Ειδήσεις

Το τοπ-5 των τουριστών που ανεβάζουν το ταμείο του Τουρισμού

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Κινέζοι, Αμερικανοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι τουρίστες συνθέτουν την πρώτη πεντάδα των ταξιδιωτών με τις υψηλότερες δαπάνες παγκοσμίως, ξοδεύοντας πάνω από μισό τρισ. δολάρια στις χώρες που επισκέφτηκαν. Τα στοιχεία (που αφορούν σε μετρήσεις του 2017) περιλαμβάνονται στο Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και ουσιαστικά “χαρτογραφούν” τις κυριότερες χώρες- “δεξαμενές” για την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΟΤ, η Κίνα εξελίσσεται σε “υπερδύναμη” όσον αφορά τις ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό. Οι Κινέζοι ξόδεψαν πέρσι 258 δισ. δολάρια και οι δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 5% συγκριτικά με το 2016. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 135 δισ. δολάρια, η Γερμανία με 84 δισ., η Αγγλία με 63 δισ. δολάρια και η Γαλλία με 41 δισ.

 

Το τοπ-5 των τουριστών που ανεβάζουν το ταμείο του Τουρισμού

 

Θετική είναι η πορεία και των εισπράξεων από τη Ρωσία, που καταγράφουν αύξηση 13% σε παγκόσμιο επίπεδο, φτάνοντας τα 31 δισ. δολάρια. Οι Ρώσοι τουρίστες ανέβηκαν τρεις θέσεις στην κατάταξη των κορυφαίων χωρών στις δαπάνες και μπήκαν εκ νέου στην πρώτη δεκάδα (όγδοη θέση). Η Αυστραλία βρέθηκε στην έκτη θέση με αύξηση 7% στα τουριστικά έξοδα και ο Καναδάς στην έβδομη θέση 9%. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Κορέα (ένατη θέση) με αύξηση δαπανών 9% και η Ιταλία (δέκατη) με αύξηση 6%.

Η ζήτηση για ταξίδια ήταν ιδιαίτερα υψηλή στην Ευρώπη, όπου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8% τη χρονιά που πέρασε. Όπως έδειξαν στοιχεία του ΠΟΤ για την ΕΕ, πέρσι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί προσέλκυσαν 538 εκατ. τουρίστες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% των τουριστικών αφίξεων διεθνώς.

 

εικόνα 2 τουρισμός

 

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με τα μεγαλύτερα έσοδα (στοιχεία 2016) είναι οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ταϋλάνδη, η Κίνα και η Γαλλία.

 

εικόνα 3 τουρισμός

 

Η παρουσία των Γερμανών τουριστών στο top 5 των “big spenders” των τουριστών σχολιάζεται θετικά από τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, δεδομένου πως για την Ελλάδα η Γερμανία αποτελεί τη βασικότερη πηγή εσόδων (φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ). Όμως τα χαμηλά μερίδια στις αφίξεις Κινέζων τουριστών (οι αφίξεις υπολογίζονται φέτος σε περίπου 200 χιλ.), αν και αυξημένα τα τελευταία χρόνια, προκαλούν προβληματισμό. Οι Κινέζοι και φέτος δείχνουν να προτιμούν την Τουρκία, αλλά και πόλεις όπως το Παρίσι και το Λονδίνο. Στον αντίποδα γίνονται προσπάθειες για τόνωση της κίνησης από τις ΗΠΑ.

Γενικότερα, παρά το ότι βρισκόμαστε στην έναρξη της φετινής σεζόν, οι εκτιμήσεις για τις εισπράξεις είναι θετικές, μια πρόβλεψη που πηγάζει τόσο από την άνοδο της τουριστικής ροής με βάση τον προγραμματισμό από τις αεροπορικές εταιρείες και την αύξηση της τιμής των πακέτων, όσο και από τις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί στον τουριστικό κλάδο. Αν και από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δεν έχει τεθεί επισήμως στόχος εσόδων για το 2018, αυτά θεωρείται πως θα είναι υψηλότερα σε σύγκριση με πέρσι.

Σύμφωνα εξάλλου με τα πρώτες μετρήσεις της ΤτΕ για το πρώτο δίμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 305 εκατ. ευρώ.

Οι τουριστικές εισπράξεις το 2017 ήταν υψηλότερες κατά 1,4 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 14,6 δισ. ευρώ και καταγράφοντας άνοδο 10,5% σε σύγκριση με το 2016, όταν τα έσοδα παρουσίασαν πτώση 6,4%.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου