Ειδήσεις

Youth Pass: Δυο φορές θα παίρνουν οι νέοι τα 150 ευρώ – Πώς και πότε θα καταβληθεί το επίδομα

Για δυο συνεχόμενα έτη θα λαμβάνουν οι νέοι το Youth Pass των 150 ευρώ με την ενίσχυση να φθάνει συνολικά τα 300 ευρώ. Η διάταξη του οικονομικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή προβλέπει τη χορήγηση του Υouth Pass των 150 ευρώ κατ΄έτος σε νέους και νέες 18 και 19 ετών.  Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι που θα συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα παίρνουν 150 ευρώ και την επόμενη χρονιά που θα έχουν γίνει  19 ετών θα λαμβάνουν άλλα 150 ευρώ.

Το μέτρο είναι μόνιμο και ενεργοποιείται από το Σεπτέμβριο. Φέτος, το Youth Pass θα λάβουν οι νέοι που είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 το 18o  και 19ο  έτος της ηλικίας τους. Το 2024 θα λάβουν για δεύτερη χρονιά τα 150 ευρώ του επιδόματος οι περυσινοί 18αρηδες που έγιναν φέτος 19 ετών και όσοι κλείσουν φέτος τα 18 τους χρόνια.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ( στον ΣΚΑΙ) , η καταβολή του επιδόματος στους νέους θα γίνεται εφεξής για 2 συνεχόμενα έτη, με την «φόρτιση» της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας με 150 ευρώ κάθε φορά. Πρακτικά, το επίδομα συνολικά θα είναι 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην χρειαστεί οι νέοι να υποβάλουν αίτηση χορήγησης του youth pass, δεδομένου ότι τα στοιχεία τους βρίσκονται ήδη στη διάθεση του κράτους αν και ο νόμος ορίζει την υποβολή σχετικής αίτησης στο gov.gr .

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα των δικαιούχων θα  παραμένει ενεργοποιημένη για δύο  έτη από τον επόμενο μήνα της έκδοσής της, μετά την πάροδο των οποίων το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο του χρηματικού ποσού της οικονομικής ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, ή  η ανάληψή του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου