Τοπικές Ειδήσεις

Μπρούτζινο άγαλμα του Δωριέα μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο

Μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, προτείνουν να τοποθετηθεί το άγαλμα του Δωριέα, τα μέλη του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη.
Το άγαλμα του ιδρυτή της πόλεως Ρόδου, με βάση το τελικό σχέδιο που επιλέχθηκε, θα είναι μπρούτζινο και η απόφαση για την τελική του μορφή αποτελεί προϊόν διεργασίας, κυρίως, μεταξύ του δρ Εμμανουήλ Βουτυρά, πρώην καθηγητή του ΑΠΘ, της επιγραφολόγου δρ Λουκρητίας Φουναροπούλου, του γλύπτη Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από την Αθήνα με τον συνεργάτη του δρ Νικόλαο Σφήκα από την Θεσσαλονίκη και της δρ Βασιλικής Σταματοπούλου.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή του προέδρου του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» Ηλία Τομάζου, επιλέχθηκε ως το τελικό σχέδιο το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «δ», η ήρεμη στάση έχοντας ως πρότυπο τον Δορυφόρο του Πολυκλείτου. Αναπαριστά τον Δωριέα ντυμένο με χιτώνα και χλαμύδα, στο δεξί του χέρι κρατάει δόρυ και το αριστερό είναι σε χειρονομία ρήτορα. Τα μαλλιά όπως τα γένια είναι σχετικά κοντά, όπως οι ολυμπιονίκες και στο κεφάλι έχει αγριελιά – κότινο.
Παράλληλα, με την ίδια επιστολή, προτείνεται η τοποθέτηση του αγάλματος, να γίνει μπροστά στο Δημαρχείο της Ρόδου.


Όπως είχε γράψει η «δ», είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο επιστολή προς τον δήμαρχο Ρόδου, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στους μητροπολίτες Ρόδου Κύριλλο και Νέας Υερσέης Απόστολο, στους πέντε βουλευτές του νομού Δωδεκανήσου, στον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, με την οποία ο Παρροδιακός Σύλλογος Αμερικής γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να κάνει δωρεά στον Δήμο Ρόδου το άγαλμα του Δωριέα.
Την επιστολή συνόδευαν και προσχέδια του αγάλματος του Δωριέα, προϊόν μακρόχρονης μελέτης και έρευνας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια.
Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρονταν μεταξύ άλλων: Με ταπεινότητα στην μακραίωνο ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μας, με εκτίμηση, σεβασμό και πατριωτική αγάπη σε όλους σας, υποβάλλουμε πρόταση για κατασκευή αγάλματος ιδρυτού πόλεως Ρόδου, Δωριέα.
Γνωρίζουμε ότι το 1924 οι γονείς και παππούδες μας στην σκλαβωμένη τότε Ρόδο με αγάπη στην ελληνική κληρονομιά μας, ίδρυσαν τον ιστορικό Αθλητικό Σύλλογο με το όνομα «Δωριέας».
Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα είναι η μετανάστευσή μας στην Αμερική και η ίδρυση του ιστορικού Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής “Απόλλων” που αποτελεί την ομπρέλα τμημάτων και μελών Ροδιακών Συλλόγων στην Αμερική, Καναδά και Ρόδο.
Τα τελευταία πέντε χρόνια η Κεντρική Έδρα και τα μέλη, Ροδιακοί Οργανισμοί, μελετούν και προετοιμάζονται για την υποβολή προτάσεως για την κατασκευή και τοποθέτηση στη Ρόδο μπρούτζινου αγάλματος ιδρυτού της πόλεώς μας Δωριέα.
Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι καθηγητές Συρόπουλος και Παναγιωτάκη με άλλους ειδικούς καθηγητές Γλυπτικής, Αρχαιολογίας και Τέχνης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γλύπτες από Ρόδο, Αθήνα και Πελοπόννησο μάς συμβούλεψαν και παρουσίασαν προσχέδια για το άγαλμα του Δωριέα.
Δεν βλέπουμε την ανάγκη ειδικά σε σας να μιλήσουμε για το ποιος είναι ο Δωριέας, για την ζωή, επιτεύγματα και υπηρεσίες του στην Ρόδο που μας κάνουν να αισθανόμεθα ότι είναι δίκαιον να τιμηθεί με άγαλμα στην πόλη του.
Εν συντομία και ακολουθώντας την ιστορική καταγραφή:
1. Είχε εντυπωσιακό σώμα
2. Ξεχώριζε με την εμφάνισή σου
3. Υπήρξε Ολυμπιονίκης και Περιδιονίκης
4. Αρχηγός στρατιωτικών δυνάμεων της Ρόδου
5. Αριστος διπλωμάτης
6. Ιδρυτής της πόλεως Ρόδου το 408 π.x.
Ελπίζουμε να κρίνετε καλή και να δεχθείτε την πρόταση κατασκευής και τοποθετήσεως αγάλματος του ιδρυτού πόλεώς μας Δωριέα στην Ρόδο από τα ξενιτεμένα παιδιά του αγαπημένου νησιού μας.
Με εκτίμηση, σεβασμό και πατριωτική αγάπη εις όλους σας για την Κεντρική Έδρα ΠΣΑ “Απόλλων”».

Συνεργασία με
το Μουσείο Αρχαίας
Ελληνικής Τεχνολογίας
Ο πολύ δραστήριος πρόεδρος του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» και διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδώνν «Παιδεία» με έδρα τo Κονέκτικατ των ΗΠΑ, προετοιμάζει στη Ρόδο συνεργασία με το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά, στην Αρχαία Ολυμπία.
Το έργο αυτό έχει την θερμή υποστήριξη του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» και θα λειτουργεί στο ισόγειο του κτηρίου στην οδό Θεοφιλίσκου 13, στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου, του οποίου τη χρήση έχει παραχωρήσει στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το μουσείο/εκθετήριο που θα φιλοξενεί εκθέματα για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, θα λειτουργεί χωρίς εισιτήριο, με ελεύθερη είσοδο και θα υπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η προσφορά του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής, στο νησί είναι τεράστια και πηγάζει από την ανιδιοτελή αγάπη των ομογενών προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Στο έργο που προσφέρουν ανιδιοτελώς στο νησί, έρχεται να προστεθεί το μπρούτζινο άγαλμα του Δωριέα και η λειτουργία του Μουσείου Αρχίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • thanasischristodoulou    28.05.2024 09:19

    Όσον αφορά την τυπογραφία, έχω ένσταση.
    Τι γράμματα είναι αυτά … τυχαία γραμματοσειρά.
    Ποιος ασχολείται με τα γράμματα μπροστά στο άγαλμα …
    Το Κάμειρος, Λίνδος, Ιάλυσος γιατί να γραφτεί
    εφόσον είναι για την νέα πόλη της Ρόδου.
    Το 408 λείπει.
    Μόνο Ελληνικά;

    η υπογραφή του καλλιτέχνη μπροστά στο όνομα του Δωριέα είναι ντροπή.
    Σαν στις εκκλησίες με τις δωρεές των ονομάτων μεγαλύτερων του άγιου.

    ΥΓ. Αγάλματα στο δημαρχείο είχαν και οι φασίστες,
    αυτά που είναι ανατολικά του παλατιού παρατημένα.

    Στείλτε χρήμα να ολοκληρωθεί το γήπεδο και τα αγάλματα ήταν κάποτε.

Σχολιασμός άρθρου