Συνεντεύξεις

Μιχάλης Λουλούς: «Ο Γιώργος ο Χατζημάρκος, πέρασε στη συνείδηση των νησιωτών ως περιφερειάρχης των έργων!»

 

Την δέσμευση ότι θα βρίσκεται δίπλα στον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, πιστεύοντας στον ίδιο, στις δυνατότητές του αλλά και στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκφράζει σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου κ. Μιχάλης Λουλούς.
Όντας γνώστης του Πρωτογενούς Τομέα εδώ και πολλά χρόνια, και έχοντας οικογενειακή παράδοση σε αυτό το θέμα, ο κ. Λουλούς μιλάει για τις δράσεις στο Φυτώριο, για την εξωστρέφεια αλλά και τα σχέδια της εταιρείας όπως οι παρεμβάσεις στα σφαγεία, η ανάδειξη της βιοποικιλότητας της χλωρίδας των νησιών της Δωδεκανήσου, μέσω της δημιουργίας θεματικού πάρκου για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της χλωρίδας των νησιών της Δωδεκανήσου, μέσω της δημιουργίας θεματικού και βοτανικού πάρκου με τα ενδημικά και αυτοφυή φυτά και βότανα των νησιών.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως ο πρωτογενής τομέας στα νησιά παίζει πρωτεύοντα ρόλο και αυτό αποδεικνύεται καταρχάς από τις πιστοποιήσεις που έχουν πάρει πολλά προϊόντα του τόπου μας μέχρι σήμερα και με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

• Κύριε Λουλού, η περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου διανύει την 2η θητεία της. Ήταν παραγωγική κατά την άποψή σας;
Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω τόσο για την φιλοξενία όσο και για την καθημερινή προβολή του έργου και των δράσεων του Περιφερειακού Φυτωρίου στο Νότιο Αιγαίο. Τα στοιχεία, κυρία Ντόκου, μιλάνε από μόνα τους. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μερικές αναφορές στα έργα και στις ημέρες του Γιώργου Χατζημάρκου.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ‘τιμονιέρη’ τον Γιώργο Χατζημάρκο, είναι πρώτη σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων. Αξίζει να αναφέρω επίσης ότι, από την πρώτη μέρα που είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας νυχθημερόν βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και σχεδιάζει με πολύ σκληρή δουλειά το μέλλον των νησιών. Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά βλέπετε να ολοκληρώνονται έργα, να εκσυγχρονίζονται αθλητικές εγκαταστάσεις, το φράγμα Γαδουρά -αγωγός ώστε να εξασφαλιστεί η ποσότητα και η ποιότητα του νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη το έργο της επέκτασης του αγωγού προς τη Νότια Ρόδο, γέφυρα Μάκκαρη, ένα έργο που για τα ελληνικά δεδομένα και σε χρόνο και σε καινοτομία αφήνει έκπληκτους το σύνολο των Ροδιτών και επισκεπτών.
Η νέα γέφυρα Κρεμαστής, ένα άλλο έργο βαλτωμένο στα συρτάρια σε χρόνο ρεκόρ εκτελέστηκε, φώτα σε όλο το οδικό δίκτυο σχεδόν στο σύνολο των νησιών, φράγμα Κρητηνίας στο οποίο οι μπουλντόζες είναι εκεί και δουλεύουν σήμερα. Να μου επιτρέψετε να κάνω μερικές αναφορές και στον τουρισμό. Η στοχευμένη προσπάθεια, η σκληρή δουλειά στα χρόνια της πανδημίας και η μεθοδικότητα να είναι ασφαλής προορισμός τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, επιβραβεύει σήμερα με την επισκεψιμότητα που υπάρχει στα νησιά και έχει ξεπεράσει τα νούμερα του 2019 κατά μεγάλο βαθμό. Αναφορά πρέπει να γίνει και στα αντιπλημμυρικά έργα σε επίπεδο Περιφέρειας διότι τα αντανακλαστικά του περιφερειάρχη ήταν αυτά που εδώ και χρόνια με καθαρισμούς ρεμάτων ποταμιών δεν επέτρεψαν πλημμυρικά φαινόμενα και γι’ αυτό βλέπετε να υπογράφονται τριετείς συμβάσεις για τη συντήρησή τους. Ο Γιώργος Χατζημάρκος, πέρασε στη συνείδηση των νησιωτών ως περιφερειάρχης των έργων.
• Έχετε αναλάβει το Περιφερειακό Φυτώριο στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου όπου γίνονται πολλές δράσεις. Ποια είναι τα σχέδιά σας;
Καθημερινά σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα της εταιρίας. Πρωταρχικός στόχος της εταιρίας είναι να συνεχίσει το πρόγραμμα της βιωματικής εκπαίδευσης και των περιβαλλοντικών εκπαιδεύσεων και γι’ αυτό με εντολή του περιφερειάρχη βρισκόμαστε στο στάδιο νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Στα σχέδια της εταιρείας είναι ο εκσυγχρονισμός των περιφερειακών σφαγείων όπου και γίνονται καθημερινά παρεμβάσεις ώστε να εξυπηρετούνται οι κτηνοτρόφοι. Επίσης στα σχέδια της εταιρείας είναι και η ανάδειξη της βιοποικιλότητας της χλωρίδας των νησιών της Δωδεκανήσου, μέσω της δημιουργίας θεματικού πάρκου για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της χλωρίδας των νησιών της Δωδεκανήσου, μέσω της δημιουργίας θεματικού και βοτανικού πάρκου με τα ενδημικά και αυτοφυή φυτά και βότανα των νησιών.
Η δημιουργία των θεματικών και βοτανικών πάρκων θα τα καταστήσει και θα τα αναδείξει γνωστά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες αλλά και σε όλη την κοινωνία και στους επισκέπτες μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθημερινά γίνονται παρεμβάσεις στο φυτώριο της εταιρίας διότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση διαφόρων φυτών από διάφορους φορείς των νησιών. Επίσης στοχευμένα και με μεθοδικότητα προσπαθούμε να εξασφαλίζεται και η παραγωγή μελισσοκομικών φυτών ώστε να τα παρέχουμε σε οποιονδήποτε φορέα μας ζητήσει για να εξασφαλίζεται τροφή για τα μελίσσια.

• Μιας και μιλήσαμε για τον Πρωτογενή Τομέα. Θα μπορούσε να ανέλθει σε παράγοντα για τον τόπο μας και τα νησιά; Υπάρχουν προβλήματα και εμπόδια;
Ο πρωτογενής τομέας στα νησιά παίζει πρωτεύοντα ρόλο και αυτό αποδεικνύεται καταρχήν από τις πιστοποιήσεις που έχουν πάρει προϊόντα του τόπου μας όπως, το μελεκούνι της Ρόδου, το λόπι της Κατταβιάς και το κρασοτύρι της Κω. Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλα 22 προϊόντα της Περιφέρειας παίρνουν το δρόμο της πιστοποίησης και όλα αυτά με τις ενέργειες της περιφερειακής αρχής. Ο περιφερειάρχης κατάφερε στην τελευταία πρόσκληση, που είδε το φως της δημοσιότητας, να εξασφαλίσει 12 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα νέων αγροτών το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των ενδιαφερομένων και από τα στοιχεία που προκύπτουν σχεδόν το σύνολο των νέων αγροτών εντάσσονται στο πρόγραμμα. Τα νησιά έχουν πρωτογενή τομέα και έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και πάνω σε αυτό δουλεύουμε κυβέρνηση και περιφέρεια. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης και βέβαια υπάρχουν προβλήματα και εμπόδια διότι το ζήτημα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε επηρεάζει τους νησιώτες παραγωγούς περισσότερο, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Το θέμα είναι ότι τα νησιά έχουν πρωτογενή τομέα. Παρεμβάσεις γίνονται από την κυβέρνηση ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής βέβαια μέχρι εκεί που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Η Περιφέρεια βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο και οποιοδήποτε πρόγραμμα προκύψει έχει τα αντανακλαστικά και το χρησιμοποιεί προς όφελος των παραγωγών. Τέλος και πρέπει να τονιστεί ότι, ο Γιώργος ο Χατζημάρκος κατάφερε από την πρώτη στιγμή να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή και για τους λόγους αυτούς βλέπετε τα προϊόντα μας να παίρνουν διεθνείς προεκτάσεις.
• Πώς θα περιγράφατε την συνεργασία σας με τον περιφερειάρχη; Θα είστε δίπλα του και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση;
Με τον περιφερειάρχη έχει άψογη συνεργασία σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο και αυτό αποδεικνύεται από την καθημερινή δραστηριότητα της εταιρείας. Τα σχόλια που καταγράφονται για τις δράσεις και τη λειτουργία της εταιρείας είναι θετικά και αυτό είναι αποτέλεσμα στενής και σκληρής συνεργασίας με τον περιφερειάρχη. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, εγώ προσωπικά στηρίζω τον Γιώργο Χατζημάρκο από την πρώτη ημέρα που ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου και μετά περιφερειάρχης και το κάνω έχοντας πλήρη επίγνωση των πραγμάτων διότι γνωρίζω την αποτελεσματικότητά του, την αγάπη για τα νησιά και τις ατέλειωτες ώρες σκληρής εργασίας για να επιτύχει όλα αυτά τα έργα που βλέπουμε καθημερινά. Θα είμαι δίπλα στον περιφερειάρχη γιατί πιστεύω στον ίδιο και στις δυνατότητές του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου