Ατάκτως Ερριμμένα

Σώστε τον Φίκο στο Ακταίον

Ευαισθητοποίησε πολύ τους Ροδίτες η ιστορία του φίκου στο Ακταίον. Από την περασμένη εβδομάδα,  κυκλοφορεί πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών με τίτλο «Σώστε τον Φίκο στο Ακταίον», με παράλληλο αίτημα να αναζητηθούν ευθύνες για την καταστροφή του. Δύσκολη εξίσωση, εάν κρίνουμε από τις διευκρινήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην πλατφόρμα:

«Πριν από λίγες ημέρες με θλίψη διαπιστώσαμε ότι ο τεράστιος, εμβληματικός και άλλοτε σκιερός φίκος μπροστά από το Ακταίον έχει υποστεί καθολική ξήρανση της κόμης του (φυλλωσιάς). Η σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ προκάλεσε χιλιάδες αντιδράσεις, στενοχώρια, ανησυχίες και σχόλια αλλά κυρίως έγειρε ερωτήματα για το ποιος ή τι φταίει για την καταστροφή του. Οι φίκοι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της φυσικής κληρονομιάς της Ρόδου. Μάλιστα λόγω της ιδιαιτερότητάς τους έχει δημιουργηθεί και ιδιαίτερο είδος με την ονομασία Φίκος ο Ροδίτικος. Κάποιοι από αυτούς όπως ο φίκος του Ακταίον αποτελεί και τοπόσημο της πόλης μας. Το Μαντράκι έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επομένως ως μέρος του συνόλου προστατεύεται και ο φίκος από βλαπτικές ενέργειες.  Επειδή η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του κάθε πολίτη ξεχωριστά (άρθρο 24 Συντάγματος) απαιτούμε να διαλευκανθεί άμεσα το θέμα και να πληροφορηθούμε ποιος η τι φταίει για την καταστροφή του φίκου.»

Μπορείτε να υπογράψετε ΕΔΩ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου