Την έντονη αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση τους οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας και ο ΣΕΤΕ.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, βιομήχανοι και ΣΕΤΕ τονίζουν πως οι όποιες προτάσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών «κρίνονται στη σημερινή συγκυρία ανεδαφικές και εν τέλει αναποτελεσματικές», καθώς, όπως υποστηρίζουν, «θα επιτείνουν την ύφεση που είναι προ των πυλών, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας».

Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση, «αντί να καταφεύγει στη λύση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της νόμιμης απασχόλησης, να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μείωση της διαφοράς μεταξύ του συνολικού μισθολογικού κόστους της επιχείρησης και του καθαρού εισοδήματος των εργαζομένων».

Αυτή, όπως επισημαίνουν, «θα είναι μια πραγματικά ριζοσπαστική πολιτική υπέρ των εργαζομένων, αλλά και συνολικότερα υπέρ της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται ακόμη ότι το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και έχει τη χαμηλότερη δυνατή ανταποδοτικότητα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της εργασίας στην χώρα, να διογκώνεται η αδήλωτη εργασία, να πλήττεται το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, λόγω διόγκωσης της ανεργίας και να αυξάνεται η φοροδιαφυγή.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο ΣΕΒ, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών Αττικής, Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Οι δανειστές δεν συμφωνούν με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, λένε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ

Την αντίθεσή τους, στα περί αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών εξέφρασαν νωρίτερα την Τρίτη ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

Έπειτα από συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος επισκέπτεται την χώρα μας, οι κ.κ. Κορκίδης και Καββαθάς υποστήριξαν ότι ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, ενδεχόμενο το οποίο έτσι κι αλλιώς έχουν απορρίψει οι δανειστές, χαρακτηρίζοντάς το αντιαναπτυξιακό.

Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στη δήλωση του ίδιου του κ. Κατρούγκαλου κατά τη συνάντησή του ότι «κάνει προσπάθεια να βρει πόρους εναλλακτικής χρηματοδότησης εκτός προϋπολογισμού και χωρίς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ