Ρεπορτάζ

Το γιορτινό τραπέζι ήταν φέτος 18% περίπου πιο ακριβό από πέρσι

«Μικτή» ήταν η τάση στην κίνηση της αγοράς, κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι έμποροι και τα καταστήματα του λιανεμπορίου, είδαν σε μερικές περιοχές να ανεβαίνει κατακόρυφα και στα μικρά αστικά κέντρα να είναι περιορισμένη.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «δημοκρατική» ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ (Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) κ. Νικόλαος Μπόνης:
«Οι τάσεις στην κίνηση της αγοράς πανελλαδικώς, ήταν μικτή. Τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, είχαν πολύ μεγάλη κίνηση στους κλασικούς εμπορικούς δρόμους (Ερμού κ.λπ.) καθώς επίσης και στα διάφορα Mall. Αυτό, μας έδειξε ότι υπάρχει μια κινητικότητα σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.
Τα μικρά αστικά κέντρα ωστόσο, είχαν μια περιορισμένη κίνηση –προφανώς επειδή οι καταναλωτές περιμένουν να δουν κάτι παραπάνω σε εκπτώσεις. Η αγορά κινήθηκε βέβαια, αλλά όχι τόσο όσο άλλες περιόδους. Διαφαίνεται ότι φέτος ήταν μειωμένη η κίνηση ακόμη και σε σχέση με πέρσι παρά το γεγονός πως τις περσινές γιορτές, είχαμε lockdown!».
Η ΕΣΕΕ προέβη σε σχετική έρευνα μόνο για το γιορτινό τραπέζι το οποίο ήταν κατά 18% περίπου πιο ακριβό φέτος, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει νέα έρευνα για το πώς κινήθηκε η αγορά την περίοδο των εορτών.
Κληθείς να σχολιάσει τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση για την προστασία κατά της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού στην χώρα, ήταν κατηγορηματικός:
«Τα νέα μέτρα με την διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ κινούνται προς την θετική κατεύθυνση. Έχει αποδειχθεί ότι ένας δύσκολος χώρος για την μετάδοση του ιού, είναι και αυτός. θεωρώ ότι έπρεπε εδώ και καιρό να είχε επιβληθεί αυτό το μέτρο. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο, παραμένουν οι έλεγχοι που γίνονται για τα πιστοποιητικά. Είναι λίγο δύσκολο για τους εμπόρους, αλλά παρ’ όλα αυτά, έχουμε αποδείξει ότι τηρούμε τα μέτρα και δεν υπάρχει διασπορά στα δικά μας καταστήματα».
ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Σχετικά με τις προσφορές και τις εκπτώσεις, ο κ. Μπόνης αποκάλυψε στην «δημοκρατική» πως μετά από σχετική συνεννόηση που έγινε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, συμφωνήθηκε πως το επόμενο βήμα είναι η ‘απελευθέρωση των προσφορών’:
«Το συζητήσαμε με τον υπουργό κ. Γεωργιάδη την προηγούμενη εβδομάδα και συμφωνήσαμε να απελευθερωθούν οι προσφορές στα εμπορικά καταστήματα και στο λιανεμπόριο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους –με ταυτόχρονη κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων – δηλαδή των εκπτώσεων του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου και του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου».
Με αυτό τον τρόπο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, που θεωρεί το θεσμό αναχρονιστικό.
Η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων αποτελεί αίτημα του εμπορικού κόσμου εδώ και χρόνια, καθώς δεν απέδωσε ούτε στους εμπόρους, ούτε οφέλη στους καταναλωτές. Επιπλέον δημιούργησε αναστάτωση στους εμπόρους, οι οποίοι έπρεπε να προφασίζονται ότι κάνουν ουσιαστικές εκπτώσεις, ενώ στην πράξη δεν έκαναν.
Επίσης, αναμένεται να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι απαγορεύεται η προσφορά ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα (ως είδος νοείται ο κάθε κωδικός προϊόντος που πωλείται στην επιχείρηση).
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Σε ό,τι αφορά στα οφέλη για τους καταναλωτές στις δύο τακτικές περιόδους των εκπτώσεων, δηλαδή τις χειμερινές και τις καλοκαιρινές, τα ποσοστά της μείωσης των τιμών θα είναι μεγαλύτερα έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος για τους καταναλωτές. Αυτό, θα φανεί στις χειμερινές εκπτώσεις του Ιανουαρίου.
Οι τακτικές περίοδοι των εκπτώσεων είναι δύο:
α) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και
β) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Σημειώνεται πως το θέμα της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων είχε τεθεί ως μία από τις προτεραιότητες της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά δεν προχώρησε, αφού προέκυψε η πανδημία και έφερε πολλές ανακατατάξεις.
Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θεσμοθετήθηκαν το 2013 με τον νόμο 4177/2013, ως μια κίνηση για την αναθέρμανση της αγοράς. Ωστόσο, όπως συχνά αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων, το μοναδικό «επίτευγμα» του νόμου ήταν η απαξίωση του θεσμού των εκπτώσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου