ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Έχει στρατηγικό σχέδιο η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του Brexit στον τουρισμό μας;»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μάνος Κόνσολας

Ερω­τη­μα­τι­κά για το αν η κυ­βέρ­νη­ση έχει στρα­τη­γι­κό σχέ­διο για να αντι­με­τω­πι­στούν οι αρ­νη­τι­κές επι­πτώ­σεις του Brexit στον του­ρι­σμό μας, θέτει ο Το­με­άρ­χης Του­ρι­σμού της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας και Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας, με Ερώ­τη­ση που κα­τέ­θε­σε στη Βουλή.

Ο κ. Κόν­σο­λας επι­ση­μαί­νει ότι από την επο­μέ­νη του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος για το Brexit, τον Ιού­νιο του 2016, το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού όφει­λε να προ­χω­ρή­σει σε μια εν­δε­λε­χή προ­ε­τοι­μα­σία για την αντι­με­τώ­πι­ση των συ­νε­πειών για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό, αφού η Βρε­τα­νία απο­τε­λεί τη δεύ­τε­ρη με­γα­λύ­τε­ρη του­ρι­στι­κή αγορά για την Ελ­λά­δα, με ό, τι αυτό ση­μαί­νει για τις επι­πτώ­σεις που μπο­ρεί να έχει ένα άτα­κτο Brexit ή μια ελ­λι­πής προ­ε­τοι­μα­σία από την πλευ­ρά μας.

Το­νί­ζει ότι υπάρ­χουν του­ρι­στι­κοί προ­ο­ρι­σμοί, που στη­ρί­ζο­νται σε ένα με­γά­λο πο­σο­στό στους επι­σκέ­πτες από τη βρε­τα­νι­κή του­ρι­στι­κή αγορά, όπως η Κε­φα­λο­νιά, που οι Βρε­τα­νοί του­ρί­στες αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 62% του του­ρι­στι­κού ρεύ­μα­τος στο νησί, η Κέρ­κυ­ρα με πο­σο­στό 35%, η Ζά­κυν­θος με πο­σο­στό 44%, η Σα­ντο­ρί­νη με πο­σο­στό 24%, η Κως με πο­σο­στό 20% και η Ρόδος με πο­σο­στό 18,5%.

Ο Μάνος Κόν­σο­λας επι­ση­μαί­νει ότι η χώρα μας θα πρέ­πει να έχει το δικό της σχέ­διο, πέρα από τους κα­νό­νες που είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να εφαρ­μό­σει ως μέλος της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, και θέτει τα εξής ερω­τή­μα­τα:

  1. Ποιο είναι το στρα­τη­γι­κό σχέ­διο που έχει εκ­πο­νή­σει το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού, ανα­λό­γως των σε­να­ρί­ων για τη συμ­φω­νία Ε.Ε.-Βρε­τα­νί­ας, για να αμ­βλυν­θούν οι αρ­νη­τι­κές επι­πτώ­σεις στον Ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό από το Brexit.
  2. Εάν το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού έχει προ­ε­τοι­μά­σει ανά­λο­γο σχέ­διο για του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, ιδιαί­τε­ρα όπως η Κέρ­κυ­ρα, η Κε­φα­λο­νιά και η Ζά­κυν­θος που θα πλη­γούν σε με­γά­λο βαθμό από εν­δε­χό­με­νες αρ­νη­τι­κές εξε­λί­ξεις.
  3. Εάν υπάρ­χει συ­νεν­νό­η­ση με το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών για ζη­τή­μα­τα όπως το κα­θε­στώς βίζας για τους Βρε­τα­νούς του­ρί­στες. Θα δια­τη­ρη­θεί η εξαί­ρε­ση από το κα­θε­στώς της βίζας για τους επι­σκέ­πτες από τη Βρε­τα­νία, σε κάθε πε­ρί­πτω­ση;

 

Επι­συ­νά­πτε­ται το πλή­ρες κεί­με­νο της Ερώ­τη­σης του κ. Κόν­σο­λα.

Προς

Κυρία Υπουρ­γό Του­ρι­σμού

 

ΘΕΜΑ: «Στρα­τη­γι­κός σχε­δια­σμός και προ­ε­τοι­μα­σία για να αντι­με­τω­πι­στούν οι επι­πτώ­σεις του Brexit στον του­ρι­σμό μας»

 

Κυρία Υπουρ­γέ,

 

Από την επο­μέ­νη του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος για το Brexit, τον Ιού­νιο του 2016, το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού όφει­λε να προ­χω­ρή­σει σε μια εν­δε­λε­χή προ­ε­τοι­μα­σία για την αντι­με­τώ­πι­ση των συ­νε­πειών για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό.

Η Βρε­τα­νία απο­τε­λεί τη δεύ­τε­ρη με­γα­λύ­τε­ρη του­ρι­στι­κή αγορά για την Ελ­λά­δα, με ό, τι αυτό ση­μαί­νει για τις επι­πτώ­σεις που μπο­ρεί να έχει ένα άτα­κτο Brexit ή μια ελ­λι­πής προ­ε­τοι­μα­σία από την πλευ­ρά μας.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δας και του ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ, οι Βρε­τα­νοί του­ρί­στες αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 11% των συ­νο­λι­κών αφί­ξε­ων ξένων επι­σκε­πτών, το 12,7% των δια­νυ­κτε­ρεύ­σε­ων και το 14,5% των εσό­δων στον του­ρι­σμό μας.

Υπάρ­χουν του­ρι­στι­κοί προ­ο­ρι­σμοί, που στη­ρί­ζο­νται σε ένα με­γά­λο πο­σο­στό στους επι­σκέ­πτες από τη βρε­τα­νι­κή του­ρι­στι­κή αγορά, όπως η Κε­φα­λο­νιά που οι Βρε­τα­νοί του­ρί­στες αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 62% του του­ρι­στι­κού ρεύ­μα­τος στο νησί, η Κέρ­κυ­ρα με πο­σο­στό 35%, η Ζά­κυν­θος με πο­σο­στό 44%, η Σα­ντο­ρί­νη με πο­σο­στό 24%, η Κως με πο­σο­στό 20% και η Ρόδος με πο­σο­στό 18,5%.

Αντι­λαμ­βά­νο­νται όλοι ότι σε πε­ρί­πτω­ση κα­θυ­στέ­ρη­σης της συμ­φω­νί­ας εξό­δου Ε.Ε.-Βρε­τα­νί­ας ή και της αδυ­να­μί­ας επί­τευ­ξης συμ­φω­νί­ας, οι επι­πτώ­σεις δεν θα είναι ευ­κα­τα­φρό­νη­τες για τον του­ρι­σμό μας.

Αυτή τη στιγ­μή, η αβε­βαιό­τη­τα που επι­κρα­τεί, σε συν­δυα­σμό με την υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση που έχει κα­τα­στή­σει ακρι­βό­τε­ρο το του­ρι­στι­κό μας προ­ϊ­όν, ευ­νο­ούν αντα­γω­νι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς όπως η Τουρ­κία ή η Αί­γυ­πτος στην βρε­τα­νι­κή του­ρι­στι­κή αγορά.

Εν­δε­χό­με­νη πτώση της τιμής της στερ­λί­νας, θα οδη­γή­σει πολ­λούς Βρε­τα­νούς του­ρί­στες να ανα­ζη­τή­σουν προ­ο­ρι­σμούς που δεν είναι συν­δε­δε­μέ­νοι με το ευρώ.

Προ­βλή­μα­τα θα αντι­με­τω­πί­σει ο του­ρι­σμός μας αν αλ­λά­ξει το κα­θε­στώς βίζας για τους Βρε­τα­νούς του­ρί­στες αλλά και με τα ανοι­χτά ζη­τή­μα­τα που υπάρ­χουν στον τομέα των αε­ρο­με­τα­φο­ρών και συ­γκε­κρι­μέ­να στα δι­καιώ­μα­τα πτή­σε­ων με­τα­ξύ Ε.Ε. και Ην. Βα­σι­λεί­ου.

Ανοι­χτά ζη­τή­μα­τα υπάρ­χουν, επί­σης, σε ζη­τή­μα­τα υγειο­νο­μι­κής πε­ρί­θαλ­ψης των επι­σκε­πτών από τη Βρε­τα­νία, στην κρουα­ζιέ­ρα, στην πα­ρο­χή δια­συ­νο­ρια­κών υπη­ρε­σιών στον τομέα του του­ρι­σμού, στις χρε­ώ­σεις πε­ρια­γω­γής και σε πολλά άλλα θέ­μα­τα που συν­δέ­ο­νται με τον του­ρι­σμό.

Είναι σαφές ότι η χώρα μας θα πρέ­πει να έχει το δικό της σχέ­διο, πέρα από τους κα­νό­νες που είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να εφαρ­μό­σει ως μέλος της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης.

Κυ­ρί­ως, θα πρέ­πει να έχει ήδη εκ­πο­νή­σει στρα­τη­γι­κό σχέ­διο για να αντι­με­τω­πί­σει τις μι­κρές ή με­γά­λες επι­πτώ­σεις, ανα­λό­γως της τε­λι­κής εξέ­λι­ξης, από το Brexit.

 

Κα­τό­πιν των ανω­τέ­ρω

Ερω­τά­ται η Κυρία Υπουρ­γός

 

  1. Ποιο είναι το στρα­τη­γι­κό σχέ­διο που έχει εκ­πο­νή­σει το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού, ανα­λό­γως των σε­να­ρί­ων για τη συμ­φω­νία Ε.Ε.-Βρε­τα­νί­ας, για να αμ­βλυν­θούν οι αρ­νη­τι­κές επι­πτώ­σεις στον Ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό από το Brexit.
  2. Εάν το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού έχει προ­ε­τοι­μά­σει ανά­λο­γο σχέ­διο για του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, ιδιαί­τε­ρα όπως η Κέρ­κυ­ρα, η Κε­φα­λο­νιά και η Ζά­κυν­θος που θα πλη­γούν σε με­γά­λο βαθμό από εν­δε­χό­με­νες αρ­νη­τι­κές εξε­λί­ξεις.
  3. Εάν υπάρ­χει συ­νεν­νό­η­ση με το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών για ζη­τή­μα­τα όπως το κα­θε­στώς βίζας για τους Βρε­τα­νούς του­ρί­στες. Θα δια­τη­ρη­θεί η εξαί­ρε­ση από το κα­θε­στώς της βίζας για τους επι­σκέ­πτες από τη Βρε­τα­νία, σε κάθε πε­ρί­πτω­ση;

 

Ο Ερω­τών Βου­λευ­τής

 

Μάνος Κόν­σο­λας

Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.