδρα που θα καταλάβει θα χαθεί από κάποιον συνυποψήφιό του, γεγονός που θα προκαλέσει “εμφύλιο” στο εσωτερικό της παράταξης.
Όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», η ένσταση εδράζεται στον ισχυρισμό ότι ο συνδυασμός Χατζηευθυμίου δεν είχε καταθέσει πλήρη δήλωση υποψηφιοτήτων στη δημοτική ενότητα Ιαλυσού και ότι κακώς συμπλήρωσε το ψηφοδέλτιό του με δύο υποψήφιους.
Ο κ. Χατζηευθυμίου, εμμένει ότι όταν πληροφορήθηκε ότι η δήλωσή του ήταν «λειψή», ενημέρωσε αρμοδίως τον πρόεδρο Πρωτοδικών ότι από σφάλμα δεν είχαν αναγραφεί στη δήλωση δύο υποψήφιοι, τα δικαιολογητικά των οποίων, οι αιτήσεις και τα παράβολα, είχαν υποβληθεί εμπροθέσμως.
Διαπιστώθηκε ότι έλειπαν δύο ονόματα από τη δήλωση του συνδυασμού, αν και ο φάκελος ήταν πλήρης και έτσι ανακηρύχθηκαν 6 υποψήφιοι στην Ιαλυσό.
Στο μεσοδιάστημα είχε παραιτηθεί εξάλλου ο κ. Σάββας Πεταλάς, υποψήφιος στην ίδια περιοχή, εξαιτίας κωλύματος εκλογιμότητας και αντικαταστάθηκε από τον κ. Χρήστο Ποιμενίδη, ο οποίος παραιτήθηκε προηγουμένως από το τοπικό συμβούλιο.
Η πλευρά των ενιστάμενων ισχυρίζεται όμως ότι στην δήλωση του συνδυασμού, που υποβλήθηκε την 23.40 ώρα της 27ης Απριλίου 2014 δεν είχαν υπογράψει οι δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Υποστηρίζουν επιπλέον ότι υφίσταται πρόβλημα μετά την αποχώρηση του κ. Σάββα Πεταλά, αν και αυτό έχει κριθεί νομολογιακά ότι δεν ισχύει.
Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουν ότι οι αντικαταστάσεις και οι προσθήκες που έγιναν μέχρι την 7η Μαΐου δεν είναι νόμιμες.
Επιπλέον διατείνονται ότι η δήλωση υποψηφιότητας του κ. Χατζηευθυμίου πάσχει ως προς τον αριθμό υποψηφίων στα Κοσκινού, στον Ασκληπειό και στο Δήμο Καλλιθέας.
Στον αντίποδα όμως η παράταξη Χατζηευθυμίου ετοιμάζεται να απαντήσει με όμοια προσφυγή.
Διατείνεται, έχοντας αναθέσει την εκπροσώπησή της στον δικηγόρο κ. Γιάννη Κουμπιάδη, ότι δεν θεραπεύεται το γεγονός ότι η δήλωση υποψηφιότητας του συνδυασμού του κ. Καρίκη ήταν την ημέρα της καταθέσεώς της ελλιπής σε υποψήφιους στον Αρχάγγελο και στη Λίνδο και το γεγονός ότι με μετακινήσεις και με παραιτήσεις επεδίωξε να αποφύγει τις συνέπειες του Καλλικράτη, δεν τον ευνοεί.
Νομικοί κύκλοι ανέφεραν μάλιστα ότι ο ιδιότυπος αυτός πόλεμος δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επανάληψη των εκλογών (!!!) αν κριθεί ότι ο συνδυασμός Καρίκη «πάσχει» καθώς μετείχε στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.
Με άλλα λόγια, το εκλογικό σώμα θα υποβληθεί σε μια απίστευτη ταλαιπωρία που σίγουρα δεν θα έχει την αναμενόμενη ανταπόκριση στην κάλπη.
Εν πάση περιπτώσει η αίσθηση στην παράταξη Χατζηευθυμίου είναι ότι «πάνε για μαλλί και θα βγουν κουρεμένοι», καθώς όμοια προβλήματα είχε και η παράταξη Καρίκη. Προς τούτο επικαλούνται και δεδικασμένο, νομολογία για τα ελληνικά δικαστήρια.
Το Διοικητικό Δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση, την οποίαν επικαλείται η πλευρά Χατζηευθυμίου έχει εξετάσει τον ισχυρισμό δημοτικής παράταξης της Κρήτης ότι αντίπαλος συνδυασμός μη νομίμως ανακηρύχθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου και ότι, κατά παρεπόμενη συνέπεια, μη νομίμως μετείχε στις εκλογές, διότι κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, είκοσι ημέρες πριν από την ψηφοφορία, η κατατεθείσα στο Πρωτοδικείο δήλωση κατάρτισης του συνδυασμού δεν περιείχε τον ελάχιστο αναγκαίο αριθμό υποψηφίων.
Με την απόφαση κρίθηκε ότι κάθε παράβαση των διατάξεων ως προς τον ελάχιστο αναγκαίο αριθμό των γυναικών υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ή συμβούλων δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, που πρέπει να περιλαμβάνει κάθε συνδυασμός, καθιστά, άνευ ετέρου, τη δήλωση του συνδυασμού αυτού απαράδεκτη, το δε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, όταν προσβάλλεται ή ελέγχεται παρεμπιπτόντως η πράξη ανακήρυξης συνδυασμού για το λόγο ότι ο συνδυασμός αυτός ανακηρύχθηκε, κατά παράβαση της πιο πάνω διάταξης, περιλαμβάνοντας μικρότερο από το νόμιμο αριθμό υποψηφίων, αν διαπιστώσει την παράβαση αυτή, ακυρώνει την προσβαλλόμενη πράξη, χωρίς να απαιτείται να αποδειχθεί από τον ενιστάμενο ότι η νομική αυτή πλημμέλεια «είναι δυνατόν να ασκήσει επιρροή στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα».
Με την ίδια απόφαση κρίθηκε ότι η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία δεν προβλέπει την (χωρίς διεξαγωγή επαναληπτικής εκλογής) απόδοση στους υπόλοιπους συνδυασμούς που ανακηρύχθηκαν νομίμως και μετείχαν στις δημοτικές εκλογές, των εδρών τις οποίες έλαβε ο μη νομίμως ανακηρυχθείς και μετασχών στις εκλογές συνδυασμός, αλλά είναι αναγκαία η διεξαγωγή επαναληπτικής εκλογής μεταξύ όλων των υπόλοιπων συνδυασμών για το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου!!!.
Το ίδιο δικαστήριο έχει κρίνει ότι απαράδεκτη είναι η δήλωση που περιλαμβάνει λιγότερους υποψηφίους από τα ελάχιστα όρια του νόμου.
Κρίθηκε επιπλέον ότι, στο χρονικό διάστημα μεταξύ της λήξης της προθεσμίας υποβολής της δηλώσεως καταρτίσεως συνδυασμού (20 ημέρες πριν από την ψηφοφορία) και της ανακήρυξης του συνδυασμού από το Πρωτοδικείο (15 ημέρες πριν από την ψηφοφορία) επιτρέπεται ρητώς η παραίτηση υποψηφίου δημοτικού ή τοπικού συμβούλου και η αντικατάστασή του.
Θεωρεί παραπέρα κρίσιμο χρονικό σημείο, κατά το οποίο κρίνεται το παραδεκτό της δηλώσεως καταρτίσεως συνδυασμού από την άποψη της συμμετοχής σε αυτόν του νομίμου αριθμού γυναικών υποψηφίων, δημοτικών ή τοπικών συμβούλων, είναι το χρονικό σημείο ανακήρυξης του συνδυασμού αυτού από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο, και όχι ο χρόνος υποβολής (επίδοσης ή παράδοσης) της δήλωσης κατάρτισης του συνδυασμού στο αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων επανακαταμέτρησης ψηφοδελτίων.
Προχθές είχαν υποβληθεί αιτήσεις από τους κ.κ. Γιάννη Αφεντούλη, Μιχ. Χριστοδούλου, Τσ. Τσακίρη, Μ. Μαραβέλια, Χ. Γιασιράνη, Γεωργία Τσιρπανλή, Γιάννη Φλεβάρη, Χ. Χατζηευθυμίου, Μ. Πετρά, Αναστάσιο Χρήστο Ψαρούλη, Ν. Γιαλλουράκη και Ευαγ. Δεπούντη, και χθες από τους:
-Εμμανουήλ Καμπουρόπουλο, που ζητά επανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.
-Μεχμέτ Ζαμαντάκη, που ζητά επανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.
-Μαριάννα Κολώνα που ζητά επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα εκλογικά τμήματα 183 και 362.
-Τριανταφυλλιά Φραγκαντώνη, που ζητά επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα εκλογικά τμήματα 275, 276, 277, 278 και 279-Αγγελο Καλαθιανάκη, που ζητά επανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου