Ειδήσεις

Νίκος Χρυσόγελος για Ευρωεκλογές 2014 από τη Ρόδο

«Παρουσιάζουμε μια νέα πρόταση, ένα ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, που αντιπροσωπεύει μια πολιτική των πολιτών. Ο τίτλος του ψηφοδελτίου είναι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, και συνοδεύεται από τρεις πολύ σημαντικές λέξεις, Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, που δίνουν το πολιτικό στίγμα της νέας πρότασής μας», τόνισε από τη Ρόδο όπου βρέθηκε 28/-30/3, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και υποψήφιος με το ευρω-ψηφοδέλτιο ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, στο πλαίσιο Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, 29 Μαρτίου στα τοπικά και περιφερειακά Μέσα.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ, γιατί μας εκφράζει περισσότερο η πολιτική ομάδα που μίλησε έγκαιρα και με λογικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Αλληλεγγύη, για να αλληλοστηριχθούμε και να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση.
Δημιουργία, γιατί η αλλαγή έρχεται μέσα από δημιουργικές ανατροπές και ρήξεις.
Οικολογία, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος, η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή είναι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη οικονομία.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να αλλάξει και η Ελλάδα και η Ευρώπη. Αλλά να αλλάξουν με δημιουργικό τρόπο, προς το καλύτερο, με τη συμμετοχή των πολιτών. Θέλουμε πίσω το μέλλον μας. Θα το διαμορφώσουμε εμείς. Γι’ αυτό οι δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις και οι νέοι/ες πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο. Στις ευρωεκλογές το δίλημμα δεν είναι Σαμαράς ή Τσίπρας αλλά πώς θα διαμορφώσουμε το μέλλον μας, πώς θα λύσουμε τα τεράστια προβλήματα των πολιτών. Μόνοι/ες ή με αλληλεγγύη; Στα τυφλά, με οδηγό την οργή ή με δημιουργικότητα κι ενίσχυση της δημοκρατίας; Καταστρέφοντας το περιβάλλον, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό, κατεδαφίζοντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο, ή ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, μετασχηματίζοντας την οικονομία ώστε να λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και αρμονικά με το περιβάλλον; Εμείς, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική και κοινωνική πρόταση. Γκρίζο οι άλλοι; Πράσινο εμείς! Λέμε στους πολίτες: Μην αφήσετε Ευρώπη και Ελλάδα, το σπίτι μας, στα χέρια τους. Στείλτε ένα ισχυρό μήνυμα, ψηφίζοντάς μας, αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στις αλλαγές που απαιτούνται. Για μια ομοσπονδιακή, κοινωνική, αλληλέγγυα, οικολογική, δημοκρατική Ευρώπη με ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο. Για μια δημιουργική, κοινωνική, καινοτόμα, αλληλέγγυα, πράσινη, δημοκρατική Ελλάδα, με ανανεωμένους τους περιφερειακούς θεσμούς της κι ενισχυμένη την κοινωνία των πολιτών. Εμείς, οι ενεργοί πολίτες, είμαστε μέρος των αλλαγών που απαιτούνται»

Η επιδιωκόμενη οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να είναι ένα συνεχές άλλοθι μίας διαρκούς κοινωνικής αδικίας, αδιαφορώντας αν αυτό συνεπάγεται την εξαθλίωση ανθρώπων και την καταστροφή της φύσης. Επείγει να ξεκινήσουμε εκ νέου από την αλληλεγγύη θέτοντας από κοινού τους πόρους μας, το ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας. Πρέπει να υπερβούμε τη στείρα αντίληψη του κράτους ως μόνου καταλύτη των κοινωνικών αλλαγών και πολιτικών δράσεων. Απαιτείται η ενεργοποίηση των υγιών κοινωνικών αντιδράσεων στη βάση της αλληλεγγύης και της συλλογικής προσπάθειας. Προασπίζουμε ένα ξεκάθαρο και σαφές πλέγμα αρχών και δράσεων στην κατεύθυνση της αειφορικής και βιώσιμης, πράσινης και κοινωνικής οικονομίας, της αλληλεγγύης και της δημιουργικότητας, με πυρήνα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Εμείς είμαστε η αλλαγή.

Οι προτάσεις μας αφορούν σε μια Ευρώπη και μια Ελλάδα που δίνουν ευκαιρίες και ρόλους σε όλους και όλες, Ιεραρχούν τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας ως απόλυτες προτεραιότητες, ενισχύουν την υγεία και το δημόσιο σύστημα υγείας για όλες και όλους, μειώνουν τις διακρίσεις, βασίζονται σε μια κοινωνικά και οικολογικά υπεύθυνη και καινοτόμα οικονομία, (ξανα)ανακαλύπτουν την ουσιαστική και συμμετοχική δημοκρατία. Συστρατευόμαστε σε αυτή την κίνηση γιατί είναι σημαντικό να προασπίσουμε τα θέματα υγείας. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ζει σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον. Το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον έχει υποστεί σημαντική ζημιά, με επιπτώσεις και στην υγεία και γι’ αυτό πρέπει να ενδιαφερθούμε. Νοιαζόμαστε και προσπαθούμε να βρούμε μαζί με τους πολίτες λύσεις για τα σημαντικά, να έχει δουλειά ο άνεργος, να έχει καλή υγεία και να έχει δίκαιη πρόσβαση σε ένα ποιοτικό σύστημα υγείας και ο ανασφάλιστος σήμερα.

Δεν αρκούν ευχολόγια για να αλλάξουμε κάτι, αλλά πρέπει κι εμείς να προσπαθήσουμε, να μοχθήσουμε και να αλλάξουμε κι εμείς για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Είμαστε μια δύναμη που ασκεί ουσιαστική κριτική, στη βάση αξιών, σε όσα παράλογα και καταστροφικά συμβαίνουν σήμερα. Αλλά δεν μένουμε στην κριτική, διατυπώνουμε συγκεκριμένες, συνεκτικές προτάσεις και λύσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Θέλουμε πίσω το μέλλον μας και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αφήσουμε άλλους να το διαμορφώσουν.

Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, είμαστε ενεργοί πολίτες και αγωνιζόμαστε για το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτή την σκληρή εποχή οι πολίτες πρέπει να κινητοποιηθούν αλλά για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Δεν αρκούν τα ευχολόγια . Η οργή και η κατάθλιψη πρέπει να μετατραπούν σε συνειδητή διάθεση για κοινωνική αλληλεγγύη, αναζωογόνηση της οικονομία αλλά για να ενισχύει την κοινωνική συνοχή, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και παράλληλα να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Είμαι ρεαλιστές αλλά με όραμα.

Η λύση στα προβλήματά μας δεν θα προέλθει από τη διάλυση της Ευρώπη και την επιστροφή σε εθνικό απομονωτισμό κι εγωισμό. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι μας σε μια εποχή που όλα καταρρέουν. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ξανά Έλληνας ευρωβουλευτής στην ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, διότι πρέπει να συνεχίσουμε να εκφράζουμε την φωνή του Νότου και να συνδιαμορφώνουμε αποτελεσματικές πολιτικές για αντιμετώπιση της κρίσης.

Έχουμε την κοινωνική εμπειρία αλλά και την γνώση από την συμμετοχή μας στους θεσμούς, στο Ευρωκοινοβούλιο και στην αυτοδιοίκηση, για να συμβάλλουμε στις βαθιές αλλαγές κι ανατροπές που απαιτούνται, για να σηκωθεί ένα δημιουργικό κύμα ανατροπών που φέρνει λύσεις. Δεν δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις ότι μόνοι/ες μας θα λύσουμε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, δεσμευόμαστε, όμως, να συνεργαστούμε με την κοινωνία των πολιτών και να δώσουμε αγώνες με όλες τις δυνάμεις μας για να λύσουμε μαζί, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, τα προβλήματα. Αντιπροσωπεύουμε μια νέα αντίληψη για την πολιτική, μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου