- Φέτος το καλοκαίρι, οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα προσφέρουν εκπτώσεις έως 45% για να προσελκύσουν τους Έλληνες τουρίστες που προτιμούν τα ταξίδια στο εξωτερικό.
- Η πλειονότητα των Ελλήνων δεν προγραμματίζει διακοπές το καλοκαίρι του 2026, ενώ οι περισσότεροι σχεδιάζουν να απουσιάσουν για 4 έως 7 ημέρες.
- Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αγάπη Σμπώκου, τονίζει τη σημασία του εγχώριου τουρισμού για περιοχές που δεν δέχονται μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών.
- Η διασύνδεση των Ελλήνων τουριστών με τους τοπικούς προορισμούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κρίσιμη για την υποστήριξη του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα.
Διακοπές… εντός των τειχών με προσφορές και εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής που μπορεί να φτάνουν ακόμη και στο 45%, ειδικά όταν πρόκειται για προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα.
Ετσι απαντούν φέτος το καλοκαίρι ουκ ολίγοι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τον Ελληνα τουρίστα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί ολοένα περισσότερο στα ταξίδια εξωτερικού ακόμη και για τις καλοκαιρινές του διακοπές, όπως επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα επίσημα νούμερα. Σε μία σεζόν που αποδεικνύεται πιο… last minute από ποτέ, όχι μόνο για το εγχώριο αλλά και το ευρωπαϊκό κοινό, ως απόρροια της αβεβαιότητας όλο το προηγούμενο διάστημα και των πιέσεων στα εισοδήματα λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η φετινή χρονιά έχει την ιδιομορφία των περισσότερων προσφορών της τελευταίας στιγμής από την Εύβοια μέχρι την Πρέβεζα και από τις παραλίες στη σκιά του Ολύμπου μέχρι την Πελοπόννησο, χωρίς να λείπουν και οι προσφορές σε νησιά. Κι αυτό ενώ έρευνες όπως αυτή του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) τον περασμένο Μάιο έδειξαν ότι φέτος 1 στους 2 Ελληνες δεν προγραμματίζουν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι του 2026, ενώ και από όσους σχεδιάζουν διακοπές οι περισσότεροι (ποσοστό 42%) υπολογίζουν να απουσιάσουν για 4 έως 7 ημέρες.
Αγάπη Σμπώκου: Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
Σχολιάζοντας ακριβώς αυτές τις έρευνες, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Αγάπη Σμπώκου αναφέρει «ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο θέμα που έχει να κάνει γενικότερα με το αυξημένο κόστος ζωής. Από την άλλη πλευρά, o εγχώριος τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για πολλές περιοχές που δεν δέχονται μεγάλα τουριστικά ρεύματα από το εξωτερικό, ενώ παίζει ρόλο και στο θέμα της επέκτασης της τουριστικής σεζόν σε περιόδους εκτός της υψηλής αιχμής και της κορύφωσης του καλοκαιριού. Επιπλέον, για μια τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα, που δέχεται πολύ μεγάλο όγκο εισερχόμενου τουρισμού ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, έχει σημασία και ο ίδιος ο Ελληνας να συνεχίσει να ταξιδεύει εντός της χώρας του -είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται μαζί της και βιώνει το ελληνικό τουριστικό προϊόν-, και αυτό έχει να κάνει και με το θέμα της κοινωνικής νομιμοποίησης της τουριστικής ανάπτυξης». Εν ολίγοις, ένας κλάδος που αναπτύσσεται συνεχώς, όπως συμβαίνει με τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια, αλλά καθίσταται απρόσιτος για μεγάλο μέρος της εγχώριας κοινωνίας κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη των ίδιων των κατοίκων των προορισμών. Οπως αναφέρει η κυρία Σμπώκου, «το αν τελικά είναι φθηνότερο να ταξιδεύει κανείς εντός ή εκτός Ελλάδος, πολλές φορές είναι και θέμα πληροφόρησης και πρόσβασης σε διαθέσιμες επιλογές. Αρα υπάρχει εκεί αρκετός χώρος για πρωτοβουλίες από πλευράς του ίδιου του τουριστικού κλάδου. Αυτό που πρέπει να γίνει καλύτερα είναι η διασύνδεση του εγχώριου ταξιδιωτικού κοινού με τους κατά τόπους προορισμούς και τις επιχειρήσεις, με επίκεντρο τις μικρομεσαίες που αποτελούν ούτως ή άλλως μεγάλο κομμάτι του κλάδου, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η εσωτερική ταξιδιωτική κίνηση».
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr
Πηγή: protothema.gr
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

.gif)



















