Συνεντεύξεις

Σημαντικές εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων

Ο εξαιρετικά δραστήριος Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων σήμερα 28 Οκτωβρίου, έχει γενέθλια και γίνεται πέντε ετών!
Στο πλαίσιο των σημαντικών εκδηλώσεων που διοργανώνει για την ανάδειξη της ιστορίας, των εθίμων και του πολιτισμού της Δωδεκανήσου, αύριο Κυριακή 29 Οκτωβρίου, διοργανώνει το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για την Μικρασιατική Καταστροφή και τα Δωδεκάνησα με καταξιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για τα γενέθλια του Συλλόγου που έχει καταφέρει να ενώσει τους Δωδεκανήσιους νέους από κάθε γωνιά της γης, μιλά σήμερα στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη «δημοκρατική», ο χημικός μηχανικός – σύμβουλος Επιχειρήσεων και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων με καταγωγή από την Κάρπαθο κ. Γρηγόρης Χατζηαντωνίου.
• Κύριε Χατζηαντωνίου, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη με το αυριανό πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για την Μικρασιατική Καταστροφή και τα Δωδεκάνησα, στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι ο καθένας στον τομέα του ομιλητές. Πώς προέκυψε η ιδέα;
– Αρχικά να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Συλλόγου Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων για τη δυνατότητα που μας δίνετε να μιλήσουμε για το Συνέδριο που η πρώτη μέρα του θα λάβει χώρα αύριο, Κυριακή, 29 Οκτωβρίου και ώρα 5μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Η ιδέα αυτή προέκυψε από τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. του Συλλόγου μας ως έναν τρόπο εμείς οι νέοι της Δωδεκανήσου να μάθουμε τη νεότερη ιστορία της χώρας μας σε βάθος, αλλά και το πώς επηρέασε περισσότερο εμάς τους Δωδεκανήσιους, λαμβάνοντας υπόψιν πως ήμασταν ο πρώτος σταθμός των διωγμένων από την Καταστροφή. Το Συνέδριο αυτό προετοιμάζεται πάνω από ενάμιση χρόνο με τη συμβολή πολλών καταξιωμένων όπως είπατε συμμετεχόντων και με πρωτόλεια έρευνα σε κάποια κομμάτια του. Το νέο Δ.Σ. που προέκυψε τον Ιούνιο ακολουθώντας την προετοιμασία που είχε γίνει νωρίτερα ολοκληρώνει πλέον την προσπάθεια αυτή και περιμένουμε πραγματικά τον κόσμο που θα παρακολουθήσει αυτές τις ομιλίες να μάθει από αυτές. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα όπου γίνεται αυτοτελώς οικονομικά με τη συνδρομή ελαχίστων αλλά σημαντικών δωρεών που θα ανακοινωθούν αύριο. Όλα τα συνεργαζόμενα όμως σωματεία αγκάλιασαν την ιδέα μας και θα έχουμε ένα όμορφο και ποιοτικό αποτέλεσμα.


• Τι θα μάθουν όσοι έρθουν αύριο να παρακολουθήσουν τις εργασίες; (συμπληρωματικά στην ερώτηση μας ενημερώνετε αν υπάρχει τρόπος να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά είτε σε επόμενη φάση όσοι δεν μπορούν να παραβρεθούν).
– Την αυριανή μέρα το Συνέδριο χωρίζεται σε 2 ενότητες:
Α. Η διαχρονική ενότητα των Δωδεκανήσων και της Μικράς Ασίας και η Μικρασιατική Καταστροφή
Β. Η οριστική διάρρηξη της ενότητας και οι συνέπειες την Μικρασιατικής Καταστροφής στην Ιστορία των Δωδεκανήσων
Σε αυτές τις ενότητες ο κόσμος που θα παραστεί ή θα παρακολουθήσει διαδικτυακά μέσω του καναλιού μας στο YouTube (Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων) τις ομιλίες θα έχει τη δυνατότητα να μάθει λεπτομέρειες για τη σύνδεση της Μικράς Ασίας με τα Δωδεκάνησα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την Καταστροφή, το χρονικό της Καταστροφής και ποια στάση κράτησαν οι Ιταλοί κατακτητές της Δωδεκανήσου, αλλά και οι απλοί Δωδεκανήσιοι ως προς αυτήν, πώς έγινε η περίθαλψη και η ενσωμάτωση των Μικρασιατών στα νησιά μας και το πώς η Καταστροφή επηρεάζει ακόμη και σήμερα γεωπολιτικά τα Δωδεκάνησα.
Στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου θα υπάρχει και φυσική έκθεση με ευρήματα από την εποχή εκείνη, διαδραστικούς χάρτες μετακίνησης των προσφύγων, τραγούδια που ήρθαν από τη Μικρά Ασία, καθώς και ζωγραφιές και ποιήματα μαθητών από Κάλυμνο, Ρόδο και Αστυπάλαια που συμμετείχαν σε διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Σ.Α.Δ.Ν. με αφορμή το Συνέδριο.
Να πω εδώ πως την Κυριακή είναι το πρώτο μέρος του Συνεδρίου. Θα ακολουθήσουν το 2024 διαδικτυακές ημερίδες όπου θα εξεταστεί η σύνδεση της Μικρασιατικής Καταστροφής σε επίπεδο πολιτιστικό (μεταφορά ενδυμασιών, τραγουδιών, χορών) και κοινωνικά στα νησιά μας.


• Το συνέδριο αυτό είναι μια μόνο από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει ο Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων. Πότε ιδρύθηκε και πώς ξεκίνησε;
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση αυτή καθώς μιλάμε ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων μας! 28 Οκτωβρίου του 2018 έγινε η ιδρυτική μας διακήρυξη. Στη δωδεκανησιακή παροικία της Αττικής υπάρχει πολύ ζωντανή δωδεκανησιακή νεολαία, η οποία όμως δρούσε αυτόνομα ανά νησί και όχι οργανωμένα, με εξαίρεση την ύπαρξη του Ομίλου Καρπαθίων Νέων και της Ένωσης Σαμιακών Νέων “ο Νηρέαs”. Πολύ δυνατή νεολαία διέθετε και διαθέτει ακόμη και σήμερα η Ένωση Καλυμνίων και ο Σύλλογος εν Ελλάδι Κασίων, όμως λειτουργούν ως παρακλάδια των Σωματείων τους. Κάθε 28η Οκτωβρίου οι νέοι της Δωδεκανήσου συμμετείχαν και συμμετέχουν με το μπλοκ της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων στην παρέλαση του Πειραιά. Λίγες εβδομάδες πριν την 28η Οκτωβρίου 2019, ο πρόεδρός μας Χάρης Χατζόπουλος (τότε μέλος του Δ.Σ. του Ο.Κ.Ν. κι εγώ πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου) σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα πανδωδεκανησιακό γλέντι μετά την παρέλαση. Καθώς προετοιμαζόταν το γλέντι αυτό, του γεννήθηκε η ιδέα του Συλλόγου, το μοιράστηκε μαζί μας τις ημέρες εκείνες και την ώρα του γλεντιού, το οποίο είχε πάνω από 300 άτομα, έγινε η ιδρυτική διακήρυξη και υπέγραψαν τα πρώτα ιδρυτικά μέλη. Να τονίσουμε εδώ πως δεν υπέγραψαν όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί, καθώς δεν εκπροσωπούνταν όλα τα νησιά και θέλαμε να έχουμε νέους από όλα τα Δωδεκάνησα. Χαρακτηριστικά, έχουμε 3 μέλη από το Αγαθονήσι των 52 κατοίκων.
• Ποιες από τις δράσεις θα ξεχωρίζατε;
– Όπως σας ανέφερα, η ιδρυτική διακήρυξη έγινε στις 28/10/2018. Οπότε δε θα μπορούσα να μην ξεχωρίσω το καθιερωμένο Πανδωδεκανησιακό Γλέντι που διοργανώνουμε στη Δωδεκανησιακή Εστία κάθε 28η Οκτωβρίου, όπου κάθε φορά τιμούμε από ένα νησί. Έως τώρα έχουν τιμηθεί η Κάρπαθος, η Λέρος και το Καστελλόριζο. Σήμερα θα γιορτάζαμε, όμως χάσαμε πρόσφατα ένα από τα πρώτα ιδρυτικά μας μέλη, την Κατερίνα Δραγουμάνου από τη Σύμη. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε το γλέντι μας να γίνει την 25η Μαρτίου και να τιμηθεί το νησί της Σύμης στη μνήμη της. Μία ακόμη δράση που θα ξεχώριζα είναι κατά την περίοδο της πανδημίας η Δράση «Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία» όπου σε 9 διαδικτυακές ημερίδες καταξιωμένοι ερευνητές και ιστορικοί έδωσαν το πλαίσιο της Δωδεκανήσου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821 με κορωνίδα βεβαίως το Ολοκαύτωμα της Κάσου. Ήταν η πρώτη μας μεγάλη προσπάθεια να εμβαθύνουμε και να διαδώσουμε τη σημασία μεγάλων ιστορικών γεγονότων και πιστεύω πως από εκεί γεννήθηκε η ιδέα και για το αυριανό Συνέδριο.


• Τι άλλο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό σας και ποιος θα είναι ο απώτερος στόχος;
– Αυτή την περίοδο έχουμε κάθε Κυριακή στη Δωδεκανησιακή Εστία (Υψηλάντου 143, Πειραιάς) μαθήματα παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα για τα μέλη και τους φίλους μας. Επιπλέον, σχεδιάζουμε με την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων, τον Όμιλο Καρπαθίων Νέων και το Σύλλογο Δωδεκανησίων Φοιτητών ακόμη μία εθελοντική αιμοδοσία στα τέλη Νοεμβρίου ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους συνανθρώπους μας Δωδεκανήσιους που έχουν ανάγκη. Όπως ανέφερα και πρωτύτερα θα έχουμε τη συνέχεια του συνεδρίου στις αρχές του 2024 διαδικτυακά και τέλος ετοιμάζουμε κάποιες ακόμη δράσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου, για τις οποίες θα ενημερωθείτε σύντομα.
• Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί κάποιος για να γίνει μέλος του Συλλόγου;
Μέλη του Συλλόγου Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων μπορούν να γίνουν νέοι και νέες με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα. Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να μας γνωρίσουν από κοντά και να εγγραφούν. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα και για ηλεκτρονική εγγραφή. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 160 ενεργά μέλη που ζουν στην Αττική, στα νησιά μας αλλά και στο εξωτερικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου