Ειδήσεις

Ανάλγητο το κράτος μας και απέναντι στα ΑΜΕΑ!

Το ανάλγητο κράτος, δείχνει για άλλη μια φορά το σκληρό του πρόσωπο απέναντι στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες ΑΜΕΑ, για τους οποίους η στοματική φροντίδα αποτελεί πολυτέλεια στη Ρόδο αφού ακόμα και για ένα σφράγισμα πρέπει να μεταβαίνουν σε νοσοκομείο των Αθηνών!
Το θέμα, ανέδειξε ο δημοσιογράφος Κώστας Σαμιωτάκης, ο οποίος μιλώντας στην «δημοκρατική» έκανε λόγο για τον απόλυτο παραλογισμό με το οποίον έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά των Ιδρυμάτων του Αγίου Ανδρέα και των Κολυμπίων, όπως επίσης και τα παιδιά των οικογενειών που δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά το δυσβάστακτο αυτό έξοδο της μετάβασης σε νοσοκομείο των Αθηνών, ακόμα και για ένα απλό σφράγισμα!
Όπως δήλωσε ο Κ. Σαμιωτάκης, έχει θέσει το θέμα στην διοίκηση του Νοσοκομείου της Ρόδου, απ’ όπου και ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στην οδοντιατρική κλινική για να επιμεληθεί τις οδοντιατρικές εργασίες σε παιδιά και ενήλικες ΑΜΕΑ.
«Αυτή τη στιγμή και κάθε στιγμή στο νησί μας κάποιοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, παιδιά και ενήλικες, με σοβαρά προβλήματα, με ειδικές ανάγκες υποφέρουν φρικτά από πόνους στα δόντια. Κάποιοι απ’ αυτούς, παιδιά δυστυχώς, δεν μπορούν να συνεργαστούν ούτε κατ’ ελάχιστον με οδοντίατρο. Χρειάζονται μερική ή ολική νάρκωση για μια εξαγωγή, ένα σφράγισμα, μια απονεύρωση… Η στοματική υγιεινή; Λέξη άγνωστη. Τα ιδρύματα του Αγίου Ανδρέα και των Κολυμπίων, τα ειδικά σχολεία, ξέρουν τι συμβαίνει. Αν έχεις λεφτά, κουράγιο και υπομονή μπορείς να πάρεις το παιδί σου στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη κ.λ.π Πόσες φορές όμως για πόσα σφραγίσματα για πόσες εξαγωγές; Το Νοσοκομείο μας έχει αναισθησιολογους, έχει οδοντιατρείο. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος προσφέρεται εθελοντικά. Κι όμως λύση δεν υπάρχει. Τα έχουμε όλα κι όμως κάποιες Ανθρώπινες Υπάρξεις είναι καταδικασμένες στην εγκατάλειψη. Ο λόγος; Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για να λύσει ένα πρόβλημα. Τον ενδιαφέρει απλά να διαχειριστεί την διοικητική του θέση υπηρετώντας το “γράμμα του νόμου”. Εν τω μεταξύ παιδιά υποφέρουν και οικογένειες δυστυχούν.
Το παράλογο και σχιζοφρενικό στην όλη υπόθεση είναι ότι απ΄όλη την Ελλάδα, όλα τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, μετακινούνται στην Αθήνα για οδοντίατρο, παιδοψυχίατρο, παιδονευρολόγο, κ.λ.π αντί να μετακινείται ένας γιατρός μια στις τόσες… Τόσες διοικήσεις, τόσες ΔΥΠΕ τόσοι υπουργοί… Τι κρίμα… Αλλά μάλλον είναι πολλά τα λεφτά που παράγει ο ανθρώπινος πόνος», δήλωσε ο Κώστας Σαμιωτάκης.
Περαιτέρω, έκανε γνωστό ότι ακόμα κι αν κάποιος γονέας μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά την διαδικασία μετάβασης του παιδιού του στην Αθήνα, θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον τρεις μήνες για να κλείσει ραντεβού αφού εξυπηρετούνται οδοντιατρικά περιστατικά από όλη την Ελλάδα. Μέχρι τότε θα πρέπει το παιδί να περιμένει υποφέροντας από φρικτούς πόνους. Τα λιγότερο τυχερά παιδιά που δεν μπορούν να μεταβούν στην Αθήνα, είναι καταδικασμένα να υποφέρουν μέχρι να βρεθεί τρόπος για να μεταβούν στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας.
Όπως είπε ο Κ. Σαμιωτάκης, η διοίκηση του Νοσοκομείου της Ρόδου, υποσχέθηκε ότι θα διερευνηθεί αν υπάρχει δυνατότητα να γίνονται περιοδικά οι εργασίες στην οδοντιατρική κλινική με μετακλητούς γιατρούς, ζητώντας από τον ίδιο, αν μπορεί, να κάνει προσωπική έρευνα προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες τοπικά, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και ενδεχομένως να αναζητηθεί μόνιμη λύση. «Ας πούμε ότι το θέμα αφορά για παράδειγμα, τρία παιδιά – που δεν είναι τρία αλλά πολλά παραπάνω. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα πρέπει να τα αφήσουμε να υποφέρουν και ότι θα πρέπει να είναι 53 τα παιδιά για να αναζητηθεί λύση;», αναρωτήθηκε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κ. Σαμιωτάκης, καλεί τον Σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, αν όχι να βρει λύση σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Εταιρεία του και το Νοσοκομείο, τουλάχιστον να πάρει επισήμως θέση. Επιπλέον, καλεί την διοίκηση του Νοσοκομείου να αφήσει «τις τυπικούρες, να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει απευθείας με την 2η ΥΠΕ, τους υπουργούς και κάθε αρμόδιο φορέα προκειμένου να δρομολογηθεί λύση άμεσα» όπως είπε χαρακτηριστικά και να μην επιτρέψει να «σέρνεται» άλλο αυτό το θέμα το οποίο επί χρόνια ταλαιπωρεί τα παιδιά ΑΜΕΑ αλλά και τους ενήλικες, που πρέπει να υποβληθούν σε μέθη από αναισθησιολόγο ακόμα και για την πιο απλή οδοντιατρική εργασία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου