Ειδήσεις

Εκτελούσαν επικίνδυνα έργα στην Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου

Σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την κατηγορία της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου παραπέμφθηκαν με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου δύο εκπρόσωποι της εργολαβικής εταιρείας «ΕΡΓΟΝ ΔΙΕΘΝΗΣ Α.Β.Τ.Ε.Ε.» και δύο εκπρόσωποι της εταιρείας «ΕΡΚΑΤ Α.Ε.» για τις παράνομες εργασίες που εκτελέστηκαν στα πλαίσια του έργου της διαπλάτυνσης της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου από το Φαληράκι μέχρι τα Κολύμπια εντός της κοίτης των ποταμών Λουτάνη και Πέρα Ποταμoύ.

Η έρευνα για την υπόθεση κινήθηκε μετά από αναφορά του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Δωδεκανήσου κ. Χ. Στεργιάδη, το Νοέμβριο του 2009.

Ο κ. Στεργιάδης απέστειλε συγκεκριμένα στην ΕΡΚΑΤ ΑΕ και κοινοποίησε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και στον Δήμο Αφάντου αναφορά με την οποία κατήγγειλε ουσιαστικά την απομάκρυνση μπαζώματος κάτω από την γέφυρα του Πέρα Ποταμού στ’ Αφάντου και την εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφών μέσα στην κοίτη του ποταμού με αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη του και να υφίσταται κίνδυνος σε πιθανή βροχόπτωση να πλημμυρίσουν και να κινδυνεύσουν όμορες ιδιοκτησίες.
Ο κ. Στεργιάδης κατήγγειλε επίσης αμμοληψίες στον ποταμό Λουτάνη και δημιουργία μεγάλων λάκκων και σωρών από αμμοχάλικα, που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του νερού.

Η εταιρεία ΕΡΚΑΤ κλήθηκε για εξηγήσεις ενώπιον του 9ου Πταισματοδίκη Αθηνών και δήλωσε ότι το έργο της διαπλάτυνσης εκτελείται από την ίδια και από την εταιρεία ΕΡΓΟΝ. Τόνισε ότι επί της ουσίας το αντικείμενο του έργου ήταν η κατασκευή τριών νέων γεφυρών κατά μήκος της υπό διαπλάτυνση εθνικής οδού μήκους 10 χιλιομέτρων. Οι υπό κατασκευή γέφυρες είναι στον Ψαλιδόκαμπο, στον Πέρα Ποταμό και στον Λουτάνη και όπως επεσήμανε, η αναφορά της Νομαρχίας στρέφεται μόνο κατά της ΕΡΚΑΤ διότι επιχειρείται η πρόκληση ψευδών εντυπώσεων!!!

Όπως ανέφερε ειδικότερα, το συγκεκριμένο έργο εκτελείται κατά 70% από την ΕΡΓΟΝ ΑΕ και κατά 30% από την ΕΡΚΑΤ με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε προκαταρκτική θα έπρεπε να στρέφεται κατά της πρώτης εταιρείας καθώς φέρει κατά το μεγαλύτερο μέρος την ευθύνη και τον κίνδυνο καλής εκτέλεσης του έργου.
Τονίζει παραπέρα ότι οι ποταμοί είναι ξηροί και μόνο το χειμώνα μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ροή νερού. Υποστήριξε παραπέρα ότι για όλες τις εργασίες είχε ενημερωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και τις είχε εγκρίνει.
Ανάλογοι είναι οι ισχυρισμοί και της άλλης εργολαβικής εταιρείας.

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου έκρινε ωστόσο ότι οι ανωτέρω πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ως υπαίτιοι του ό,τι στους ποταμούς «Πέρα Ποταμό» Αφάντου και «Λουτάνη» Κολυμπίων, την 11η Νοεμβρίου 2009, στα πλαίσια του έργου, είχαν εναποθέσει όλα τα προϊόντα εκσκαφών μέσα στην κοίτη του «Πέρα Ποταμού» και είχαν διαμορφώσει την κοίτη σε διαφορετικό υψόμετρο από την πρότερη κατάσταση με αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη της κοίτης του ποταμού από 0,5μ.-1,0 μ. σε διάφορα σημεία και είχαν δημιουργήσει ανισόπεδη κατάσταση στην κοίτη του ποταμού «Λουτάνη» από τις αμμοληψίες που είχαν κάνει, εμποδίζοντας την ελεύθερη ροή του νερού.

Φέρονται παραπέρα από πρόθεση να μην πραγματοποίησαν τις αναγκαίες ενέργειες που τους υπέδειξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδ/σου και συγκεκριμένα δεν απομάκρυναν τα μπάζα που είχαν εναποθέσει στην κοίτη του «Πέρα Ποταμού» και δεν επανέφεραν την κοίτη του ποταμού «Λουτάνη» στην αρχική κατάσταση, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πλημμύρας όμορων ιδιοκτησιών από δυνατή βροχόπτωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου