Ειδήσεις

Λιμενικό Σώμα: «Δεν αλιεύουν στα εθνικά χωρικά ύδατα τουρκικά αλιευτικά»

Σε σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν υποτιθέμενη αλιεία τουρκικών αλιευτικών σκαφών σε ελληνικά χωρικά ύδατα απαντούν πηγές του Λιμενικού Σώματος. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο και επαναλαμβάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».

Σημειώνουν λοιπόν οι πηγές ότι «κατά τον μήνα Μάιο διέρχονται το Αιγαίο Πέλαγος αλλά και το Ιόνιο Πέλαγος τουρκικά και αλβανικά ρυμουλκά αντίστοιχα, τα οποία έλκουν κενούς κλωβούς με προορισμό την κεντρική Μεσόγειο. Τα εν λόγω ρυμουλκά κινούνται με χαμηλές ταχύτητες (2-3 κόμβους), πρέπει να είναι αδειοδοτημένα από τον ICCAT και μεταβαίνουν στην κεντρική Μεσόγειο για να μεταβιβάσουν στους κλωβούς τους ζωντανό ερυθρό τόνο, ο οποίος θα αλιευθεί από αδειοδοτημένα γρι-γρι. Εν συνεχεία, περίπου στα τέλη Ιουνίου θα διέλθουν πάλι το Αιγαίο Πέλαγος προκειμένου να μεταφέρουν τον τόνο στις φάρμες πάχυνσης της Τουρκίας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν γίνει διοπτεύσεις των εν λόγω ρυμουλκών τόσο από εναέρια όσο και από θαλάσσια μέσα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Επίσης, προσθέτουν οι πηγές ότι «ορισμένες φορές διέρχονται και τουρκικά αλιευτικά σκάφη με ταχύτητα πορείας με προορισμό και αυτά την Κεντρική Μεσόγειο. Τα τουρκικά ρυμουλκά δεν ξεκινούν από την Ελλάδα, συνήθως κινούνται σε ομάδες (5-6 σκαφών) και αν χρειαστεί, λόγω καιρικών συνθηκών, αγκυροβολούν πλησίον των ακτών. Από τις 18/05 έχει ξεκινήσει η καμπάνια του κοινού σχεδίου ανάπτυξης μέσων (J.D.P.) υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας (EFCA), στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας για τον έλεγχο της αλιείας του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο Θάλασσα».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου