ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Πρέπει να υπάρξει επέκταση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δημήτρης Κρητικός

Αρθρο του Δη­μή­τρη Κρη­τι­κού

Είναι γνω­στό ότι απο­τε­λεί την ατμο­μη­χα­νή της οι­κο­νο­μί­ας της χώρας

Ψυ­χραι­μία, σύ­νε­ση και υπα­κοή σε κα­νό­νες υγιει­νής απαι­τεί η δύ­σκο­λη πε­ρί­ο­δος με τον κο­ρο­νο­ϊό που δια­νύ­ου­με και θα συ­νε­χι­σθεί και το κα­λο­καί­ρι όπως φαί­νε­ται.

Στην πα­τρί­δα μας τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, όσο η θερ­μο­κρα­σία θα ανε­βαί­νει, τόσο θα απο­μα­κρυ­νό­μα­στε από τη ζώνη που ευ­νο­εί την εξά­πλω­ση του κο­ρω­νοϊ­ού, σύμ­φω­να με με­λέ­τες ει­δι­κών επι­στη­μό­νων.

Το φθι­νό­πω­ρο θα ξέ­ρου­με πε­ρισ­σό­τε­ρα για αυτή τη λοί­μω­ξη, θα έχου­με και­νούρ­για φάρ­μα­κα, και μπο­ρεί και εμ­βό­λιο. Πρό­σφα­τα, Επι­στη­μο­νι­κή Ομάδα διε­ρεύ­νη­σε την επί­δρα­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας στην επί­πτω­ση του COVID-19 πα­γκο­σμί­ως.

Οι ερευ­νη­τές εντό­πι­σαν μια σαφή επί­δρα­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας στο ρυθμό εξά­πλω­σης της νόσου, καθώς οι χώρες με χα­μη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες και ιδιαί­τε­ρα με μέσες τιμές με­τα­ξύ 0οC και 18oC, εμ­φα­νί­ζουν τα­χύ­τε­ρα με­γα­λύ­τε­ρο αριθ­μό νέων κρου­σμά­των ανά ημέρα και με­γα­λύ­τε­ρο συ­νο­λι­κό αριθ­μό επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των COVID-19, σε σύ­γκρι­ση με τις χώρες με υψη­λό­τε­ρη μέση θερ­μο­κρα­σία.

Ακόμα είναι πρό­ω­ρο να βγουν ασφα­λή συ­μπε­ρά­σμα­τα, ο χρό­νος που ακο­λου­θεί θα δεί­ξει. Τα στοι­χεία και η εμπει­ρία από την Κίνα όπου η παν­δη­μία σχε­δόν εξα­ντλή­θη­κε σε λίγο πε­ρισ­σό­τε­ρο από δύο μήνες, αλλά και στην Ιτα­λία όπου άρ­χι­σε η μεί­ω­ση των νέων κρου­σμά­των αλλά και τα στοι­χεία στην Ελ­λά­δα προ­βλέ­πουν ση­μα­ντι­κή ύφεση της παν­δη­μί­ας στη χώρα μας τις πρώ­τες ημέ­ρες του Μαΐου.

Υπάρ­χουν όμως αστάθ­μη­τοι πα­ρά­γο­ντες και ομά­δες πλη­θυ­σμών όπως δια­μέ­νο­ντες σε κα­ταυ­λι­σμούς Ρομά, πρό­σφυ­γες με υψη­λές συν­θή­κες κιν­δύ­νου καθώς και υπε­ρή­λι­κοι συ­μπο­λί­τες μας που ζούν σε οί­κους ευ­γη­ρί­ας. Μέχρι τότε μέ­νου­με κοι­νω­νι­κά απο­μο­νω­μέ­νοι και πε­ρι­μέ­νου­με να έρθει ένα ευ­χά­ρι­στο ζεστό Ελ­λη­νι­κό κα­λο­καί­ρι για να το πε­ρά­σου­με όλοι μαζί πάντα με κα­νό­νες και υπό την αυ­στη­ρή τή­ρη­ση των μέ­τρων που ορί­ζει η πο­λι­τεία.

Ο του­ρι­σμός

Σε ότι αφορά στον του­ρι­σμό, είναι γνω­στό ότι απο­τε­λεί την ατμο­μη­χα­νή της οι­κο­νο­μί­ας της χώρας γε­νι­κό­τε­ρα, αλλά και των νη­σιών και ει­δι­κά της Ρόδου. Τα οι­κο­νο­μι­κά στοι­χεία το απο­δει­κνύ­ουν ακρά­δα­ντα.

Σύμ­φω­να με το ΣΕΤΕ για το έτος 2018, η συ­νο­λι­κή συμ­με­το­χή του του­ρι­σμού στο ΑΕΠ ανέρ­χε­ται στο 30,9%, η συ­νο­λι­κή συμ­με­το­χή στην απα­σχό­λη­ση στο 25,9% της συ­νο­λι­κής απα­σχό­λη­σης, η συ­νο­λι­κή Απα­σχό­λη­ση στον αριθ­μό των 988.600 ερ­γα­ζό­με­νων, τα έσοδα από ει­σερ­χό­με­νο του­ρι­σμό στα 15,6 δισ. € (δεν πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται τα έσοδα από κρουα­ζιέ­ρα) [ΤτΕ] ,οι αφί­ξεις μη κα­τοί­κων στα 30,1 εκατ. (δεν πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται οι αφί­ξεις από κρουα­ζιέ­ρα),η μέση κατά κε­φα­λή δα­πά­νη στα 520 € (δεν πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται τα ποσά κρουα­ζιέ­ρας),η επο­χι­κό­τη­τα στο 54,8% των αφί­ξε­ων αλ­λο­δα­πών πραγ­μα­το­ποιεί­ται Ιού­λιο – Αύ­γου­στο – Σε­πτέμ­βριο, η συ­γκέ­ντρω­ση προ­σφο­ράς το 70% των ξε­νο­δο­χεια­κών κλι­νών συ­γκε­ντρώ­νο­νται σε 4 πε­ριο­χές της Ελ­λά­δας [ΞΕΕ]-μια από αυτές η Ρόδος, στην ξε­νο­δο­χεια­κή Υπο­δο­μή στα 10.121 ξε­νο­δο­χεία / 798.650 κλί­νες [ΞΕΕ] ομοί­ως η Ρόδος, στις Top 5 αε­ρο­δρό­μια (σε αφί­ξεις αλ­λο­δα­πών ) Αθήνα (8.121.761), Ηρά­κλειο (3.319.392), Ρόδος (2.362.308), Θεσ­σα­λο­νί­κη (2.162.117), Κέρ­κυ­ρα (1.509.219) [ΔΑΑ, Fraport Greece & ΥΠΑ.],η Ρόδος στην 3η θέση.

Κα­θί­στα­ται σαφές, ότι πρέ­πει να υπάρ­ξει επέ­κτα­ση των μέ­τρων στή­ρι­ξης των ερ­γα­ζο­μέ­νων στον του­ρι­σμό όλων των ει­δι­κο­τή­των καθώς και των επι­χει­ρή­σε­ων. Για τη δια­σφά­λι­ση της δη­μό­σιας υγεί­ας τόσο των επι­σκε­πτών όσο και των επαγ­γελ­μα­τιών και των πο­λι­τών του νη­σιού θα πρέ­πει να γί­νε­ται έλεγ­χος στις πύλες ει­σό­δου αε­ρο­δρό­μιο και λι­μά­νι, σύμ­φω­να με ει­δι­κά πρω­τό­κολ­λα.

Προ­ε­τοι­μα­σία των ξε­νο­δο­χεί­ων σε αυ­στη­ρούς κα­νό­νες υγιει­νής και τή­ρη­ση των απο­στά­σε­ων με­τα­ξύ των επι­σκε­πτών, σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες των ει­δι­κών.

Με βάση τα μέχρι στιγ­μής δε­δο­μέ­να, κά­ποια ξε­νο­δο­χεία ιδίως των πολ­λών κλι­νών, γιατί τα μικρά κα­τα­λύ­μα­τα θα μπο­ρού­σαν να ανοί­ξουν και νω­ρί­τε­ρα, θα αρ­χί­σουν στα­δια­κά να ανοί­γουν από τον Ιού­λιο, πλην όμως με πρω­το­κόλ­λα υγειο­νο­μι­κής δια­σφά­λι­σης στο σύ­νο­λο τους, τα οποία μένει ακόμα να προσ­διο­ρι­στούν.

Ει­δι­κό­τε­ρα προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν πρό­σθε­τα κόστη στους επι­χει­ρη­μα­τί­ες του κλά­δου από τυχόν κρού­σμα κο­ρω­νοϊ­ού, με απο­τέ­λε­σμα να επι­βλη­θεί 14ημερη κα­ρα­ντί­να του ασθε­νούς στο ξε­νο­δο­χείο, ιδίως για τα κα­τα­λύ­μα­τα πολ­λών κλι­νών, κρί­νε­ται σκό­πι­μο, να θε­σμο­θε­τη­θεί οι του­ρί­στες να έχουν ιδιω­τι­κή ασφά­λι­ση για αντι­με­τώ­πι­ση προ­βλή­μα­τος υγεί­ας και ελ­λεί­ψει αυτής, να υπο­χρε­ού­νται με οι­κο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση τους και ενέρ­γειες του ξε­νο­δο­χεί­ου επι­λο­γής τους, σε ασφά­λι­ση υγεί­ας, για όσο χρόνο διαρ­κεί η πα­ρα­μο­νή τους.

Το σύ­στη­μα θα πρέ­πει να επεν­δύ­σει, αφε­νός στην εσω­τε­ρι­κή αγορά αφε­τέ­ρου στην προ­σέ­λευ­ση του­ρι­στών από όλο τον κόσμο, μέσα από την ποιο­τι­κή και αντα­γω­νι­στι­κή προ­ώ­θη­ση του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος του νη­σιού μας. Η προ­σπά­θεια επα­νεκ­κί­νη­σης του του­ρι­σμού εκτι­μώ ότι θα αρ­χί­σει να εκ­δη­λώ­νε­ται στα μέσα του τρί­του τρι­μή­νου και θα απο­κτή­σει κά­ποια δυ­να­μι­κή, όχι νω­ρί­τε­ρα από τον Σε­πτέμ­βριο.

Ως εκ τού­του, η ασκη­θεί­σα του­ρι­στι­κή πο­λι­τι­κή, πρέ­πει να εστιά­σει στην επέ­κτα­ση των μέ­τρων στή­ρι­ξης των ερ­γα­ζο­μέ­νων και επι­χει­ρή­σε­ων, να ενι­σχυ­θεί η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού, την οποία συν­δέω βέ­βαια με την ύπαρ­ξη των απα­ραί­τη­των ερ­γα­λεί­ων, όπως η μεί­ω­ση των συ­ντε­λε­στών του ΦΠΑ στα νησιά, την κα­τάρ­γη­ση του τέ­λους δια­νυ­κτέ­ρευ­σης, την ανα­στο­λή κα­τα­βο­λής των τρε­χου­σών φο­ρο­λο­γι­κών και ασφα­λι­στι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων καθώς και άλλων διευ­κο­λύν­σε­ων μέσω του Υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού, του Δήμου Ρόδου και της Πε­ρι­φέ­ρειας Δω­δε­κα­νή­σου.

Πρέ­πει τα νησιά μας να βγουν κερ­δι­σμέ­να την επό­με­νη μέρα, εξαι­τί­ας της μειω­μέ­νης ύπαρ­ξης κρου­σμά­των κο­ρω­νοϊ­ού. Θα πρέ­πει όμως προ­κει­μέ­νου να επι­τευ­χθεί αυτό, να λη­φθούν μέτρα πολύ δρα­στι­κά, ώστε να εκ­πέ­μπε­ται εμπι­στο­σύ­νη και ασφά­λεια σε όσους επι­λέ­ξουν για τόπο δια­κο­πών τους τη Ρόδο.

Πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.