Ειδήσεις

Σκάκι: Κίνηση ματ για νηπιαγωγεία και δημοτικά

Το σκάκι μπαίνει στα σχολεία με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που θα διδάσκονται στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων

«Αν δεν μου βρεις άλλο δάσκαλο σκακιστή, δεν σε αφήνω να φύγεις!». Αυτό είχε πει παλαιότερα, μεταξύ αστείου και σοβαρού, μια διευθύντρια δημοτικού στον κ. Χρήστο Πιλάλη, εκπαιδευτικό και σκακιστή, μέλος σήμερα του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. «Οταν ανακοινώνεις σε μια τάξη ότι θα διδάξεις σκάκι, μπορεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο τα μισά παιδιά, μετά, όμως, “κολλάνε” όλα», λέει στην «Κ». Οι Ελληνες φίλοι του σκακιού, που δεν είναι και λίγοι δεδομένου ότι οι παίκτες με δελτίο είναι 65.000, έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ενέκρινε την πρόταση που είχε καταθέσει από τέλη Μαΐου η ΕΣΟ με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών του δημοτικού: το «Σκάκι και φαντασία» (Νηπιαγωγείο, Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού) και «Σκάκι, ένα παιχνίδι στρατηγικής και μαθηματικών, ένα παιχνίδι για όλους» (Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού). Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να τα επιλέξουν για την τάξη τους.

«Μέχρι πρότινος το σκάκι αναφερόταν στην εγκύκλιο του υπουργείου ως μία επιλογή και ορισμένοι εκπαιδευτικοί, σκακιστές ως επί το πλείστον, μπορούσαν να το διδάξουν είτε στην ευέλικτη ζώνη είτε στους ομίλους πρότυπων σχολείων», εξηγεί ο κ. Πιλάλης. «Τώρα όμως ο κάθε εκπαιδευτικός έχει στη διάθεσή του πλούσιο υλικό, 25 με 30 σελίδες, προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ηλικίας, που του “λύνει” τα χέρια, ακόμα και αν ο ίδιος δεν είναι γνώστης», διευκρινίζει ο ίδιος, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Σχολικού Σκακιού της ΕΣΟ. Η διδασκαλία του θα γίνει στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, στην πρωινή ζώνη.

Ιδανική ηλικία
Η ηλικία των πέντε ετών θεωρείται ιδανική για την έναρξη της ενασχόλησης με το σκάκι, που μόνο να προσφέρει έχει στους μαθητές. «Ενισχύεται σημαντικά η αυτοπειθαρχία του παιδιού και χαλιναγωγείται με έναν παιγνιώδη τρόπο η παρορμητικότητά του· μαθαίνει ότι άπαξ και ακουμπήσεις ένα πιόνι, οφείλεις να το κινήσεις», αναφέρει ενδεικτικά τον τρόπο που επιδρά το πνευματικό παιχνίδι στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Μπορεί πολλοί να το αντιμετωπίζουν ως ένα «μοναχικό και ανταγωνιστικό άθλημα», ο κ. Πιλάλης ωστόσο διαφωνεί. «Το σκάκι καλλιεργεί το ευ αγωνίζεσθαι, γιατί είναι το μοναδικό άθλημα που μετά το τέλος κάθε παιχνιδιού, οι δύο αντίπαλοι κάθονται μαζί και κάνουν από κοινού ανάλυση των κινήσεών τους και της στρατηγικής τους». Το ενδιαφέρον των παιδιών, που μυούνται, παραμένει ζωηρό μέχρι την εποχή που ξεκινάει η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές. «90% των σκακιστών έχει καλές επιδόσεις στο σχολείο και επιτυχίες στις Πανελλαδικές, ειδικά στις θετικές επιστήμες, καθ’ ότι καλλιεργεί τη μαθηματική σκέψη», σημειώνει.

Νέο κοινό
Η απόφαση του ΙΕΠ μοιάζει να έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς το σκάκι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού κέρδισε ακόμα μεγαλύτερο κοινό. «Από χθες τα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας χτυπούν και μας ρωτούν πότε θα ετοιμαστεί κάτι ανάλογο και για τα παιδιά του γυμνασίου», καταλήγει ο κ. Πιλάλης, που μαζί με τα άλλα δώδεκα μέλη της επιτροπής έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία διδακτικού υλικού για εφήβους.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου