Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Kλούβας: «Η Ρόδος που κάποτε μεσουρανούσε σήμερα είναι ο “κανένας”»!

Υπό την μέγγενη του all inclusive και της υψηλής φορολογίας βρίσκονται τα καταστήματα εστίασης της Ρόδου, τουλάχιστον όσα ακόμα κρατιούνται όρθια απέναντι στη λαίλαπα που έχει επιφέρει το περιβόητο «βραχιολάκι».
Η πόλη της Ρόδου, που άλλοτε ήταν το επίκεντρο ενδιαφέροντος τουριστών, τα βράδια θυμίζει ένα απέραντο «νεκροταφείο». Οι εποχές που οι επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση ήταν αμέτρητες για τους επισκέπτες, γεγονός που αποτελούσε ένα από τα ισχυρά χαρτιά του τουρισμού, ανήκει στο μακρινό παρελθόν.
«Τα εστιατόρια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα ξενοδοχεία all inclusive πληθαίνουν ακόμα και στην πόλη της Ρόδου. Δείτε τι γίνεται στο Μανδράκι, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου… Κλειστά εστιατόρια και καφέ παντού, από το “Νεώριον” και το “Θέρμαι” μέχρι την Νέα Αγορά… Αν έβγαιναν οι συνάδελφοι, θα έκλειναν τα μαγαζιά τους ή θα άφηναν απλήρωτα ενοίκια; Οι μόνοι πελάτες που συντηρούν αυτή τη στιγμή τα εστιατόρια είναι εκείνοι που έχουν απορρίψει το “βραχιολάκι”, έχουν δημιουργήσει δεσμούς με το νησί μας κι έρχονται για να δουν τους φίλους τους», λέει ο κ. Γιάννης Κλούβας, πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων.
Όπως επισημαίνει, οι καινούριοι επισκέπτες δεν δημιουργούν δεσμούς πια με το νησί. Εγκλωβίζονται μέσα στα ξενοδοχεία, δεν κυκλοφορούν έξω, δεν παίρνουν ταξί, δεν ενοικιάζουν αυτοκίνητα, δεν πάνε στα αξιοθέατα, πολλοί μάλιστα έρχονται στη Ρόδο και δεν πηγαίνουν ούτε στις παραλίες! Προτιμούν να κάνουν μπάνιο στις πισίνες των ξενοδοχείων και να απολαμβάνουν το δωρεάν φαγητό και ποτό του all inclusive. «Αυτό θα μας διαλύσει όλους, όχι μόνο τους εστιάτορες», λέει ο κ. Κλούβας, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που παρουσιάζουμε το νησί μας στις εκθέσεις «είναι για γέλια» και η ποιότητα των επισκεπτών, είναι αντίστοιχη του τρόπου παρουσίασης του προορισμού.
Στην ερώτηση αν φέτος έχουμε περισσότερα κλειστά εστιατόρια σε σχέση με πέρυσι, ο πρόεδρος των εστιατόρων είναι αφοπλιστικός: «Και ανοιχτά που είναι, είναι κλειστά», λέει.
Από τον Χατζηδάκι…
στα παρατράγουδα
Παράλληλα, θέτει και το ζήτημα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των καλλιτεχνών, που έχει ως αποτέλεσμα να μην ακούγονται πια τραγούδια ταυτισμένα με την Ελλάδα. «Οι συνάδελφοί μου αναγκάζονται να καταφύγουν σε μικρές εταιρείες, για να μπορούν να έχουν μουσική, που όμως οι εταιρείες αυτές δεν διαθέτουν τραγούδια αλλά… παρατράγουδα. Κάτι “γρατσουνιές” της μουσικής. Είχαμε μάθει όλο τον κόσμο να τραγουδάει Χατζηδάκι, Θεοδωράκη… Ο κόσμος τραγουδούσε μαζί μας, διασκέδαζε. Τώρα, πάει κι αυτό. Παλαιότερα, κατέβαιναν οι επισκέπτες την Σωκράτους στην Παλιά Πόλη και μέχρι να φτάσουν στο σιντριβάνι είχαν μάθει τον “Ζορμπά”. Αυτό το κομμάτι σήμερα, έχει πεθάνει, όπως έχει χαθεί και η έννοια της παραδοσιακής κουζίνας. Ο τουρίστας δεν έρχεται στη Ρόδο για να φάει αυτές τις “πιτσιλιές” που βάζουν στα πιάτα ορισμένοι σεφ, με κάτι κοτόπουλα που κάνουν… μονόζυγο! Τι είναι αυτά; Ο πελάτης θέλει να γευτεί παραδοσιακές, ελληνικές γεύσεις, μια νόστιμη σαλάτα, ένα ωραίο μουσακά… Μαζί με το καλό φαγητό μετράει και η φιλοξενία, το χαμόγελο, το χτύπημα στην πλάτη. Με το all inclusive χάθηκε κι αυτό. Δεν καλλιεργούνται πλέον σχέσεις με τους επισκέπτες μας, δεν δημιουργούνται δεσμοί, που είναι ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψει ο επισκέπτης».
Η Ρόδος είναι ο «κανένας».
Όπως λέει, η Ρόδος, έχασε τους νεαρούς επισκέπτες, διότι στον τομέα της διασκέδασης το νησί μας υστερεί σημαντικά: «Η Ρόδος σήμερα, δεν είναι must όπως ήταν κάποτε. Είναι ένας προορισμός ανάμεσα σε πολλούς άλλους προορισμούς. Κανένας υπουργός Τουρισμού δεν μας υποστήριξε, ο καθένας από αυτούς, στήριξαν τα μέρη τους. Η Ρόδος από εκεί που μεσουρανούσε, σήμερα είναι “o κανένας”. Ημασταν περήφανοι για το νησί μας, για την μουσική μας, για τη διασκέδασή μας… Σήμερα έχουμε γίνει ουραγοί ακόμα και στη διασκέδαση, που εμείς κάποτε που ήμασταν οι πρωτοπόροι… Η Ρόδος είναι πια “γριά”, ένα σκοτεινό νησί χωρίς διασκέδαση. Εχουμε χάσει τους νέους επισκέπτες, διότι δεν έχουμε να τους προσφέρουμε τίποτα στη διασκέδαση, που είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού», λέει ο κ. Γ. Κλούβας, ο οποίος «καυτηριάζει» τον τρόπο με τον οποίον γίνονται οι έλεγχοι για την ένταση της μουσικής. «Νεκροταφείο έχουμε γίνει, μια τουριστική περιοχή που δεν προσφέρει διασκέδαση στους επισκέπτες της, γιατί ξεκινούν από τις 23.00 τους ελέγχους για την ένταση της μουσικής…».

«Είμαστε υπό διωγμό»
Περαιτέρω προχωρά στη θλιβερή διαπίστωση ότι «πολύ σύντομα στη Ρόδο θα μείνουν όρθια μόνο τα γυράδικα που παίρνεις την πίτα και με 2.80 ευρώ στο χέρι και φεύγεις και τα all inclusive».
Όπως λέει ο κ. Γ. Κλούβας: «όποιος έχει τραπέζια και καρέκλες, ζει επικινδύνως, τελεί υπό διωγμό. Εστιατόριο δεν θα μείνει ούτε ένα! Υπάρχει εστιατόριο, πολύ γνωστό στο κέντρο της Ρόδου που το ΣΔΟΕ πήγε 20 φορές μέσα σε έναν μήνα… Και δεν είναι μόνο ότι έρχεται το ΣΔΟΕ να σου γράψει πρόστιμο, αλλά μπαίνει και σε αποσυντονίζει… Παρατάς τη δουλειά σου και ασχολείσαι με το ΣΔΟΕ γιατί, αν σου επιβληθεί πρόστιμο, δεν μπορείς να το αποπληρώσεις. Ξέρουν ότι τα καταστήματά μας δεν μπορούν να βγουν οικονομικά με την φορολογία που μας έχουν επιβάλει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου