Ειδήσεις

Χ. Θεοχάρης: Τα κονδύλια για την πυρόσβεση είναι τα περισσότερα που έχουν δοθεί ποτέ

“Η αίσθηση που έχει κάποιος – χωρίς να ξέρω τα ακριβή επιχειρησιακά σχέδια φυσικά – είναι πως το μέγεθος των πυρκαγιών και των προβλημάτων σε όλη τη χώρα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες και τις δυνάμεις της χώρας να ανταπεξέλθει” δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης στην ΕΡΤ, μετά τις τραγικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες εκρήξεις πολεμικού υλικού σε αποθήκη πολεμικού υλικού της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο.

“Δεν έχω εικόνα έλλειψης συντονισμού. Ίσα – ίσα, η προτεραιοποίηση της ανθρώπινης ζωής συνεχίζει να είναι εκεί. Γι’ αυτό εξάλλου, έγινε και μια προσπάθεια στην 111 εφόσον υπήρχαν πυρομαχικά, να μην συνεχίσει πολύ κοντά σε αυτά η πυρόσβεση με πυροσβέστες για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους. Μία έκρηξη με τους πυροσβέστες γύρω. Θα είχε θανατηφόρα αποτελέσματα και σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους ανθρώπους”, τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Πρόσθεσε πως αυτό το ζήτημα των γενικευμένων αλλαγών είναι τέτοιο που πρέπει να μας αναγκάσει να δούμε με άλλη σκοπιά το θέμα. “Δηλαδή πια, η καταστολή έχει φτάσει στα όριά της. Η προσπάθεια όταν έχεις μια πυρκαγιά, να τη σβήσεις και όχι όταν έχεις μια – δύο, όταν έχεις διακόσιες πυρκαγιές να σβήσεις, ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας όποιας χώρας, βλέπετε ότι συνδράμουν και άλλες χώρες. Και πάλι τα μέσα δεν είναι αρκετά”, τόνισε.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Συνεπώς, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως στην πρόληψη πρέπει να δουλέψουμε στην προσαρμογή όλων μας στις νέες συνθήκες, γιατί μόνο μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. “Πρέπει να αλλάξουμε δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα”, είπε.

 

 

Όσο για το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως η χτεσινή έκρηξη, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως όταν έχεις “όπλα σε ένα στρατόπεδο, αυτά μετακινούνται πέρα και μακριά από τον κίνδυνο. Γιατί προφανώς, είναι πολύ χειρότερο να είναι εκεί και να τεθούν υπό κίνδυνο σε σχέση με την πορεία της πυρκαγιάς. Συνεπώς, ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ως έπρεπε, τουλάχιστον για αυτή την περίπτωση. Τώρα από εκεί και πέρα, αν υπάρχουν κάποιες ευθύνες, προφανώς και ο στρατός και οι υπόλοιπες δυνάμεις έχουν τις διαδικασίες για να διερευνηθούν και να έχουμε όλοι μας απαντήσεις”.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως “εγώ μπορώ να σας τα πω, μετά λόγου γνώσεως, από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών τα κονδύλια για την πυρόσβεση και για τις συναφείς διεργασίες, είναι τα περισσότερα που έχει δώσει η χώρα ποτέ”.

Εξήγησε πως τα κονδύλια δεν αφορούν μόνο στους δήμους αλλά “συνολικά και στους δήμους και για τους καθαρισμούς και για την πηγή, για τα μέσα που έχουν αγοραστεί και οτιδήποτε άλλο είναι τα περισσότερα που έχουν δοθεί ποτέ”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου