Τοπικές Ειδήσεις

Η Καλλιθέα μετατρέπεται σε σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και αναψυχής

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Κάποτε ο κόσμος επισκέπτονταν τις Πηγές Καλλιθέας για να πιεί από το “τσιλόνερο” και στη συνέχεια να νιώσει πλήρη σωματική ανακούφιση σε μία από τις δεκάδες τουαλέτες της ροτόντας. Η εποχή αυτή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Στις σύγχρονες Πηγές Καλλιθέας ο επισκέπτης θα απολαμβάνει εκθέσεις έργων μεγάλων δημιουργών και παραστάσεις θεατρικών έργων διεθνούς ακτινοβολίας. Το σύγχρονο μνημείο των Πηγών Καλλιθέας θα είναι από μόνο του ένας πόλος έλξης τουριστών για τη Ρόδο. Δεν είναι υπερβολή. Πλησιάζει η εποχή κατά την οποία η Καλλιθέα θα είναι ένα σπουδαίο κέντρο πολιτισμού. Σε λιγότερο από δύο χρόνια το υπέροχο αυτό μνημείο θα μπορεί να υποστηρίξει πλήρως κάθε είδους καλλιτεχνική εκδήλωση. Μάλιστα το μοναδικό, φυσικό τοπίο που την περιβάλλει θα προσδώσει στο χώρο ταυτότητα από την πρώτη στιγμή.

Αμφιθέατρο στα
πρότυπα της Τάφρου
Από το έτος 1995 και για περίπου οκτώ χρόνια, στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη της Μεσαιωνικής Τάφρου είχαν φιλοξενηθεί σε avant premiere όλες οι θεατρικές παραστάσεις του φεστιβάλ της Επιδαύρου. Τότε το θεατρόφιλο κοινό απόλαυσε μεγάλες παραγωγές έργων. Ήταν ένα επίτευγμα τεράστιων διαστάσεων, που όμοιό του δεν είχε ζήσει ποτέ στο παρελθόν η Ρόδος. Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα της ύπαρξης του χώρου φιλοξενίας των παραστάσεων, αλλά και των ανθρώπων που δούλεψαν για να κερδίσουν τις συνεργασίες με τις εθνικές – κεντρικές θεατρικές σκηνές
Το σχεδιαζόμενο αμφιθέατρο των θαλάσσιων βράχων της Καλλιθέας διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να επιτευχθεί κάτι αντίστοιχο.
Πρόκειται για ένα αμφιθέατρο που στην κυριολεξία θα είναι χωμένο μέσα στους βράχους. Στους φωτορεαλισμούς που εξασφάλισε η “δημοκρατική” για τους αναγνώστες της, φαίνεται ο τρόπος διαμόρφωσης και ο απόλυτος εναρμονισμός του με το φυσικό τοπίο. Η κοιλότητα όπου θα γίνει η κατασκευή βρίσκεται ακριβώς έξω από το κτήριο της Ροτόντας και οι θεατές θα έχουν θέα τη σκηνή, το βραχώδες ανάγλυφο και τη θάλασσα που απλώνεται ανεμπόδιστη προς το νότο.


«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα θέατρο που θα μείνει ως παρακαταθήκη για τον τόπο και τις επόμενες γενεές» δήλωσε προς τη ‘δ’ ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιάννης Ιατρίδης.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 700.000 ευρώ και θα είναι εύκολο να εξασφαλιστούν πιστώσεις από εθνικά ταμεία, ευρωπαϊκά προγράμματα ή μέσω σύμπραξης με ιδιώτη επενδυτή. Η ΔΕΡΜΑΕ ως επιχείρηση που διαχειρίζεται όλη την έκταση των Πηγών Καλλιθέας έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το έργο με ίδιους πόρους, ενδεχόμενο που ο κ. Ιατρίδης δεν αποκλείει.
Είναι αξιοσημείωτο πως το θέατρο των βράχων της Καλλιθέας είναι το πρώτο (εδώ και πολλά χρόνια) δημόσιο έργο που ξεκινά από το μηδέν κι έχει κατεύθυνση τον πολιτισμό. Μάλιστα, ο προσανατολισμός του προς τη θάλασσα το καθιστά μοναδικό στη Ρόδο. Ένα αντίστοιχο, σαφώς μικρότερων διαστάσεων, υπάρχει εντός του ξενοδοχείου Apollo Blu, ωστόσο αυτό χρησιμοποιείται μόνο για τις ανάγκες ψυχαγωγίας των επισκεπτών της μονάδας.

Τι θα γίνει με το
ιαματικό νερό;
Η πηγή με το χλωρονατριούχο νερό της Καλλιθέας έχει εντοπιστεί ξανά. Στη γνωμάτευσή του το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναφέρει επί λέξει: «Πρόκειται για ιαματικό νερό από χλωρονατριούχο πηγή, λόγω του ότι από τα ανιόντα επικρατούν τα χλωριόντα και από τα κατιόντα το νάτριο. Οι τιμές των παραμέτρων που εξετάσθηκαν για τη συγκεκριμένη ιαματική πηγή είναι παρόμοιες με αυτές που αναφέρονται στο εγχειρίδιο του ΕΟΤ (1966)». Οι επιστήμονες του Πολυτεχνείου, αφού προχωρούν σε μια σειρά επεξηγήσεων για τα ευρήματα της χημικής εξέτασης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ιαματικό νερό Καλλιθέας είναι κατάλληλο για εκμετάλλευση: «Επομένως, το προσκομισθέν δείγμα ιαματικού νερού από την πηγή Καλλιθέας πληροί τις προδιαγραφές του ΕΟΤ και των ευρωπαϊκών κανονισμών ως προς τη χημική σύσταση (χαρακτηρίζεται ιαματικό), η οποία παραμένει σταθερή πλέον των 40 ετών και δύναται να χρησιμοποιηθεί ως προς τη χημική του σύσταση στη λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία και θαλασσοθεραπεία κατόπιν ειδικής προετοιμασίας και ελέγχου». Το Ε.Μ.Π συνεπώς δίνει τις κατευθύνσεις. Λουτροθεραπεία ή θαλασσοθεραπεία είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν ως μέθοδοι. Η ποσιθεραπεία, που ήταν και η πιο διαδεδομένη στην περίοδο της Ιταλοκρατίας, θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς το “κόκκινο” νερό της πηγής είναι εξόχως διουρητικό και τόσες πολλές τουαλέτες δεν υπάρχουν πια στο μνημείο.
Σήμερα στη Ροτόντα υπάρχουν φωτογραφίες της προπολεμικής περιόδου, όπου άνδρες και γυναίκες με ποτήρια στα χέρια (αρκετά από αυτά ήταν του Ικάρου), απολαμβάνουν τα ύδατα της πηγής. Οι ιστορικές αναφορές κάνουν λόγο για ευεργετικές επενέργειες της χλωρονατριούχου πηγής σε προβλήματα του εντέρου, σε αλλεργίες, σε δερματοπάθειες, καθώς και στην καταπράϋνση της αρθρίτιδας και του άσθματος. Μάλιστα, για εκείνους που αντιμετώπιζαν βαριάς μορφής προβλήματα δυσεντερίας, είχαν διαμορφωθεί οι ειδικές διαδρομές περιπάτου στο παρακείμενο άλσος. Εκεί, είχαν δημιουργηθεί μικρά, τεχνητά ρυάκια (με νερό από τις τσιμεντένιες δεξαμενές που βρίσκονται ψηλά) ώστε με το κελάρυσμα, να ξυπνά η ανάγκη για διούρηση. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι τουαλέτες της ροτόντας να είναι διαρκώς γεμάτες κόσμο. Σήμερα η Ροτόντα είναι εκθεσιακός χώρος. Προς το παρόν φιλοξενεί μόνο φωτογραφίες από το μνημείο και την ιστορία της περιοχής, ωστόσο έχει όλες τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε πινακοθήκη υψηλής αισθητικής.
Τέχνες, θέατρο, φύση, υγεία, αναψυχή. Ένα προς ένα όλα έχουν “χτιστεί” με επίκεντρο το μνημείο της Καλλιθέας, που πολύ σύντομα θα λειτουργεί ως πόλος έλξης επισκεπτών κάθε είδους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου