Ειδήσεις

Παρουσιάστηκε από την ΔΕΥΑΡ το master plan αποχέτευσης

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε χθες στο Δήμο Ρόδου με αφορμή τη συμπλήρωση της δεύτερης φάσης του master plan αποχέτευσης και χωροθέτησης εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Όπως ανέφερε ο πολιτικός μηχανικός κ. Νίκος Κάρτσωνας ως εκπρόσωπος της σύμπραξης των μελετητικών γραφείων όπου έχει ανατεθεί η μελέτη από τη ΔΕΥΑΡ, το σύνολο των παρεμβάσεων κοστίζει 85 συνολικά εκατομμύρια ευρώ και δίνει λύσεις για πολλές δεκαετίες.
Αναλυτικότερα ο κ. Κάρτσωνας ανέφερε: «Στη δεύτερη φάση του master plan επικεντρωθήκαμε στο σχεδιασμό εναλλακτικών λύσεων συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στο νησί της Ρόδου. Χωρίσαμε το νησί σε 25 υποενότητες και για κάθε μία υπάρχει μία σειρά εναλλακτικών λύσεων. Η τελική έκθεση με τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα θα παρουσιαστεί στις αρχές Νοεμβρίου. Χωρίζουμε, λοιπόν, τις προτεραιότητες σε τέσσερις κύριες ενότητες, σε κοινοτικές υποχρεώσεις για περιοχές με περισσότερους από 10.000 κατοίκους και περιοχές με έντονη τουριστική ανάπτυξη. Θέλω να πω στο σημείο αυτό ότι το σύνολο του έργου, όλες οι παρεμβάσεις που προβλέπονται, είναι της τάξεως των 85 εκατομμυρίων ευρώ. Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται και ο διπλασιασμός του βιολογικού στο Βόδι. Η δεύτερη και τρίτη προτεραιότητα είναι οι οικισμοί με 10.000 έως 2.000 κατοίκους και από 2.000 κατοίκους και κάτω, όπου το σύνολο των παρεμβάσεων κοστίζει 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ. Η τέταρτη προτεραιότητα είναι η προστασία της λεκάνης του Γαδουρά, ώστε να μην καταλήγουν λύματα εκεί.
Η γενική μας αρχή ήταν να κατασκευάσουμε έργα υλοποιήσιμα και περιβαλλοντικά αποδεκτά… Αυτό το master plan είναι εργαλείο για το Δήμο της Ρόδου και τη ΔΕΥΑΡ ώστε να διεκδικήσει χρήματα από κοινοτικούς πόρους ή άλλες πηγές για την πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος».
Ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, διευκρίνισε πως όταν ολοκληρωθεί η μελέτη θα αναζητηθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες πηγές για τη χρηματοδότηση των επιμέρους έργων. Είπε επίσης ότι θα ασκήσουν πιέσεις ο Δήμος και η ΔΕΥΑΡ ώστε το θέμα του master plan και της χρηματοδότησής του να ενταχθεί στα περιφερειακά συνέδρια ανάπτυξης που θα γίνουν στη Ρόδο και στη Σύρο. «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΥΑΡ. Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της διάθεσης των λυμάτων αλλά και θα προβλέπει την επαναχρησιμοποίηση του καθαρού νερού για άρδευση. Σε πρώτη φάση έγινε η καταγραφή και αξιολόγηση των υφισταμένων συστημάτων. Στη β’ φάση έγινε μία χωροθέτηση με βάση κάποια επιστημονικά κριτήρια. Σε αυτή τη φάση γίνεται μία πρόταση εναλλακτικών λύσεων σε 25 σημεία του νησιού. Με ανυπομονησία περιμένω την τρίτη και τελική φάση της έκθεσης όπου θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία και η βαθμολόγηση των προτάσεων αυτών, οι οποίες προφανώς και θα συζητηθούν με τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι τέτοια μελέτη θα έπρεπε να είχε γίνει καιρό πριν, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Μανωλάκης Αλέξανδρος δήλωσε από την πλευρά του: «Παρουσιάσαμε το masterplan για την αποχέτευση στο Δήμο της Ρόδου. Χάθηκε χρόνος, αυτό είναι αλήθεια. Με τη συνδρομή όμως των μελετητών, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε πράξη αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Τα χρήματα πιστεύω ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν. Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Μέχρι πρότινος δίναμε αποσπασματικά λύσεις στα όποια προβλήματα. Τώρα έχοντας τη μελέτη στα χέρια μας μπορούμε να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες, ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δίνουν λύσεις σε βάθος χρόνου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου