Συνεντεύξεις

A. Mητρόπουλος: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φρόντισε να χρεοκοπήσει στη συνείδηση των Ελλήνων κάθε έννοια προστασίας της εργασίας»

Εισήλθαμε σε μία περίοδο μνημονιακής …«κανονικότητας», κατά την οποία οι μνημονιακές δεσμεύσεις και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα λογίζονται ως…φυσιολογική διακυβέρνηση. Φρόντισε γι’ αυτό η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που αυτή τη μνημονιακή «πεπατημένη» την ονομάτισε «έξοδο από τα Μνημόνια».
Αυτό δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο γνωστός εργατολόγος – νομικός καθηγητής κ. Αλέξης Μητρόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται στα εργασιακά, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και με την νέα κυβέρνηση. Επιπλέον, μιλάει για την έκρηξη που σημειώθηκε στη μερική απασχόληση και τον Ιούνιο του 2019, για τα ποσοστά ανεργίας που δεν λένε να βελτιωθούν και για την συνεχιζόμενη ‘φυγή’ των νέων στο εξωτερικό, καθώς και για τις δικαστικές προσφυγές που έχουν καταθέσει πολλοί συνταξιούχοι ανά την χώρα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μητρόπουλε, να ξεκινήσουμε από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Σας ικανοποιούν αυτά που εξαγγέλθηκαν;
Εισήλθαμε σε μία περίοδο μνημονιακής …«κανονικότητας», κατά την οποία οι μνημονιακές δεσμεύσεις και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα λογίζονται ως …φυσιολογική διακυβέρνηση. Φρόντισε γι’ αυτό η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που αυτή τη μνημονιακή «πεπατημένη» την ονομάτισε «έξοδο από τα Μνημόνια».
Δυστυχώς και από το αποτέλεσμα των εκλογών φάνηκε ότι πολλοί συμπολίτες μας ταύτισαν τις ιδιοτελείς προεκλογικές παροχές τής βικτωριανής φιλανθρωπίας με την …έξοδο από τα Μνημόνια! Έτσι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των μνημονιακών «μεταρρυθμίσεων» με επίκεντρο τις εσπευσμένες ιδιωτικοποιήσεις όσων ποσοστών σε επιχειρήσεις δημοσίων αγαθών απέμειναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ταυτόχρονα, όμως, θα τηρηθούν με μεγάλη αυστηρότητα οι μνημονιακές δεσμεύσεις στο εργασιακό-συνδικαλιστικό-ασφαλιστικό σύστημα. Η απαίτηση του νομαδικού κεφαλαίου για το ελάχιστο κοινωνικό και εργασιακό κόστος θα γίνει απολύτως σεβαστή και από τη νέα κυβέρνηση, όπως έχει άλλωστε προεξοφληθεί με την ψήφιση του τρίτου γενικευμένου και ανακεφαλαιωτικού Μνημονίου (ν. 4336/2015).
Επομένως, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει προετοιμάσει το πεδίο των νεοφιλελεύθερων πρωτοβουλιών και μέτρων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μεγάλη προθυμία θα τα υλοποιήσει.
Άλλωστε, όπως έδειξαν και οι εκλογές, η κοινωνία δεν έχει δυστυχώς αντιστάσεις… Σχεδόν όλα μπορεί να τα αποδεχθεί αφού οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φρόντισαν να χρεοκοπήσουν στη συνείδηση των Ελλήνων κάθε έννοια συνδικαλισμού, προστασίας της εργασίας, διατήρησης υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο αλλά και διαχείριση με νέες εκσυγχρονισμένες μεθόδους των δημοσίων αγαθών και του υλικού και άυλου πλούτου της χώρας.
• Μα η εσπευσμένη πώληση των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών θεωρείται από πολλούς ως εκσυγχρονισμός της οικονομίας…
Παγκοσμίως -και πρωτίστως σε ευρωπαϊκό επίπεδο- αυτό αποτελεί τον μέγιστο αναχρονισμό!!
Σήμερα τα σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία κ.λπ.) προσπαθούν να επαναφέρουν τα δημόσια αγαθά υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, αφού οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που τα ανέλαβαν, είτε τα χρεοκόπησαν είτε τα υποβάθμισαν είτε εγκατέλειψαν την προσπάθεια περαιτέρω εκσυγχρονιστικών επενδύσεων.
Το γεγονός, εξάλλου, ότι οι προμνημονιακές αλλά και οι μνημονιακές κυβερνήσεις απέτυχαν να εκσυγχρονίσουν τις κρίσιμες κοινωφελείς επιχειρήσεις, δεν σημαίνει ότι μια άλλη πατριωτική και ανεξάρτητη κυβέρνηση δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει.
Σήμερα που μιλάμε, η γερμανική κυβέρνηση πραγματοποιεί (μετά από την πανεθνική ψήφιση σχετικού νόμου) τη δημιουργία ενός μεγάλου κεφαλαίου με δημόσιο χρήμα αλλά και τη συμβολή των λεγόμενων «εθνικών πρωταθλητών» ώστε να αντισταθεί ως δημόσια και ιδιωτική οικονομία στις επιθετικές εξαγορές από άλλα εθνικά ή ιδιωτικά-νομαδικά κεφάλαια.
Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες χώρες. Όλες δηλαδή διανύουν μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης επί τη βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ώστε να διατηρήσουν μια στοιχειώδη αυτονομία. Αυτό λοιπόν που οι άλλες χώρες θεωρούν ως πρώτιστο πολιτικό τους καθήκον, εμείς με τα Μνημόνια το θεωρούμε «βάρος», μάλιστα δε, η μνημονιακή δημοσιολογία το έχει αναγάγει σε πρώτιστο εθνικό καθήκον σωτηρίας!
Αντιλαμβάνεστε σε ποιο βάραθρο αναχρονισμού έχουμε πέσει στη μνημονιακή Ελλάδα…
• Πρόσφατα κάνατε παρέμβαση σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε στη μερική απασχόληση και τον Ιούνιο του 2019. Τελικά, δεν έχουν βελτιωθεί οι δείκτες;
Η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση της «ευέλικτης» απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση την τελευταία περίοδο. Από 7% προ Μνημονίων, εκτοξευθήκαμε στο 29% στο σύνολο της ιδιωτικής απασχόλησης, δηλαδή 600.000 περίπου στα 2.150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Επίσης παρουσιάσαμε τη μεγαλύτερη μείωση σε μισθούς «πλήρους απασχόλησης».
«Μερική απασχόληση-φτηνή πλήρης απασχόληση» θα είναι -δυστυχώς- εφεξής το εργασιακό μας σύστημα.
• Ακολούθως, τα ποσοστά ανεργίας δεν λένε να βελτιωθούν. Πιστεύετε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με καλύτερες αμοιβές;
Η μαζική φυγή των νέων, η εκτεταμένη ευελιξία και η ατυπία παραμορφώνουν τα ποσοστά της πραγματικής ανεργίας. Επομένως, εάν αυτά τα φαινόμενα γιγαντωθούν, τα επίσημα ποσοστά ανεργίας θα πέφτουν, χωρίς όμως να αυξάνεται ούτε ο όγκος της εργασίας ούτε οι αμοιβές.
Ορισμένοι τομείς του ιδιωτικού τομέα θα δίνουν μεγάλες αμοιβές σε ελάχιστους («manager»). Η πλειονότητα όμως των θέσεων εργασίας θα είναι χαμηλού μισθού και ελάχιστης προστασίας, αφού το σχέδιο της μνημονιακής ανάπτυξης στηρίζεται σε αυτό το μοντέλο. Αυτή είναι και η διεθνής (κυρίως ευρωπαϊκή) τάση η οποία διευκολύνεται από την απουσία ισχυρού Εργατικού Κινήματος.
Αντιθέτως όμως, στη Γερμανία όμως και στην σφαίρα επιρροής της, όπου τα Συνδικάτα διατηρούν μια υπολογίσιμη ακόμη δύναμη, τα εργασιακά και ασφαλιστικά standards διατηρούνται.
• Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου δέχτηκε αμετάκλητα ότι οι μνημονιακές διατάξεις που κατήργησαν τα Δώρα για τους δημοσίους υπαλλήλους, είναι νόμιμες και συνταγματικές. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Υπήρξε αιφνιδιασμός και για το διατακτικό, κυρίως όμως για το νομικό σκεπτικό των δέκα (10) αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας (υπ’αριθ. 1307-1316/2019 ΟλΣτΕ). Η βασική σκέψη της Ολομέλειας ότι ο μισθός του νεοεισερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου των 780 ευρώ επιτρέπει αξιοπρεπή ζωή, εν σχέσει με τους ανθρώπους των συσσιτίων και τους εργάτες των 586 ευρώ (δεν αναφέρεται ούτε καν ο μισθός των 650 ευρώ μικτά), μόνο δυσάρεστες εξελίξεις προοιωνίζεται, αφού ουσιαστικά συνιστά νομιμοποίηση των σκληρών μνημονιακών νόμων, όπως δηλώναμε και στις από 16 και 17 Ιουλίου 2019 ανακοινώσεις της ΕΝΥΠΕΚΚ (www.enypekk.gr).

Τι γίνεται με τις δικαστικές προσφυγές που έχουν καταθέσει πολλοί συνταξιούχοι; Υπάρχουν καθυστερήσεις;
Ως προς το ζήτημα των Δώρων, αναμένουμε τις αποφάσεις χωρίς αισιοδοξία. Το προηγούμενο σκεπτικό για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους μάς προϊδέασε.
Ως προς τις παράνομες περικοπές όμως συνεχίζουμε να ελπίζουμε, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι το πνεύμα της μνημονιακής «κανονικότητας» έχει εμποτίσει όλες τις συντεταγμένες λειτουργίες αλλά και τον ελληνικό λαό, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εθνικών εκλογών.
Το μέγιστο επιχείρημα των ακραίων του μνημονιακού κύκλου περί επικείμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων, είναι μοιραίο να επηρεάζει τις συνειδήσεις όλων.
Ας ελπίσουμε στον ευμετάβολο χαρακτήρα του λαού μας και στην έκλαμψη του πνεύματος του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και πρωτίστως των λειτουργών του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου