Συνεντεύξεις

Π. Χρηστίδης: «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την πεποίθηση ότι «οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ» και ότι η Κεντροαριστερά θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και μάλιστα άμεσα, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του προς την «δ», ο εκπρόσωπος Τύπου του Πασόκ κ. Παύλος Χρηστίδης, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος.
Αναφερόμενος στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλώνει ότι ήδη εξελίσσονται θετικά μέχρι την κάλπη της 12ης Νοεμβρίου, που θα βγάλει τον αρχηγό για τον νέο πολιτικό φορέα που θα συσταθεί. Παράλληλα, μιλάει για τους στόχους της παράταξης, το «Σχέδιο Ελλάδα» που αποτελεί και το σημείο αναφοράς της κας Φώφης Γεννηματά (η οποία αναμένεται στη Ρόδο την 1η Νοεμβρίου) ενώ καλεί τον κόσμο ‘να πάρει τις τύχες της παράταξης στα χέρια του’ με την συμμετοχή του στις διαδικασίες και στην ψηφοφορία.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Χρηστίδη, πώς βλέπετε να εξελίσσονται μέχρι τώρα οι διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού στην Κεντροαριστερά και στον νέο πολιτικό φορέα που πρόκειται να γίνει;
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, διότι η πρωτοβουλία που έλαβε η κα Φώφη Γεννηματά πριν από αρκετό καιρό, σήμερα βλέπουμε να προχωρά πολύ καλά. Στις 12 Νοεμβρίου θα αλλάξουν οι συσχετισμοί, διότι είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα προσέλθουν στις κάλπες και θα πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της Κεντροαριστεράς. Επομένως, η πραγματική ελπίδα, η ανανέωση, η δυναμική την οποία χρειάζεται να εκφράσει η Κεντροαριστερά θα γίνει πράξη με την συμμετοχή του κόσμου. Γι αυτό και είμαστε πολύ αισιόδοξοι.
• Έχετε βάλει ένα ‘στοίχημα’ για την συμμετοχή;
Όχι, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κάποιος με ασφάλεια για νούμερα και φυσικά δεν μπορεί να γίνει κανένας μάντης. Σε κάθε περίπτωση, έχουν ακουστεί πολύ ενδιαφέροντα νούμερα και νομίζω πως θα περάσουμε τον πήχη. Οι υποψηφιότητες, η συζήτηση η οποία έχει ανοίξει, η δυναμική που αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα και η παρουσία του κόσμου, είναι το εχέγγυο και για τώρα αλλά και για μετά. Διότι το σημαντικό είναι ο κόσμος να νιώσει την εμπιστοσύνη και την επανασύνδεση με την μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη.
• Το κλίμα το οποίο εισπράττετε εσείς, πώς διαμορφώνεται μέχρι τώρα; Διότι περάσατε και μία περίοδο αβεβαιότητας.
Είναι πράγματι όπως τα λέτε. Τα διαδικαστικά στέρησαν ένα κομμάτι της συζήτησης. Όμως αυτά έμειναν πίσω. Όλοι προετοιμάζονται για τις 12 Νοεμβρίου και αυτό ξέρετε, είναι που έχει ανοίξει την μεγάλη συζήτηση. Προσωπικά, και ως νέος άνθρωπος χαίρομαι που ακούω απόψεις προοδευτικές για την παράταξη. Ακόμη κι ένα πλαίσιο διαφωνιών γύρω από στρατηγικές, αντιλήψεις και ιδέες είναι υγιές και νομίζω πω όλο το επόμενο χρονικό διάστημα πάνω σε αυτό θα τεθεί η συζήτηση. Η κα Φώφη Γεννηματά έχει μείνει πολύ σταθερή σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω πως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα προσπαθήσουν να μείνουν πάνω σε αυτό το μοτίβο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ενότητα της παράταξης. Ξέρετε, μας στοίχισε πολύ τα προηγούμενα χρόνια το ότι είχαμε διχασμούς και θέλουμε να τους αφήσουμε πίσω, να προχωρήσουμε ενωμένοι και δυνατοί.
• Αυτόν τον νέο πολιτικό φορέα, πώς τον βλέπετε και πού τον τοποθετείτε; Θα έχει κάτι από Πασόκ, από Κεντροαριστερά, κάτι από σοσιαλδημοκρατία…. Πώς θα πάρει σάρκα και οστά;
Κοιτάξτε, οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ. Και σε αυτή την μάχη των ιδεών που έχουμε σήμερα με τα προβλήματα της χώρας, της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, η προοδευτική παράταξη εξακολουθεί να δίνει λύσεις και να έχει καθαρές απαντήσεις. Κι έτσι θα προχωρήσουμε. Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τώρα θα πρέπει να συμπεριφέρεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο Κοινοβούλιο. Εμείς δεν είμαστε μια παράταξη για να γίνουμε ‘δεκανίκι’. Είμαστε εδώ για να γίνουμε πρωταγωνιστής. Δουλεύουμε γι αυτό κι έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο (το Σχέδιο Ελλάδα) στο οποίο θα αναφερθεί και η κα Φώφη Γεννηματά στην Ρόδο τις επόμενες μέρες. Τα πολλά λόγια και οι ταμπέλες δεν βοηθούν τώρα. Έχουμε μεγάλα προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Χρειάζεται μια προοδευτική πρόταση. Το γεγονός πως ο Σύριζα πέφτει, δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η λύση για να βγάλει την Ελλάδα από τα προβλήματά της. Χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική παράταξη που θα ενώσει τον ελληνικό λαό σε ένα προοδευτικό πλαίσιο το οποίο κοιτάει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
• Αρκετοί από τους υποψήφιους δεν είναι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι κάτι που σας προβληματίζει;
Νομίζω ότι είναι στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει αναπτυχθεί ενόψει των εκλογών. Είναι ένα ζήτημα φυσικά, αλλά επιτρέψτε μου να πω, ότι όλο το επόμενο διάστημα θα κριθεί ο καθένας από τις απόψεις του, τις σκέψεις του, τις ιδέες του και φυσικά από την δυνατότητα παρέμβασης που έχει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.
• Πάντως καταγράφτηκε ενδιαφέρον με τις υποψηφιότητες και έχει ήδη γίνει αισθητή η αλλαγή στο κλίμα ενόψει της δημιουργίας του νέου φορέα. Το είδαμε να αποτυπώνεται και σε κάποιες δημοσκοπήσεις. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό που φαινόταν αδύνατο πριν από έξι μήνες, σήμερα έχει γίνει εφικτό και βλέπουμε ότι η συμμετοχή του κόσμου και των υποψηφίων δημιουργούν συνθήκες αλλαγής στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει να βγούμε από την μιζέρια που αποπνέει η εποχή μας. Η Ελλάδα δεν είναι η μίζερη χώρα των διχασμών που ήθελαν να μας περάσουν όσοι υποστήριξαν το αντι-μνημόνιο μόνο και μόνο για να γίνουν πρωθυπουργοί της χώρας. Είτε αυτοί προέρχονταν από τη Ν.Δ. είτε από τον Σύριζα. Κι εδώ πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, να ενώσουμε τους Έλληνες διότι , ξέρετε, έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία όταν τα εκδηλώσουν μπορούν να κάνουν θαύματα. Το έχουν αποδείξει στο παρελθόν, μπορούν να αποδείξουν και σήμερα. Εμείς, αυτό θέλουμε να δούμε να γίνεται. Εχθροί μας είναι τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Και πιστέψτε με υπάρχουν και ζητήματα στα οποία είναι ντροπή που μέχρι τώρα τα κόμματα δεν έχουν καθίσει σε ένα τραπέζι να βρουν μια κοινή λύση. Για το Brain Drain για παράδειγμα που εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις, οφείλαμε να δούμε πώς θα κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους μας εδώ, πώς θα δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά για να παραμείνει στην χώρα. Με πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Βουλής –το οποίο αποδέχτηκε- πήραμε μια απόφαση για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα βραχυπρόθεσμα για το δημογραφικό και ήδη έχει συνεδριάσει η σχετική επιτροπή τέσσερις φορές. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας.
• Η διαδικασία τώρα τι προβλέπει; Θα γίνουν και debate;
Στις 30 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου θα έχουμε δύο debates τα οποία θα μεταδοθούν σε όλη την Ελλάδα από την ΕΡΤ και νομίζω ότι θα γίνει ένας πολύ ωραίος διάλογος για ζητήματα που αφορούν την Κεντροαριστερά το σήμερα και το αύριο.

• Ωστόσο, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός πως σε μια εσωκομματική διαδικασία ενόψει της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα, να γίνονται τέτοιες δράσεις όπως το debate ανάμεσα στους υποψηφίους για την αρχηγία.
Η Κεντροαριστερά πάντα πρωτοπόρησε στη χώρα. Άλλαξε τις διαδικασίες ώστε ο ελληνικός λαός να γίνει συμμέτοχος. Αυτό κάνουμε και τώρα. Και ξέρετε ότι αντίστοιχα πράγματα δεν τα έκανε ούτε η Ν.Δ. ούτε ο Σύριζα. Επομένως εμείς επιμένουμε στην λαϊκή συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες, θέλουμε ο κόσμος να πάρει τις τύχες της παράταξης στα χέρια του, γιατί καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει η ελπίδα για κάτι άλλο. Κι αυτό το άλλο θα το εκφράσουμε εμείς!

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου