ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγχυση με δηλώσεις Θεοχάρη για τα πιστοποιητικά από Βρετανία – Ανοίγει τον Ιούνιο η Ισπανία με πιστοποιητικά υγείας

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Θεοχάρης

Σύγχυση επι­κρα­τεί στα αγγλικά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανα­φο­ρικά με δηλώ­σεις του υπουρ­γού Του­ρι­σμού Χάρη Θεοχάρη, για το ενδε­χό­μενο απο­δο­χής από την Ελλάδα των χει­ρό­γρα­φων βεβαιώ­σεων από το αγγλικό σύστημα Δημό­σιας Υγείας. Το θέμα φαί­νε­ται να έχει πάρει δια­στά­σεις και μεταξύ των Ελλήνων ξενο­δό­χων, αλλά και των tour operators που ρωτούν να μάθουν τι θα ισχύσει…

Οι έγκυροι Times ανέ­φε­ραν ότι ο Έλληνας υπουρ­γός είπε στην εφη­με­ρίδα ότι η Ελλάδα θα επι­τρέ­ψει στους Βρε­τα­νούς που έχουν εμβο­λια­στεί δύο φορές να εισέλ­θουν στη χώρα χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μόνο τη χει­ρό­γραφη κάρτα NHS. Ωστόσο, ένας εκπρό­σω­πος Τύπου του κ. Θεοχάρη είπε στο Sky News ότι μόνο επίσημα έγγραφα θα ήταν απο­δε­κτά και ότι η ελλη­νική κυβέρ­νηση κατα­νοεί ότι ένα βρε­τα­νικό πιστο­ποι­η­τικό υγείας θα είναι δια­θέ­σιμο, όπως γράφει το Travel Weekly.

Ως γνωστόν, το ψηφιακό πράσινο πιστο­ποι­η­τικό της ΕΕ προ­σφέ­ρει στους ταξι­διώ­τες τον τρόπο να απο­δεί­ξουν την κατά­σταση της υγείας τους με πιστο­ποι­η­τικά εμβο­λια­σμού Covid-19, αρνη­τικά απο­τε­λέ­σματα δοκιμών ή ιατρικά πιστο­ποι­η­τικά για άτομα που έχουν αναρ­ρώ­σει από το Covid-19 τις προη­γού­με­νες 180 ημέρες.

Όπως γράφουν οι Times, “Νωρί­τερα στη σύνοδο κορυφής του WTTC, ο Έλληνας υπουρ­γός Του­ρι­σμού Χάρης Θεο­χά­ρης περιέ­γραψε τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για να ανοίξει ξανά σε διε­θνείς επι­σκέ­πτες από τις 14 Μαΐου και σε κρουα­ζιέ­ρες από τις 3 Μαΐου”. Και η εφη­με­ρίδα κατα­λή­γει σχο­λιά­ζο­ντας: “…οι χάρ­τι­νες κάρτες θα γίνουν απο­δε­κτές, ενώ το Ηνωμένο Βασί­λειο και η ΕΕ εργά­ζο­νται σε ψηφιακό πιστο­ποι­η­τικό υγείας…”.

Την είδηση μετα­δί­δει και ο ραδιο­φω­νι­κός σταθμός ΣΚΑΙ, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τα βρε­τα­νικά μέσα, ως εξής: “Έτοιμη από τον άλλο μήνα να υπο­δε­χθεί επι­σκέ­πτες από τη Βρε­τα­νία που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβο­λίου κατά του κορω­νοϊού χωρίς να χρειά­ζο­νται μοριακά τεστ πριν από την ανα­χώ­ρηση είναι η Ελλάδα, δήλωσε στους Times ο Υπουρ­γός Του­ρι­σμού Χάρης Θεο­χά­ρης. Ο υπουρ­γός σημεί­ωσε αρχικά ότι θα γίνο­νται δεκτές ως απο­δει­κτικό εμβο­λια­σμού οι κάρτες που χορηγεί στα σημεία εμβο­λια­σμού το εθνικό σύστημα υγείας NHS στις οποίες ανα­γρά­φο­νται με το χέρι οι λεπτο­μέ­ρειες του εμβο­λια­σμού, με υπο­γραφή νοση­λευτή ή γιατρού”.

Η Ισπανία

Η Ισπανία θα καλω­σο­ρί­σει τους επι­σκέ­πτες από τον Ιούνιο, μετά από πιλο­τική δοκιμή ψηφια­κών πιστο­ποι­η­τι­κών υγείας και στα 46 ισπα­νικά αερο­δρό­μια τον Μάιο, δήλωσε ο Fernando Valdes Verelst, υφυ­πουρ­γός Του­ρι­σμού της Ισπα­νίας, ο οποίος παρου­σί­ασε τα σχέδια της χώρας κατά τη διάρ­κεια της παγκό­σμιας συνόδου κορυφής του Παγκό­σμιου Συμ­βου­λίου Ταξι­διών και Του­ρι­σμού στο Μεξικό.

Είπε ότι το ψηφιακό πιστο­ποι­η­τικό της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης δεν είναι «μαγικό ραβδί», αλλά προ­σφέ­ρει βεβαιό­τητα στους ανθρώ­πους να οργα­νώ­σουν το ταξίδι τους.

Εκπρό­σω­ποι της του­ρι­στι­κής βιο­μη­χα­νίας στο Κανκούν καλω­σό­ρι­σαν ειδή­σεις ότι η ΕΕ θα επι­τρέ­ψει στους Αμε­ρι­κα­νούς εμβο­λια­σμέ­νους να επι­σκε­φθούν την Ευρώπη, αυτό το Καλο­καίρι – αλλά οι Βρυ­ξέλ­λες δεν έχουν ακόμη ξεκι­νή­σει συζη­τή­σεις με το Ηνωμένο Βασί­λειο σχετικά με την αμοι­βαία ανα­γνώ­ριση των δια­βα­τη­ρίων εμβο­λια­σμού.

«Το καλύ­τερο πράγμα που μπορούν να προ­σφέ­ρουν οι κυβερ­νή­σεις στους ταξι­διώ­τες είναι η βεβαιό­τητα», είπε και εξέ­φρασε την ελπίδα ότι οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με άλλες χώρες θα οδη­γή­σουν σε αμοι­βαίες ρυθ­μί­σεις, λέγο­ντας ότι οι ταξι­διώ­τες χρειά­ζο­νται βεβαιό­τητα όταν επι­στρέ­φουν στις χώρες κατα­γω­γής τους. Εάν οι παρα­θε­ρι­στές αντι­με­τω­πί­ζουν περιο­ρι­σμούς όταν φτάνουν στο σπίτι, αυτό δεν θα βοη­θή­σει τον Του­ρι­σμό.

«Δεν είναι χρήσιμο να ανοί­ξεις μόνο τη μία πλευρά της εξί­σω­σης», είπε.

«Η Ισπανία θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει αυτό το ψηφιακό πιστο­ποι­η­τικό», είπε και κατέ­ληξε λέγο­ντας ότι «Κάνουμε ένα πιλο­τικό πρό­γραμμα τον Μάιο και στα 46 αερο­δρό­μια, οπότε θα δώσουμε σε όλους τους ταξι­διώ­τες αυτή τη βεβαιό­τητα».

Πηγή: money-tourism.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.