Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε χθες, μετά τη νέα απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, γνωστός Ροδίτης επιχειρηματίας, που βρέθηκε υπόλογος για φορολογικά αδικήματα, διότι ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο που έστησαν «αετονύχηδες» στην Θεσσαλονίκη.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», στον ελεγχόμενο είχε επιβληθεί πρόστιμο «μαμούθ», που με τους τόκους και τις προσαυξήσεις ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο διεγράφη με την υπ’ αρίθμ. 263/2018 απόφαση, που εξέδωσε το Γ’ Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά (μεταβατική έδρα Ρόδου) κάνοντας δεκτή την προσφυγή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, ιδιοκτησίας του.
Ακολούθησε επανυπολογισμός και νέα έκθεση από την φορολογική αρχή που του καταλογίζει 96 εικονικά τιμολόγια αξίας 880.692,15 ευρώ από μια επιχείρηση, 134 εικονικά τιμολόγια από επιχείρηση αλλοδαπού, αξίας 1.179.366,50 ευρώ, 41 εικονικά τιμολόγια από άλλη επιχείρηση ημεδαπού αξίας 629.260,69 ευρώ και 85 εικονικά τιμολόγια από μια Ανώνυμη Εταιρεία της Θεσσαλονίκης αξίας 587.454,84 ευρώ.
Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε ανέρχεται πλέον σε 1.309.509,67 ευρώ.
Απολογούμενος χθες αρνήθηκε και απέκρουσε για δεύτερη φορά, μετά την υποβολή εκ μέρους του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ρόδου της δεύτερης κατά σειρά μηνυτήριας αναφοράς ως αβάσιμης και αστήρικτης, την κατηγορία ότι από 6/6/2006 μέχρι 31/12/2016 αποδέχθηκε και εξέδωσε ως διαχειριστής εδρεύουσας στη Ρόδο εταιρείας εικονικά φορολογικά στοιχεία.
Όπως εξέθεσε από το έτος 1989 μέχρι το έτος 2005 διατηρούσε στην πόλη της Ρόδου ατομική επιχείρηση ναυτικού και τουριστικού πρακτορείου ασχολούμενος κυρίως με πρακτορεύσεις πλοίων που ελλιμενίζοντο στη Ρόδο.
Το έτος 2001 δέχθηκε τηλεφώνημα από τον άγνωστο σε εκείνον επιχειρηματία ο οποίος του ανέφερε ότι διατηρούσε στη Θεσσαλονίκη επιχείρηση εμπορίας παλαιών σιδηρικών και ότι επιθυμούσε να πρακτορεύσει στη Ρόδο και να ετοιμάσει για λογαριασμό του τα σχετικά ναυτιλιακά έγγραφα για ένα πλοίο (Μ/S) το οποίο επρόκειτο να φορτώσει στο λιμάνι της Ρόδου ανακυκλούμενα μέταλλα (SCRAP) με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Πράγματι το πρακτορείο του εξετέλεσε την εντολή και η συνεργασία του με το άτομο αυτό έληξε εκεί. Επειδή όμως έμεινε ευχαριστημένος από τη συνεργασία τους, του δήλωσε ότι θα χαιρόταν πολύ αν ποτέ βρεθεί στη Θεσσαλονίκη να συναντηθούν. Το έτος 2004 είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθεί με τους ναυτιλιακούς πράκτορες που πρακτόρευαν τα ίδια πλοία στη Ρόδο ώστε να ενεργούν συντονισμένα και με πνεύμα συνεργασίας και όχι ανταγωνιστικά.
Αφού τελείωσε τις συναντήσεις του με τους πράκτορες επικοινώνησε τηλεφωνικά με το άτομο αυτό ο οποίο του πρότεινε να επεκτείνει τη δραστηριότητά του τόσο στο λιανικό εμπόριο ειδών καπνιστή στη Ρόδο όσο και στην εμπορία ανακυκλούμενων παλαιών σιδηρικών στη Θεσσαλονίκη.
Ακολούθησαν κι άλλες συναντήσεις και συμφώνησαν να ιδρύσουν όχι στη Ρόδο αλλά στη Θεσσαλονίκη μία ανώνυμη εταιρεία και εκείνος να ορισθεί Δ/νων Σύμβουλος ώστε να μην χρειασθεί να ιδρύσουν υποκατάστημα. Τότε εκείνος του ανέφερε ότι επειδή είχε προσωπικά χρέη προς το Δημόσιο δεν μπορούσε να ιδρύσει εταιρεία στο όνομά του γι’ αυτό και θα έπρεπε να συστήσει την εταιρεία στη Ρόδο ώστε να έχει τυπικά τη διαχείριση και τον έλεγχό της κάθε στιγμή.
Οι αγοραπωλησίες SCRAP στο όνομα της μονοπρόσωπης εταιρείας του άρχισαν τον μήνα Φεβρουάριο του 2006 και συνεχίσθηκαν μέχρι τον μήνα Μάρτιο του 2007 χωρίς ποτέ να αναμειχθεί σ’ αυτές αφού οι «συνέταιροί» του αγόραζαν και πωλούσαν μόνοι τους σιδηρικά κατά το δοκούν υποσχόμενοι να του αποδώσουν λογαριασμό στις αρχές του έτους 2007.
Στην πορεία διαπίστωσε ότι πλαστογραφούσαν την υπογραφή του και υπεξαιρούσαν επιταγές της εταιρείας του τις οποίες προεξοφλούσε ένας τρίτος αλλά κυρίως τον ενέπλεξαν άδικα σε κακουργηματικά φορολογικά αδικήματα αφού απέκρυψαν τα ποσά που εισέπραξαν τόσο από την προεξόφληση των επιταγών με αρχική δικαιούχο την εταιρεία του όσο και από την έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας άνω των 3.000.000 ευρώ από άγνωστους σε εκείνον επιχειρηματίες.
Ως συνήγορός του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ