Τοπικές Ειδήσεις

Εκπλειστηριάστηκαν ακίνητα για την αποπληρωμή μέρους απαίτησης για το «σκάνδαλο» στην τράπεζα Πειραιώς

Ολοκληρώθηκε με την κατακύρωση μέρους των ακινήτων που εκπλειστηριάστηκαν υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς και για την εξόφληση απαιτήσεώς της από αδικοπραξία το πρώτο σκέλος της αστικής αντιδικίας για το σκάνδαλο δανείων που εκτυλίχθηκε στο κατάστημα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
Η τράπεζα μέσω της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων «INTRUM HELLAS A.E.Δ.Α.Δ.Π” είχε κινήσει τη διαδικασία για τον πλειστηριασμό ακινήτων Ροδίτη επιχειρηματία και συγγενούς του σε εκτέλεση τελεσίδικης αστικής απόφασης και σχετικού απογράφου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», μέσω λογαριασμού του εναγόμενου διακινήθηκαν χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, σε βάθος τριετίας από εσωτερικό λογαριασμό της τράπεζας.
Πιο συγκεκριμένα εκπλειστηριάστηκαν την 19η Ιανουαρίου 2022 μετά από αναβολές 10 ακίνητα του οφειλέτη με τιμές πρώτης προσφοράς 28.818,40 €, 25.385,25 €, 30.114,00 €, 44.051€, 69.232,50 €, 81.051,75 €, 105,95 €, 46,16 €, 117.950 € και 203.300 €.
Το ποσό οφειλής για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανέρχεται σε 2.000.145,40 ευρώ, περιοριζόμενο στο ποσό των 450.000 ευρώ το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής επιταχθείσης απαίτησης.
Σημειώνεται ότι τα ακίνητα φέρουν βάρη από προσημείωση της τράπεζας δυνάμει απόφασης του έτους 2006 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου για ποσό ύψους 10.067.000 ευρώ!
Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο επεδίκασε αποζημίωση ύψους 11.111.148,65 ευρώ νομιμότοκα από την 19η Νοεμβρίου 2009 στην τράπεζα Πειραιώς και όρισε ως προσωρινά εκτελεστή την απόφασή του για το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «δημοκρατική», τον Δεκέμβριο του 2006.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», από τον πλειστηριασμό που διεξήχθη κατακυρώθηκε σε ιδιώτη το 1/2 εξ αδιαιρέτου διώροφης οικοδομής στη Μεσαιωνική Πόλη και στην τράπεζα Πειραιώς ένα ισόγειο κατάστημα, 2 αποθήκες, 4 διαμερίσματα και δύο αέρινες στήλες που βρίσκονται σε τριώροφη οικοδομή με υπόγειο.
Εκκρεμεί και αναμένεται να διενεργηθεί νέος πλειστηριασμός ως το τέλος του Μαρτίου για ακίνητο μεγάλης αξίας στην περιοχή Κοσκινού καθώς ο πλειστηριασμός της 19ης Ιανουαρίου απέβη άγονος.
Πιθανολογείται μάλιστα ότι αν αποβεί και ο δεύτερος πλειστηριασμός άγονος θα εξασφαλιστεί η μείωση στο 80% της αξίας του εκπλειστηριάσματος, αυτόματα με τον νέο νόμο και περαιτέρω αν υπάρξει και τρίτος πλειστηριασμός.
Το ιστορικό της υπόθεσης συνοπτικώς έχει ως εξής:
Ο Ροδίτης επιχειρηματίας, από την 2 Οκτωβρίου 2002 έως την 6η Ιουνίου 2006, πιστώθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς 15 φορές παράτυπα, αχρεωστήτως και χωρίς καμία εξασφάλιση με διάφορα χρηματικά ποσά με αντίστοιχη χρέωση εσωτερικού λογαριασμού της Τράπεζας. Συνολικά πιστώθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς με το ποσό των 14.235.000€!
Οι χορηγήσεις αυτές προέρχονταν από ίδια κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, με αντίστοιχη χρέωση εσωτερικού λογαριασμού του Καταστήματος Ρόδου.
Πραγματοποιήθηκαν όμως παράτυπα, δηλαδή εκτός των εγκριτικών διαδικασιών της Τράπεζας και χωρίς καμία απολύτως εξασφάλιση του αναληφθέντος πιστωτικού κινδύνου.
Οι παράτυπες αυτές χρεοπιστώσεις φέρονται να έγιναν αντιληπτές από την τράπεζα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2006, οπότε άμεσα ζητήθηκε να προσκομιστούν από το αρχείο της τα παραστατικά συγκεκριμένων ημερομηνιών του έτους 2006, όπου εμφανίζονταν τέτοιες συναλλαγές.
Διαπιστώθηκε όμως ότι δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα παραστατικά χρέωσης του εσωτερικού λογαριασμού τάξεως του καταστήματος Ρόδου και αντίστοιχης πίστωσης του επιχειρηματία!
Διαπιστώθηκε ότι οι χρεοπιστώσεις πραγματοποιήθηκαν με χρήστη διενέργειάς τους από κωδικό που ανήκε στον τότε προϊστάμενο χορηγήσεων του καταστήματος. Πραγματοποιήθηκαν δε μέσω συμψηφιστικών λογιστικών εγγράφων.
Σύμφωνα με την αγωγή ο συγκεκριμένος υπάλληλος, αυτοβούλως και σε συνεννόηση με τον επιχειρηματία, φέρεται να προέβη στις παραπάνω ημερομηνίες σε άτυπη, αχρεώστητη και παράτυπη, δηλαδή εκτός των εγκριτικών διαδικασιών της τράπεζας, χορήγηση των ανωτέρω ποσών, συνολικού ύψους 14.235.000 €, για να χρησιμοποιηθούν για τις δραστηριότητές του σε οικοδομικές επιχειρήσεις, χρεώνοντας αντιστοίχως τον εσωτερικό λογαριασμό της τράπεζας.
Η χορήγηση των ποσών στον επιχειρηματία ήταν παράτυπη, καθώς ουδέποτε εκδόθηκαν καταθετήρια για τις εκταμιεύσεις, ούτε και ελήφθησαν εμπράγματες εξασφαλίσεις υπέρ της Τράπεζας, για τις χορηγήσεις αυτές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου