Συνεντεύξεις

Nικ. Παπανικήτας: «Ο κύριος τρόπος για να μην μεταδοθεί ο κορωνοϊός είναι ο αυστηρός περιορισμός στα σπίτια»

Αποκαλυπτικός ως προς τον κορωνοϊό και τα στοιχεία που παρουσιάζονται αλλά και κατηγορηματικός ως προς τα μέτρα προστασίας που είναι ο αυστηρός περιορισμός, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο κ. Νικήτας Παπανικήτας, παθολόγος και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής της ιδιωτικής κλινικής Euromedica στην Ρόδο.
Όπως τονίζει, ο κορωνοϊός έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι επικίνδυνος για όλους –εκτός από τα ανήλικα παιδιά και τα νεογνά- και η μετάδοσή του δρα πολλαπλασιαστικά. Επιπροσθέτως, δηλώνει πως το «βαρόμετρο» για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα θα είναι ο Απρίλιος (μέχρι το τέλος του Απριλίου) αφού θα ξέρουμε πώς θα έχει διαμορφωθεί η ‘κορύφωση’ των κρουσμάτων, η εξέλιξη του ιού κ.λπ. Όπως αναφέρει, σε περίπτωση που ξεσπάσουν πολλά κρούσματα και υπάρξει πρόβλημα με τις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας, θα επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες, όμως, δεν θα περιθάλπουν ασθενείς με κορωνοϊό αλλά περιστατικά πάσης φύσεως που θα βρίσκονται στα νοσοκομεία
• Κύριε Παπανικήτα να ξεκινήσουμε από τα αυστηρά μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Είναι προς την σωστή κατεύθυνση κατά την άποψή σας;
Είναι σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση και ενδεχομένως να αυστηροποιηθούν τις προσεχείς ημέρες. Κινούμεθα σωστά. Η εμπειρία της Κίνας, μας διδάσκει ότι ο κύριος τρόπος με τον οποίο σταμάτησε η μετάδοση του κορωνοϊού (γιατί μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, με τα σταγονίδια) ήταν ο αυστηρός περιορισμός στα σπίτια. Το να μετακινείται ο κόσμος και να έρχεται σε επαφή ο ένας με τον άλλον συνέχεια, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες να εξαπλωθεί ο ιός, ταχύτατα –όπως στην Ιταλία η οποία δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε την κατάλληλη στιγμή. Υπήρξε ενδεχομένως και απειθαρχία από τους Ιταλούς –αυτό τουλάχιστον φάνηκε μέχρι τώρα- και το αποτέλεσμα είναι αυτές οι ‘εκατόμβες’ νεκρών κάθε μέρα…
• Η Ελλάδα πάντως σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες, βρίσκεται πίσω σε ό,τι αφορά αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων του κορωνοϊού.
Είναι κάτι θετικό και ας ελπίσουμε ότι θα διατηρηθεί και τον Απρίλιο ο οποίος είναι ο κρίσιμος μήνας. Δηλαδή, τον Απρίλιο (μέχρι το Πάσχα όπως εκτιμούμε) θα φανεί εάν έχουν αποδώσει αυτά τα μέτρα –ας πούμε καταστολής. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι λίγες μονάδες εντατικής που υπάρχουν. Δηλαδή έχουμε περίπου 500 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη την επικράτεια οπότε θα είναι αδύνατον να δεχτούν ένα «κύμα» ατόμων εάν χρειαστούν νοσηλεία –εάν ξεφύγει η κατάσταση και παρουσιαστούν πολλά κρούσματα που θα είναι βαριάς μορφής.
•Συνεπώς, ο Απρίλιος είναι το «βαρόμετρο» για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης με τον κορωνοϊό;
Στην Ελλάδα ναι, μέχρι το τέλος Απριλίου το πολύ. Από εκεί και πέρα θα ξέρουμε προς τα πού πάμε. Στις άλλες χώρες, εξαρτάται πότε εμφανίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα. Υπάρχουν τα μαθηματικά μοντέλα που δουλεύουν οι λοιμωξιολόγοι και μπορούν να δουν πότε θα περιμένουν το ‘pic’ δηλαδή πότε θα έχουμε την ‘κορύφωση’ των περιστατικών.• Μιλήστε μας για την Euromedica. Έχουν έρθει άτομα να ζητήσουν να εξεταστούν για τον κορωνοϊό;
Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των προσερχομένων. Κι αυτό γιατί η Euromedica δεν είναι κέντρο αναφοράς. Ως κέντρο αναφοράς ορίζεται μόνον το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Παρ όλα αυτά, έχουμε δημιουργήσει ειδικούς χώρους υποδοχής για άτομα τα οποία είναι ύποπτα και εξετάζονται χωριστά από τους άλλους ασθενείς που προσέρχονται για άλλα προβλήματα υγείας. Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαστε κέντρο αναφοράς γι αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε αλλά ούτε και να κάνουμε τεστ διαγνωστικό. Άλλωστε δεν έχει καθιερωθεί σε ευρεία κλίμακα το τεστ. Υπάρχει βέβαια, το ενδεχόμενο να επιταχθούν και οι ιδιωτικές κλινικές –όπως είπε η κυβέρνηση- σε περίπτωση που υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα με πολλαπλά κρούσματα ή βαριά περιστατικά που θα απαιτηθεί νοσηλεία. Όμως, οι ιδιωτικές κλινικές δεν θα περιθάλπουν ασθενείς με κορωνοϊό αλλά περιστατικά πάσης φύσεως που θα βρίσκονται στα νοσοκομεία. Κι αυτό γιατί για να νοσηλεύσεις ασθενείς με κορωνοϊό απαιτείται πολύ μεγάλος αριθμός από αναπνευστήρες και η δική μας κλινική διαθέτει μόνον πέντε. Επομένως δεν μπορεί να υποστηρίξει μαζική προσέλευση ασθενών.
• Να ρωτήσουμε ξανά ποιοι ασθενείς θα πρέπει να νοσηλευτούν;
Μόνον όσοι έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό –που είναι το κύριο πρόβλημα του COVID-19. Επομένως στο Νοσοκομείο δεν θα πάει κάποιος επειδή έχει δέκατα ή έχει πονόλαιμο. Αυτά σε πρώτη φάση αντιμετωπίζονται στο σπίτι και με την φροντίδα του προσωπικού τους γιατρού. Ο κορωνοϊός είναι γνωστός πολλά χρόνια σ’ εμάς. Άλλωστε και η επιδημία SarsCOV2 που εμφανίσθηκε το 2002 ήταν ένας άλλος τύπος του κορωνοϊού. Επομένως, σαν ιό τον γνωρίζουμε. Δεν είναι κάτι που εμφανίσθηκε ξαφνικά. Ενδεχομένως να έχει υποστεί μετάλλαξη και να έχει αλλάξει η λοιμογόνος του δύναμη. Γιατί ο κορωνοϊός στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων δημιουργεί ένα κοινό κρυολόγημα. Εδώ έχει αποκτήσει άλλη λοιμογόνο δύναμη και εμφανίζει προσβολή –και μάλιστα, σχετικά γρήγορα- του κατώτερου αναπνευστικού, πνευμονία.
• Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί στην Euromedica;
Κατ’ αρχήν γίνεται θερμομέτρηση στην είσοδο με χορήγηση μάσκας και γαντιών. Αυτό ισχύει και για τους συνοδούς που μπαίνουν με πολύ φειδώ. Στην ουσία δεν υπάρχει επισκεπτήριο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε άτομα τα οποία συνοδεύουν βαρέως πάσχοντες οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και χρειάζονται μια επιπλέον βοήθεια. Εκεί χορηγούμε ειδικές άδειες. Επίσης δεν γίνονται πλέον χειρουργεία.
Το μήνυμα «Μείνετε Σπίτι» θα μας βοηθήσει τελικά;
Το μήνυμα είναι αυτό που έρχεται από τον πρωθυπουργό, τους υπεύθυνους λοιμωξιολόγους και περνάει σ’ εμάς: Μείνετε Σπίτι! Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να μην μεταδοθεί ο ιός. Ένα άτομο δεν μπορεί να το μεταδώσει σε ένα άλλο. Υπάρχει πολλαπλασιαστική δύναμη στην μετάδοση που μπορεί πολύ εύκολα να κάνει την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Κι επειδή δεν υπάρχει φάρμακο ούτε θεραπεία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Έχουμε ως σημείο αναφοράς το παράδειγμα της Κίνας. Εκεί χρησιμοποίησαν διάφορα ‘κοκτέιλ’ που είδαν ότι σε ορισμένους δούλεψαν.
Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε τι γίνεται με την χλωροκίνη. Πολύς κόσμος έτρεξε στα φαρμακεία να το πάρει. Είναι επικίνδυνο;
Δεν πρέπει να το παίρνει κανένας χωρίς συνταγή γιατρού. Η χλωροκίνη δόθηκε συνδυαστικά με άλλα φάρμακα και φυσικά δεν είναι φάρμακο για τον κορωνοϊό. Είναι για άλλες ασθένειες. Είναι ανθελονοσιακό (για την ελονοσία) φάρμακο. Το να πάρεις έτσι στην τύχη… είναι επικίνδυνο.
Κύριε Παπανικήτα υπάρχει και μεγάλος αριθμός ασθενών που έγιναν καλά. Η θνητότητα σε σχέση με την μεταδοτικότητα πώς είναι;
Είναι περίπου στο 2% -ίσως και λίγο παραπάνω. Αυτό το οποίο εντυπωσίασε, είναι ότι στην αρχή της πανδημίας, είχε ειπωθεί πως προσβάλλονται και νοσούν οι υπερήλικες –άνω των 80 ετών. Φάνηκε στην πράξη ότι αυτό δεν ισχύει. Έχουν πεθάνει και άτομα άνω των 40. Το ηλικιακό έχει σημασία μόνο για τα παιδιά και τα νεογνά όπου η θνητότητα είναι σε μηδενικά ποσοστά. Φαίνεται πλέον, ότι από τα 40 και πάνω ο κίνδυνος είναι μεγάλος για όλους ακόμη και για υγιή άτομα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου