ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Δένδιας: Η Γερμανία αποτυγχάνει στο τεστ ηγεσίας στην Ε.Ε. λόγω της στάσης προς την Τουρκία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δένδιας

Ο Έλ­λη­νας υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας κα­τη­γό­ρη­σε τη Γερ­μα­νία ότι δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στον ηγε­τι­κό της ρόλο στην Ε.Ε. απορ­ρί­πτο­ντας τις εκ­κλή­σεις από την Αθήνα για επι­βο­λή εμπάρ­γκο όπλων στην Τουρ­κία.

«Δεν κα­τα­λα­βαί­νω πραγ­μα­τι­κά την απρο­θυ­μία της Γερ­μα­νί­ας να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει την τε­ρά­στια δύ­να­μη της οι­κο­νο­μί­ας της για να δώσει ένα σαφές πα­ρά­δειγ­μα σε χώρες που πρέ­πει να υπα­κού­σουν στο διε­θνές δί­καιο», δή­λω­σε ο κ. Δέν­διας σε συ­νέ­ντευ­ξή του στο POLITICO.

Με φόντο τις αυ­ξη­μέ­νες εντά­σεις στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο, η Ελ­λά­δα κά­λε­σε τους Ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους τις τε­λευ­ταί­ες εβδο­μά­δες να στα­μα­τή­σουν τις πω­λή­σεις όπλων στην Τουρ­κία. Η Αθήνα υπο­στη­ρί­ζει ότι τέ­τοια όπλα θα μπο­ρού­σαν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ενα­ντί­ον δύο χωρών μελών της ΕΕ, της Ελ­λά­δας και της Κύ­πρου, εάν υπάρ­χει κλι­μά­κω­ση των δια­φο­ρών για τα χω­ρι­κά ύδατα, ανα­φέ­ρει το ρε­πορ­τάζ.

Η Ελ­λά­δα κά­λε­σε συ­γκε­κρι­μέ­να τη Γερ­μα­νία να μην επι­τρέ­ψει την πα­ρά­δο­ση έξι υπο­βρυ­χί­ων τύπου 214 που έχει πα­ραγ­γεί­λει η Τουρ­κία. Η Αθήνα υπο­στη­ρί­ζει ότι τα πλοία θα δια­τα­ρά­ξουν την ισορ­ρο­πία ισχύ­ος στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο.

Ο Έλ­λη­νας υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ανα­φέρ­θη­κε και στη συμ­φω­νία για τα υπο­βρύ­χια που χρο­νο­λο­γεί­ται από το 2009, όταν η τουρ­κι­κή κυ­βέρ­νη­ση και η εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή της ήταν πολύ δια­φο­ρε­τι­κές.

«Κα­τα­νοώ το οι­κο­νο­μι­κό ζή­τη­μα, αλλά είμαι βέ­βαιος ότι η Γερ­μα­νία κα­τα­νο­εί επί­σης την τε­ρά­στια αντί­φα­ση της πα­ρο­χής επι­θε­τι­κών όπλων σε μια χώρα που απει­λεί την ει­ρή­νη και τη στα­θε­ρό­τη­τα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορι­σμός της λέξης αντί­φα­σης», είπε.

Ο Νίκος Δέν­διας είπε ότι δεν κα­τά­λα­βε γιατί η Ελ­λά­δα θα έπρε­πε ακόμη και να θέσει το ζή­τη­μα στο Βε­ρο­λί­νο «αντί η Γερ­μα­νία να συ­νει­δη­το­ποι­ή­σει από μόνη της, από τους ελέγ­χους και τις ισορ­ρο­πί­ες του δικού της συ­στή­μα­τος, ότι αυτό δεν είναι συμ­βα­τό με τον ρόλο της στην Ευ­ρώ­πη».

Το ρε­πορ­τάζ ανα­φέ­ρε­ται και στον ρόλο της Γερ­μα­νί­ας ως δια­με­σο­λα­βη­τή καθώς «ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Χάικο Μάας επι­σκέ­φτη­κε αρ­κε­τές φορές την Αθήνα και την Άγκυ­ρα για να πιέ­σει για επα­νεκ­κί­νη­ση των δι­πλω­μα­τι­κών συ­νο­μι­λιών και η κα­γκε­λά­ριος Μέρ­κελ βο­ή­θη­σε στην απο­τρο­πή πι­θα­νής σύ­γκρου­σης συ­νο­μι­λώ­ντας τόσο τον Έλ­λη­να πρω­θυ­πουρ­γό Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη όσο και τον Τούρ­κο Πρό­ε­δρο Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­ντο­γάν».

Όμως η Ελ­λά­δα εξέ­φρα­σε τη δυ­σα­ρέ­σκειά της, κα­τα­λή­γει το δη­μο­σί­ευ­μα, για αυτό που ο Ν. Δέν­διας πε­ρι­γρά­φει ως πο­λι­τι­κή «χα­λά­ρω­σης» που ακο­λου­θεί η Γερ­μα­νία απέ­να­ντι στην Τουρ­κία, καθώς η Αθήνα υπο­στη­ρί­ζει ότι η Γερ­μα­νία πρέ­πει να είναι στα­θε­ρά στο πλευ­ρό των μελών της ΕΕ, της Ελ­λά­δας και της Κύ­πρου.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.