Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Xατζημάρκος «Το πρώτο, πολύ μεγάλο και πολύ αισιόδοξο στοιχείο για το 2021 είναι οι ίδιες οι επιδόσεις του 2020»

Την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επισκέφτηκε χτες, ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας. Νωρίτερα, είχε συνεργασία στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου. Αμέσως μετά την συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, προέβησαν σε δηλώσεις.
«Η Ελλάδα να είναι η πιο δημοφιλής χώρα για την επόμενη χρονιά για τους τουρίστες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κόνσολας, ενώ ο κ. Χατζημάρκος, τόνισε πως «το πρώτο, πολύ μεγάλο και πολύ αισιόδοξο στοιχείο για το 2021 είναι οι ίδιες οι επιδόσεις του 2020».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε αναλυτικά τα εξής:
«Είμαστε σε μια χρονιά όπου πρωτοφανείς καταστάσεις ήταν στο προσκήνιο και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις και φαινόμενα που στην παγκόσμια ιστορία και στον τουρισμό ειδικότερα, ποτέ δεν έχουν απαντηθεί. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου και δεν έχει κλείσει η σεζόν, εμείς κάνουμε την αποτίμηση. Μία αποτίμηση που κατά γενική ομολογία είναι απολύτως θετική –τουλάχιστον για τα νησιά μας, για την περιοχή μας- και αυτό δεν ήρθε ούτε από τύχη, ούτε από συγκυρία. Όλοι οι τουριστικοί προορισμοί θα ήθελαν πάρα πολύ, φέτος να έχουν πετύχει αυτό το επίπεδο ροών αλλά και διαχείρισης, που πετύχαμε εμείς. Αυτό έγινε με τη συνεργασία όλων και τη συνένωση των δυνάμεων, με συνεννόηση. Είναι το χτίσιμο ενός πάρα πολύ καλού σχεδίου το οποίο τελικά αποδεικνύεται από τα αποτελέσματά του. Γιατί τα λόγια είναι ωραία, αλλά τα αποτελέσματα πάντα διαμορφώνουν την τελική εικόνα. Και είμαστε σε μια περίοδο στην οποία σχεδιάζουμε, σκεφτόμαστε την επόμενη χρονιά. Σήμερα, λοιπόν, λέμε ότι το 2021 θα είναι πολύ δύσκολο και ψάχνουμε να βρούμε αυτά τα στοιχεία τα οποία μας δίνουν την δύναμη να μπούμε σε αυτό διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
»Το πρώτο στοιχείο αισιοδοξίας για το 2021 δεν είναι ούτε το εμβόλιο, ούτε τα μηνύματα που έρχονται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα, ούτε η κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις άλλες χώρες από τις οποίες αντλούμε επισκέπτες. Το πρώτο, πολύ μεγάλο και πολύ αισιόδοξο στοιχείο για το 2021 είναι οι ίδιες οι επιδόσεις του 2020. Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε μέσα από την συνεργασία, την συνεννόηση, την συνένωση των δυνάμεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο» ευχαριστώντας τον κ. Κόνσολα για την συνδρομή του.
«Εδώ μόνο και πουθενά αλλού βρίσκουμε φωνές ακραίες, υστερικές που προσπαθούν να μηδενίσουν αυτό τον αγώνα που έδωσε και η κυβέρνηση και τα τοπικά στελέχη και ο α’ & β’ βαθμός Τ.Α. και οι τουριστικοί φορείς και οι εργαζόμενοι, επιχειρηματίες –συνολικά όλη η κοινωνία. Διότι δεν είναι ένα αποτέλεσμα ατομικό αλλά συλλογικής δουλειάς.
Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία για την νομοθετική διοικητική μεταρρύθμιση σε ό,τι έχει να κάνει με την τουριστική εκπαίδευση. Θέλω να κάνω σαφές σε όλους, ότι η κατεύθυνση στην οποία κινείται το υπουργείο Τουρισμού και ειδικότερα ο υφυπουργός κ. Μ. Κόνσολας, είναι μια κατεύθυνση την οποία στηρίζουμε απόλυτα και θεσμικά διότι είναι τομή στα εκπαιδευτικά ζητήματα του τουρισμού της χώρας. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να περιληφθούν όλα αυτά, για μια ουσιαστική αναβάθμιση αλλά και τοποθέτηση των ζητημάτων της τουριστικής εκπαίδευσης σε σχέση με το τουριστικό μας προϊόν, την οικονομία κ.λπ. στην βάση που θα δώσει την προστιθέμενη αξία και αυτό που η εποχή επιβάλλει. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν το θέλουν όλοι… Τα περισσότερα εμπόδια είναι στις αντιλήψεις. Και σε αυτή την μεγάλη μάχη όλοι πρέπει να μπαίνουμε με ανοιχτό μυαλό –όπου κι αν βρισκόμαστε. Εμείς στηρίζουμε την νομοθετική πρωτοβουλία του Μ. Κόνσολα για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και τον εκσυγχρονισμό όλης της νομοθεσίας. Το διάστημα που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ δύσκολο.
»Εμείς και στο υγειονομικό κομμάτι έχουμε καλά αποτελέσματα και η διατήρησή τους είναι μια πάρα πολύ επίπονη διαδικασία για την οποία θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλοι τον πιο υπεύθυνο εαυτό μας. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί σε κάποιους συμπατριώτες μας να μην αρέσουν αλλά σε όλο τον πλανήτη είναι παράδειγμα προς μίμηση….»
Ο ΥΦ/ΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε τα εξής:
«Ατενίζοντας από το γραφείο του περιφερειάρχη την φρεγάτα ‘Αιγαίο’ επιτρέψτε μου να εκφράσω τον σεβασμό μου στις Ένοπλες Δυνάμεις που αυτή την ώρα δίνουν ξεχωριστή παρουσία το Αιγαίο και είναι μια ευκαιρία, να εκφράσω την επιθυμία στην γείτονα χώρα, ο λαός της να συνετίσει την ηγεσία της και η θάλασσα του Αιγαίου να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Ν’ αφήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια που θέλει το τελευταίο διάστημα να εκδηλώνει και ας αφεθούμε στην τύχη μας, που η Ιστορία, μας έταξε να είμαστε εδώ και να προχωρήσουμε μαζί.
»Αισθανόμαστε ασφαλείς και εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους. Όπως αισθάνομαι και ασφαλής εδώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου είχα την ευκαιρία με τον κ. Γ. Χατζημάρκο, τον πρωταθλητή στον Τουρισμό, τον περιφερειάρχη που οδήγησε το Νότιο Αιγαίο σε δείκτες –αυτή την χρονική περίοδο- που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι του χρόνου θα διατηρήσουμε τα κεκτημένα και θα προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Διανύσαμε την πιο δύσκολη χρονιά, παγκοσμίως, στον Τουρισμό. Και για την Ελλάδα και για την παγκόσμια κοινότητα. Προσπαθήσαμε και διαχειριστήκαμε την μεγαλύτερη κρίση. Στην πολιτική όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε μια θετική αποτύπωση σε αυτό που σκεφτόμασταν τον Μάρτιο – Απρίλιο, ότι δηλαδή δεν θα υπάρχει τουριστική περίοδος. Μετά από συνεργασία της κυβέρνησης, του υπουργείου Τουρισμού και της ΠΝΑι με τον Γ.Χατζημάρκο και τους συνεργάτες του, αποτυπώνουμε και εντυπώνεται αυτό σε κάθε πολίτη ότι αποφύγαμε τα χειρότερα και καταφέραμε να ορθοποδήσουμε την τουριστική οικονομία σ’ ένα βαθμό, τον οποίο αισιοδοξούμε ότι του χρόνου θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Απόλυτη ασφάλεια στην χώρα, δεν υπάρχει. Η πανδημία δεν έχει πάψει να υπάρχει και ο κορωνοϊός είναι ανάμεσά μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στον χώρο του Τουρισμού –εργαζόμενους, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και τους παράγοντες της δημόσιας υγείας που τήρησαν τα μέτρα συνεχίζοντας να στέλνουμε το μήνυμα της ασφαλούς χώρας και του ασφαλούς προορισμού στο Νότιο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και στην Ρόδο. Αυτό είναι το μήνυμα και για την επόμενη χρονιά.
»Σε μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συνεχίζει –παρά τα προβλήματα- η Ελλάδα να είναι η πιο δημοφιλής χώρα για την επόμενη χρονιά για τους τουρίστες. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεχίζουμε να στέλνουμε το μήνυμα αυτό; ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!
»Είχα την ευκαιρία με τον Γ.Χατζημάρκο, να συζητήσουμε πολλά θέματα, στο πλαίσιο της αποτίμησης των παθογενειών από την διαχείριση της κρίσης. Και πολύ σωστά επισήμανε διάφορα στοιχεία τα οποία πρέπει να ενσωματώσουμε στην κυβερνητική πολιτική ώστε να αποφύγουμε κάποια ζητήματα που σχετίζονται με την διαχείριση της κρίσης. Και πάλι όλοι μαζί, θα γίνουμε καλύτεροι την επόμενη φορά. Τόσο στην διαχείριση όσο και στην αντιμετώπιση. Είχαμε την ευκαιρία με τον κ. Χατζημάρκο, να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα. Είμαστε εδώ και οι δύο για να δούμε τι θα συμβεί από εδώ και πέρα στον Τουρισμό. Στο υπουργείο Τουρισμού υπάρχει ένα σχέδιο ρεαλιστικό και βιώσιμο. Και στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και ο σχεδιασμός που κατέθεσε το υπουργείο στον πρωθυπουργό σε σχέση με τα 70δις ευρώ την περίοδο 2021-27. Η ΠΝΑι έχει σχέδιο για τα επόμενα χρόνια, βιώσιμο και ρεαλιστικό. Και νομίζω ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να εισπράξουμε χρήματα που η Ευρώπη στηρίζει σε αυτή την συγκυρία την χώρα μας προκειμένου να γίνουμε ακόμη πιο δυναμικοί στην τουριστική μας πολιτική. Ταυτιζόμαστε απόλυτα το υπ. Τουρισμού και το Ν.Αιγαίο, στον σχεδιασμό για τα κονδύλια τα οποία πρόκειται να διεκδικήσουμε. Κι αυτά είναι:
1. Σε υποδομές δημόσιες και υποδομές ιδιωτικές (εκσυγχρονισμός καταλυμάτων για να κάνουμε στροφή στην ποιότητα).
2. Να δημιουργήσουμε το κλίμα της ‘πράσινης’ οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, να μπορέσουμε ενεργειακά να αναβαθμίσουμε τα καταλύματα κα να δώσουμε ώθηση στην τουριστική εκπαίδευση.
Με αυτή την τελευταία αναφορά, να ευχαριστήσω τον κ. Χατζημάρκο σε αυτά τα θέματα –κυρίως για την αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στην χώρα. Η Ρόδος, είναι πλέον έδρα της Εθνικής Σχολής Ξεναγών (όχι όπως στο παρελθόν) και γίνεται βασικός παίκτης στην τουριστική εκπαίδευση. Με εντολή του πρωθυπουργού θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το μεταρρυθμιστικό σχέδιο με την συμμετοχή ακαδημαϊκών, ανθρώπων της αγοράς, της Τ.Α., στελεχών του υπουργείου και ειδικών επιστημόνων προκειμένου να κάνουμε την χώρα ανταγωνιστική και στην τουριστική εκπαίδευση. Η ΑΣΤΕΡ, δικαιούται την αναβάθμισή της. Δικαιούται να της προσδώσουμε κύρος στις σπουδές αντάξια με την ιστορία της Ρόδου».
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ερωτηθείς ο κ. Κόνσολας για τις επαφές που είχε στο ΕΚΡ και τι θα γίνει τελικά, με τα επιδόματα των εργαζομένων στον Τουρισμό (ξενοδοχοϋπαλλήλων και απασχολούμενων, γενικώς) δήλωσε τα εξής:
«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους εκπροσώπους του κλάδου του τουρισμού και το δ.σ. του ΕΚΡ για τα ζητήματα που αφορούν τόσο τα επιδόματα ανεργίας όσο και τις αποζημιώσεις από την αναστολή εργασίας. Κυρίως όμως, κατέθεσα την πρόθεση της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την Ρόδο την οποία επισκέφτηκε τον περασμένο Αύγουστο ότι το κυρίαρχο στοιχείο είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που έχουμε θα την εξαντλήσουμε προκειμένου να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τις οικογένειές τους. Και θα το πράξουμε με υπευθυνότητα και σεβασμό σε αυτούς που συνέβαλαν στο τουριστικό θαύμα της Ρόδου, της Δωδεκανήσου και της χώρας.
»Επίσης, θέλω να αναφερθώ στην θεσμική συνεργασία που έχει το υπουργείο Τουρισμού με το ΕΚΡ καθώς θα φιλοξενεί τα τμήματα μετεκπαίδευσης των εργαζομένων στον τουρισμό προκειμένου οι επαγγελματίες στον χώρα να εργαστούν, να εμβαθύνουν δεξιότητες και να αναβαθμιστούν επαγγελματικά. Επιπλέον, δεσμευτήκαμε ότι θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα και στο ΙΚΕ τουρισμού αλλά και στις σχολές του υπουργείου, γιατί το έχει ανάγκη η αγορά. Σύντομα θα επανέλθω μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού υπό διευρυμένη παρουσία στο προσεχές διάστημα για να εξετάσουμε εκ του σύνεγγυς όλα τα ζητήματα και να προετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά.
»Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι σαφής: θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και τους εργαζόμενους στις εποχικά απασχολούμενες επιχειρήσεις και δραστηριοποιούμενες στον χώρο του τουρισμού. Δεν είναι μια εύκολη εξίσωση αυτό που συμβαίνει στην χώρα. Θέλω όμως να αναφέρω ότι στο πρώτο πλαίσιο μέτρων που η κυβέρνηση εξήγγειλε διατέθηκαν 7,5δις ευρώ (σε πάνω από 102.000 αιτήσεις). Απαιτούνταν 28,5 δις για να καλυφθούν οι ανάγκες. Όμως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Χρειάζονται πολλά για να καλυφθούν οι απώλειες των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών. Όμως θα προσπαθήσουμε να είμαστε αρωγοί στην ενίσχυση του επιδόματος με νομοθετικές πρωτοβουλίες, με ενισχύσεις κ.λπ.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου