Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και 6 Υφυπουργοί ανακοίνωσαν την Τρίτη τη διαδικασία σταδιακής άρσης περιοριστικών μέτρων σε 3 αρχικά στάδια ανά εβδομάδα από 4 Μαΐου και ένα πιο διευρυμένο από 1η Ιουνίου, με ανάπτυξη κανόνων για όλο τον πληθυσμό (π.χ. 1,5-2μ απόσταση και υποχρεωτική χρήση μασκών σε πολλές περιπτώσεις).

Τα μέτρα αναφέρουν από 4 Μαΐου την επανέναρξη της ατομικής άθλησης σε ανοικτούς χώρους και παραλίες μη οργανωμένες (υπηρεσίες ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους) και δημόσιες συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα. Καταργούνται τα SMS και έντυπα για μετακινήσεις Β6 κλπ.

Στο τελευταίο στάδιο, εφόσον κυλήσει ομαλά η κατάσταση, από 1η Ιουνίου ανοίγουν οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις και τα ανοιχτά γήπεδα και θα λειτουργούν για όλους με βάση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Όσες αθλητικές διοργανώσεις γίνουν, θα είναι χωρίς θεατές τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, την νωρίτερα την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αποφασίστηκε το άνοιγμα σε πρώτη φάση μόνο των ανοικτών εγκαταστάσεων για τους κορυφαίους αθλητές των ατομικών αθλημάτων από τις 4 Μαΐου.

Μετά από την σύσταση της υγειονομικής επιστημονικής επιτροπής αθλητισμού, ο Λευτέρης Αυγενάκης προχωρά στη δεύτερη φάση του σχεδίου που αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα στον αθλητισμό.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι διαφόρων φορέων ανάμεσα στους οποίους και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μεταξύ άλλων από τον 54χρονο λοιμωξιολόγο έγινε αναφορά σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσουν οι αθλητές να επιστρέψουν στις προπονήσεις, αλλά και τη σημαντικότητα της τήρησης όσων θα αποφασιστούν.

Πλην της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής Αθλητισμού, που συστάθηκε προ ημερών στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπό τον συντονισμό του γγΑ, Γιώργου Μαυρωτά, με μέλη τους:
* Παναγιώτη Σκανδαλάκη, Ομότιμο Καθηγητή Χειρουργικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ),
* Κωνσταντίνο Χαλιορή, Οικονομολόγο, Συντονιστή Γενικό Διευθυντή του «Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.)»,
* Αθανάσιο Τσακρή, Καθηγητή Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ,  Επιστημονικό Συνεργάτη του ΕΟΔΥ,
* Μαρίνα Καλογριδάκη, Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν.Α., «ΚΑΤ»
και ως εκπροσώπους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) κατόπιν προτάσεώς της, τους κάτωθι επιστημονικούς της συνεργάτες:
* Γεώργιο Μαρίνο, Διευθυντή Γενικής Ιατρικής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ»,
* Οδυσσέα Παξινό, Σμήναρχο, Ορθοπεδικό Χειρουργό Αθλητίατρο «251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»

πήραν μέρος και εκπρόσωποι των εξής φορέων:
* Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
* Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή
* 48 Ομοσπονδίες, Ολυμπιακών αθλημάτων και μη
* Λίγκες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ
* Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών
* Ένωση Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες
* Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών
* Special Olympics
* Σύνδεσμοι αθλητών ομαδικών αθλημάτων
* Σύνδεσμοι προπονητών ομαδικών αθλημάτων
* Διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων ανά την επικράτεια
* ΔΕΑΒ

Έτσι, σε πρώτη φάση έγινε γνωστό ότι η επανέναρξη της αθλητικής δράσης θα έρθει από τις ανοικτές εγκαταστάσεις και τους ελίτ αθλητές των ατομικών αθλημάτων. Από τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν ξανά οι ανοικτοί χώροι άθλησης για να υποδεχτούν τους κορυφαίους αθλητές και μόνο αυτούς.

Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί πορεία ανάλογη με εκείνη των μέτρων. Δηλαδή οι ειδικοί θα βλέπουν την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας και θα αποφασίζουν για τα επόμενα βήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα θα γίνουν με αργούς ρυθμούς.

Σε δεύτερο στάδιο αναμένεται να επιτραπεί η προπόνηση περισσότερων αθλητών μαζί αλλά και πάλι με σχετικό όριο (πιθανότατα να ισχύσουν τα δέκα άτομα), πάντα σε ανοικτούς χώρους.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ

Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα από τους ειδικούς ήταν ότι ναι μεν θέλουν να ξεπαγώσουν και τον αθλητισμό, ωστόσο θα το κάνουν με συγκεκριμένα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την συζήτηση που υπήρξε το πλάνο για το άνοιγμα και των κλειστών χώρων εκγύμνασης φαίνεται να υπάρχει αρκετά πίσω στο σχεδιασμό των ειδικών. Για την ακρίβεια πιθανότατα στο τελευταίο στάδιο και πρώτα σε ατομικό επίπεδο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι προπονήσεις σε ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ) θα πάνε στο τελευταίο στάδιο πιθανότατα τον Ιούνιο. Μοναδική παρένθεση δεν αποκλείεται να υπάρξει για τις Εθνικές ομάδες πόλο για τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα προολυμπιακά τουρνουά.

ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Ένα ακόμα θέμα το οποίο έστω και επιφανειακά τέθηκε προς συζήτηση είναι τι θα συμβεί με τους φιλάθλους. Σε αυτό ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία.

Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να οδεύουν προς αγώνες κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεωτέρας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αγώνες θα γίνονται πιθανότατα χωρίς φιλάθλους μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Μην ξεχνάμε πως η έξαρση των κρουσμάτων στην Ιταλία ήρθε μετά την αναμέτρηση της Αταλάντα με την Βαλένθια και σίγουρα οι ειδικοί δεν θα ήθελαν να δουν κάτι ανάλογο και εδώ.

ΜΑΣΚΕΣ, ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι τονίστηκε από τους ειδικούς ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αθλητές ένα ειδικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο.

Τι θα προβλέπει αυτό; Όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες και γάντια, ενώ θα πρέπει να ακολουθούν και όλες τις διαδικασίες που αφορούν και τους πολίτες. Να κρατούν δηλαδή τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους.

Ειδική αναφορά έγινε και στο κομμάτι των ρούχων και των αποσκευών που θα έχουν μαζί τους οι αθλητές. Τονίστηκε η ανάγκη για καλό αερισμό τους και να πως οι αθλητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά και στο κομμάτι των φυσιοθεραπειών. Κάθε αθλητής θα πρέπει να είναι μόνος του στο ιατρείο με τον φυσιοθεραπευτή, ενώ ο χώρος θα πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε επίσκεψη.

Σχετική τηλεδιάσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τον κ. Αυγενάκη και χθες με τους Δημάρχους, τους αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους συμβούλους, υπευθύνους για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η εξειδίκευση των μέτρων, για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην αθλητική δραστηριότητα, είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αύριο, στις 6 μ.μ., στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ