Ειδήσεις

Εξαρση λαθρεμπορίου στα αλκοολούχα ποτά – Φόβοι υποτροπής λόγω… τσίπουρου

Καμπανάκι από παράγοντες της αγοράς. Η απώλεια φορολογικών εσόδων από παράνομη παραγωγή, εισαγωγή και διακίνηση αλκοόλ ανέρχεται στα 130 εκατ., ποσό που εκτοξεύεται στα 300 εκατ. αν συμπεριληφθούν και τα διαφυγόντα έσοδα από το χύμα τσίπουρο.

Σε μάστιγα, για την αγορά και τα κρατικά έσοδα, έχει εξελιχθεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, δραστηριότητα η οποία είναι ίσως η μοναδική που βρίσκεται σε πλήρη άνθηση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο αυτό θα επιταθεί στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει δεκτή την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του φόρου στο τσίπουρο και στην τσικουδιά. Προϊόντα στα οποία τα τελευταία χρόνια είχε καταφύγει μερίδα καταναλωτών αφού η τιμή τους ήταν πιο ελκυστική λόγω και της χαμηλής φορολογίας τους σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας των αλκοολούχων ποτών.

Αυτό φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει άρδην το επόμενο διάστημα. Την Πέμπτη η Επιτροπή ζήτησε από τη χώρα μας να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα επιβάλλει υπερβολικά μειωμένο συντελεστή στο τσίπουρο και στην τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης), όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες αύξηση του φόρου σε αυτά τα δύο προϊόντα μπορεί να εξισορροπήσει τη φορολογία στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών θα προκαλέσει όμως, νέα έξαρση του λαθρεμπορίου με νέα “διαρροή” των καταναλωτών προς τα λαθραία ποτά.

Κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζει συντηρητικά στις 8,2 εκατ. φιάλες το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών στη χώρα, ενώ ειδικότερα η παράνομη διακίνηση χύμα τσίπουρου, καταστρατηγώντας το καθεστώς των διημέρων ανέρχεται σε περισσότερα από 10 εκατ. λίτρα (έως και 84% της συνολικής αγοράς τσίπουρου). Μόνο για το 2014, η απώλεια φορολογικών εσόδων από την παράνομη παραγωγή, εισαγωγή και διακίνηση αλκοόλ άγγιξε τα 130 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτοξεύεται στα 300 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και τα διαφυγόντα έσοδα από την έκνομη διάθεση χύμα τσίπουρου.

Σήμερα, με τον ΦΠΑ στο 23% και την αύξηση του ΕΦΚΟΠ κατά 125%, το ύψος των επιβληθέντων φόρων αντιπροσωπεύει το 82% της λιανικής τιμής των αλκοολούχων ποτών. Οι αυξήσεις αυτές έχουν φέρει την Ελλάδα στην 1η θέση ως προς τον ΕΦΚΟΠ στα Βαλκάνια και μεταξύ των τουριστικά ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών χωρών, στην 5η θέση στην ΕΕ-28 και στην 1η θέση, αν συνυπολογιστεί το διαθέσιμο εισόδημα, οδηγώντας, κατά συνέπεια, στη ραγδαία αύξηση του διασυνοριακού παραεμπορίου και της νοθείας, δεδομένου του τεράστιου περιθωρίου κέρδους.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου