Ειδήσεις

Αυξάνεται διαρκώς στη Ρόδο η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών

Σημαντική αύξηση στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών καταγράφεται και στη Ρόδο, η οποία μάλιστα σημειώνει συνεχώς ανοδική τάση.
Η εκτίναξη των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα μετά τα capital controls είναι ενδεικτική της δυναμικής που έχει αποκτήσει η αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών στην περιοχή μας. Σύμφωνα με στοιχεια που συγκέντρωσε η “δημοκρατική” από παράγοντες της αγοράς, η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στη Ρόδο διπλασιάστηκε τους τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας το 55% από 27% που ήταν πριν την επιβολή των capital controls!
Μάλιστα η χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών έχει εκτιναχθεί στο λιανεμπόριο τροφίμων, οπου πλέον η πλειονότητα των καταναλωτών έχει καταργήσει τα ψώνια με μετρητά.
Παρά τη σημαντική αύξηση που έχει καταγραφεί, ειδικά μετά το δεύτερο εξάμηνο, η χρήση του πλαστικού χρήματος στη χώρα μας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς 1 μόλις ευρώ στα 31 γίνεται με χρήση κάρτας, έναντι 1 στα 5,7 ευρώ που είναι η αντίστοιχη αναλογία στην Ευρώπη.

Ξεπερνά το 70% η χρήση POS στη Ρόδο
Σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, η Ρόδος  παρουσιάζει υψηλά ποσοστά στη χρήση των τερματικών pos, ποσοστό που δικαιολογείται λόγω και της τουριστικής κίνησης στο νησί μας. Ωστόσο η χρήση τερματικών πιστωτικών καρτών για τις συναλλαγές, αποδεικνύεται επιζήμια όχι μόνο για τον καταστηματάρχη αλλά και για τον καταναλωτή.
Οπως προκύπτει, τα καταστήματα της Ρόδου έχουν εγκατεστημένα pos σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%, το οποίο ειναι πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, όμως, όπως δηλώνουν στη “δ” παράγοντες της αγοράς, σημειώθηκε μεν αύξηση μετά την επιβολή των capital controls, ωστόσο λόγω του τουρισμού και της εξοικείωσης των τουριστών με τη χρήση πιστωτικών καρτών, αρκετοί καταστηματάρχες τα χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια.
Πολλές επιχειρήσεις προμηθεύτηκαν μηχανήματα POS σε μεγάλο ποσοστό από τράπεζες και λιγότερες από ιδιωτικές επιχειρήσεις, που δεν ανήκουν στον τραπεζικό τομέα.
Σύμφωνα με έρευνες, όταν ένας πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του πιστωτική κάρτα, οι επιχειρήσεις χρεώνονται με σημαντική επιβάρυνση για κάθε συναλλαγή, ως εξής:
-25,5% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1%,
-64,7% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5%,
-9,8% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω.
Από την άλλη, όταν ένας πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του χρεωστική κάρτα, τα πράγματα είναι οριακά καλύτερα.
Συγκεκριμένα:
• το 34,8% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1% επί κάθε συναλλαγής,
• το 60,7% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5% επί κάθε συναλλαγής,
• το 4,5% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω επί κάθε συναλλαγής.
Μάλιστα επιχειρηματίες της Ρόδου επικαλούνται έρευνα του Επιμελητηρίου Αθηνών σύμφωνα με την οποία, χιλιάδες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο εξαιτίας των υπερβολικών χρεώσεων από τις τράπεζες και τις ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν τα POS.
Στην ίδια έρευνα παράλληλα, αναφέρεται ότι οι εν λόγω πρακτικές είναι απαράδεκτες, δεδομένου ότι οι συναλλαγές αυτές δεν εμπεριέχουν κανένα ρίσκο για τις τράπεζες και από τις 9/12/2015 καθίσταται υποχρεωτικός ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2015 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου