Συνεντεύξεις

Νίκος Τσουκαλάς: «Εχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν οι πολίτες και οι τοπικοί άρχοντες την τοπική αυτοδιοίκηση…»

Ο κ. Νίκος Τσουκαλάς, είναι λογιστής στον Έμπωνα, ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και ιδρυτής του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Αταβύρου. Έχει μγάλη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας διατελέσει πρώην δήμαρχος Αταβύρου και αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Ρόδου. Στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου επιστρέφει στην πολιτική σκηνή μετά από πολλά χρόνια, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”. Σήμερα, μιλάει στην ‘δημοκρατική’ για την απόφασή του να επιστρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα να συμπορευτεί με τον κ. Χατζημάρκο και ξεκαθαρίζει πως είναι σημαντικό να δοθεί ‘προτεραιότητα στον πολίτη των νησιών μας’.
• Κύριε Τσουκαλά είστε άνθρωπος που προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με μεγάλη πορεία και πείρα στα κοινά. Είχαμε να σας δούμε αρκετά χρόνια. Πώς πήρατε την απόφαση να επανέλθετε δυναμικά και μάλιστα στον δεύτερο βαθμό;
Η αλήθεια είναι πως έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν οι πολίτες και τοπικοί άρχοντες την τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρώ πως ήταν πιο «ρομαντικές εποχές» στην προ Καλλικράτη περίοδο. Οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι ήμασταν πιο κοντά στα προβλήματα του πολίτη και μπορούσαμε να τα λύνουμε γρηγορότερα. Τα τελευταία χρόνια και μετά την πολύ δύσκολη θητεία που είχαμε με την ένωση των πρώην Δήμων και οργανισμών, είχα την ανάγκη να αφιερωθώ αποκλειστικά στο επάγγελμά μου και κυρίως να βοηθήσω την οικογένειά μου και τα κορίτσιά μου. Πιστεύω όμως ότι τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, για να ασχοληθώ και πάλι στον Β’ βαθμό Τ.Α. και να προσφέρω, εάν φυσικά εκλεγώ, όσα μπορώ με βάση την εμπειρία μου. Μετά την τιμητική πρόσκληση του κ. Χατζημάρκου, ο οποίος με προσέγγισε με ένα ιδιαίτερο τρόπο εκτίμησης προς το πρόσωπό μου, δεν μπορούσα να του αρνηθώ. Ήθελα να συνεργαστώ μαζί του και πιστεύω πως μπορούμε μαζί να καταφέρουμε αρκετά για τα νησιά μας. Ο Β’ βαθμός Τ.Α. σου δίνει την δυνατότητα να «παράξεις» πολιτική, να χαράξεις πολιτική για τον τόπο σου. Πιστεύω είναι ένα πολιτικό όργανο ικανό να αλλάξει την ιστορία ενός τόπου.
• Γιατί με τον Γιώργο Χατζημάρκο; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτή την επιλογή;
Με τον κ. Χατζημάρκο είχαμε συνεργαστεί από το 2007 όταν ήμουν δήμαρχος Αταβύρου και εκείνος πρόεδρος του ΕΒΕΔ. Αν και μου έγινε πρόταση να συμπορευτούμε και στις πρώτες εκλογές του Καλλικράτη το 2010 για κάποιους λόγους δεν βρέθηκε κοινή συνισταμένη και δεν προχώρησε. Παρόλα αυτά σε κάθε εκλογική διαδικασία έκτοτε ο κ. Χατζημάρκος προς τιμήν του μου πρότεινε συνεχώς συνεργασία. Έτσι δέχθηκα και ένα τηλεφώνημα για να μιλήσουμε. Έγινε η συνάντησή μας, συζητήσαμε σημαντικά ζητήματα και μετά από αρκετές μέρες και αφού συζήτησα με την οικογένειά μου αλλά και φίλους, πήρα την απόφαση. Μια απόφαση που θεωρώ πως είναι στην σωστή κατεύθυνση και στον σωστό χρόνο.
• Κατά την άποψή σας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –αν και με καταγεγραμμένη θετική πορεία και επιτεύγματα στις θητείες του νυν περιφερειάρχη- έχει ακόμη πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και σε άλλους τομείς;
Η αλήθεια είναι πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά γενική ομολογία είναι πετυχημένη και με πολλές δράσεις και έργα στη φαρέτρα της. Οι εποχές όμως αλλάζουν, οι ανάγκες των πολιτών μεγαλώνουν, οι ιδιωτικές επενδύσεις αναπτύσσονται ταχύτατα, τα νησιά μας άλλαξαν, τα μικρά νησιά του Ν. Αιγαίου «μεγάλωσαν». Όλες αυτές οι παράμετροι έρχονται να μας υπενθυμίζουν πως η Περιφέρεια δεν πρέπει να χαλαρώσει ποτέ. Η ΠΝΑι έχει δείξει τα αντανακλαστικά της όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα ακόμα περισσότερο στα επόμενα 5 χρόνια πρέπει να πρωταγωνιστεί, όπως το έχει κάνει ξανά, στον σχεδιασμό όσο αφορά στα επενδυτικά έργα, στο περιβάλλον που τόσο επίκαιρο θέμα είναι τελευταία, στην ανάπτυξη του βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, στον πρωτογενή τομέα που έχει τόσα πολλά περιθώρια ανάπτυξης κ.α. Η συνεργασία με το Α’ βαθμό Τ.Α. αλλά και με άλλους φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα είναι ένα σημαντικό γρανάζι για την επιτυχημένη θητεία του περιφερειάρχη και των συνεργατών του.
• Με δεδομένη την πείρα που έχετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να αναδειχθούν και να προταχθούν, κατά την εκτίμησή σας;
Κατά την άποψή μου σημαντικό είναι να δώσουμε προτεραιότητα στον πολίτη των νησιών μας. Στον Άνθρωπο και στην ποιότητα ζωής του. Είναι μια δύσκολη περιφέρεια το Νότιο Αιγαίο, η δυσκολότερη, με βασικά ακόμα προβλήματα στον τομέα της υγείας. Κάτι που άλλα μέρη της Ελλάδας το έχουν αυτονόητο και δεδομένο. Τα πιο απομακρυσμένα νησιά και χωριά ταλαιπωρούνται χρόνια από το ζήτημα αυτό. Είναι ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας η υγεία για τον πολίτη. Το περιβάλλον είναι άλλος ένας τομέας πολύ σημαντικός. Ο σχεδιασμός για την επαναφορά της Ρόδου στις φυσικές της ομορφιές, δεν πρέπει να γίνει βιαστικά και μεμονωμένα από κάποιον φορέα ή σωματείο ή υπηρεσία. Για να πετύχει το εγχείρημα χρειάζεται συνεργασία μεταξύ φορέων και σύμπλευση απόψεων και δράσεων.
Να βαδίσουμε πάνω σε πολικές που να πατούν ναι μεν στην νομοθεσία αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα σχέδια και προτάσεις. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα παιδείας, αυτό πρέπει να επιδιώξουμε, με σωστή ενημέρωση του πολίτη με δράσεις και έργα.
Επίσης να δώσουμε βάση σε λιμενικά έργα που έχουν ανάγκη τα νησιά. Στην ύδρευση και άρδευση αρκετών περιοχών ακόμα που ταλαιπωρούνται οι κάτοικοί τους. Η ανάσα που πρέπει να δώσουμε στην πόλη της Ρόδου είναι ένα στοίχημα για την επόμενη πενταετία.
Ο δρόμος από τα Κολύμπια προς την Λίνδο τουλάχιστον είναι άλλο ένα ζήτημα. Η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Όπως ο οινοτουρισμός για το Νότιο Αιγαίο, μεγάλο έργο εναλλακτικής μορφής τουρισμού. Είχα ασχοληθεί ως δήμαρχος Αταβύρου με το θέμα αυτό, το οποίο αναδείχθηκε, αλλά μπορεί πλέον τώρα να αναπτυχθεί ταχύτερα.
Βλέπετε λοιπόν ότι οι ανάγκες δεν τελειώνουν ποτέ για τον τόπο μας για τον Άνθρωπο, για την «ταλαιπωρημένη» φύση.
Εμείς θα είμαστε παρόντες και ΜΠΡΟΣΤΑ σε όλο αυτό το εγχείρημα και τον σχεδιασμό. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ, με την ευστροφία, την εργατικότητά του, τα αντανακλαστικά και πλέον την εμπειρία του, ότι μπορούμε μαζί να υλοποιήσουμε πολλά από αυτά για τα νησιά μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου